Dr. Hüseyin Halıcı’nın hazırlayıp sunduğu Otomasyon Sohbetleri programına konuk olan Augmency CEO’su Cüneyt Gargın, artırılmış gerçeklik kavramı üzerine Endüstri Radyo’da bilgiler verdi.

Sanal gerçekliği rüya görmek kavramıyla açıklayan Gargın, “Gözlerinizi kapatın ve bir rüya gördüğünüzü düşünün. Girdiğiniz o rüya alemindeki her şey sanal, bambaşka bir dünya içerisindesiniz, konuşuyorsunuz, görüyorsunuz ancak her şey sanal bir şekilde var.” dedi.

Gargın, artırılmış gerçekliği ise, dış dünyanın görüldüğü ancak dış dünyanın içine sanal objeler yerleştirilmesi olarak açıklıyor. 

ENDÜSTRİ VE ÜRETİMDE KULLANILACAK

Artırılmış gerçekliğin ciddi bir şekilde hayatımıza gireceğini düşünüyorum diyen Gargın, “Örneğin, şu an depolarda üretimde yoğun olarak kullanılan el terminalleri ve barkod okuyucular var. Bu tarz cihazların zaman içinde giyilebilen artırılmış gerçeklik cihazlarla yer değiştireceğini düşünüyorum. Nasıl ki daha önce faks vardı yerini e-posta aldı, sabit telefonların yerini mobiller aldıysa bu da aynı şekilde olacak.” dedi.

Artırılmış gerçekliğin ilk olarak depolarda, toplama operasyonlarında kullanılacağını söyleyen Gargın, bunun yanı sıra üretimde ve uzaktan destek, sahada personeli bulunan insanların daha çok tercih edeceğini belirtti.

Gargın, “Örneğin, dışarıda çalışan teknik servis elemanlarınız var ve bu elemanlar sahada çalışırlarken bir problemle karşılaşıyorlar.  Bu problemi çözmek için yeterli bilgi birikimine sahip olmadıklarını düşünelim. Bu durumda genelde bir başka uzman ile görüşme gerçekleştirilir. İşte burada bizim cihazımız devreye giriyor. Cihazın üzerinde bir kamera var, kamera bağlantısı ile internete direk bağlanıyor. Sahanda bulunan teknisyenin gördüğü her şeyi canlı bir şekilde merkezde bulunan bir başka uzman görebiliyor. O kişi ile de sanki yüz yüze gelmiş gibi bir anda konuşmaya başlıyor. Böylece şunu yapmış oluyorsunuz; sanki ışınlanıyormuş gibi o kişinin yanına gidiyorsunuz, problemi tespit ediyorsunuz ve sorunu çözüyorsunuz. Peki artırılmış gerçeklik nerede? İşte artırılmış gerçeklik sahada bulunan kişinin kafasına taktığı ve önünde kamerası bulunan cihazın ekranına merkezde bulunan uzman isterse bazı çizimler yapabiliyor. Bu vidayı sökmek lazım, şu kabloyu çıkarman gerek şeklinde işaretleme yapabiliyor. Dolayısıyla uzaktan destek vermek mümkün.” açıklamasında bulundu.

MALİYETLERİ AZALTIYOR

Artırılmış gerçeklik teknolojisinin maliyetleri azalttığını söyleyen Gargın, yol, konaklama gibi zorlukların ortadan kalktığını belirtti.

Gargın, zamanın da önemli olduğuna vurgu yaparak sorunun olduğu yere saniyeler içerisinde  müdahale edilebileceğini söyledi.

Gargın, “Asıl uzman kişiyi merkezde tutup, işe yeni başlamış daha tecrübesiz olan kişileri sahaya göndererek insan kaynakları anlamında sorunu çözebilmek mümkün. Ayrıca bağlantıda yapılan her şey video olarak kaydedilebiliyor. Bu da bir diğer avantaj diyebiliriz.” ifadelerini kullandı.