Endüstri Radyo’da Eve İş Götürme programına konuk olan Anka Haber Ajansı Ekonomi Müdürü Bora Erdin, covid-19 salgını sürecinin etkilerini ve ekonomiyi değerlendirdi.

2020 yılının ekonomik etkileri hala devam ediyor diyen Erdin, “Geçtiğimiz yıl bizim için oldukça kötü bir ekonomik tablo vardı. Birikim olmaması, hazinedeki para, merkez bankası gibi etkenleri üst üste koyarsak zor bir yıl geçti. 2019 yılında başlayan bu sıkıntı 2020’de covid-19 salgını ile birlikte daha fazla hissedildi.” dedi.

“İNTERNET ALTYAPI ÇALIŞMALARI HIZLANMALI”

Bu süreçte özellikle KOBİ’lerin dijitalleşme konusunda önemli adımlar attığını belirten Erdin, e-ticaret konusunda şirketlerin hızlı bir şekilde refleks aldığını ve daha önce dijitalleşme konusunda adım atmış olan şirketlerin de yeni modeller geliştirmeye başladığını söyledi.

Türkiye’de dijitalleşme üzerindeki en büyük engellerden birinin internet altyapısı olduğunu vurgulayan Erdin, “Çok hızlı bir şekilde 5G’ye geçmemiz ve sokaklarımızda fiber internet altyapısının halledilmesi gerekiyor. Bu konuda kamu-özel işbirliğine gidilebilir.” dedi.

“ARTIK TİCARETTE DİJİTAL PARALAR KULLANILIYOR”

Hızlı internetin sadece Türkiye’de değil dünyada da özellikle dijital para işlemlerinde önemli olduğuna dikkat çeken Erdin, uluslararası ticarette bir ödeme yöntemi olarak dijital paraların kullanıldığını söyledi.

Erdin, “Ağustos döneminde doların dünyada değer kaybetmesinin onun yerine de altının rağbet görmesinin neden Trump’ın başkanlığı döneminde dolara olan güvenin düşmesi idi. Bununla birlikte alternatif paralara, kripto paralara geçildi. Dünyanın yeni ticareti artık bunlar. Öyle ticaret para birimleri var ki bu internet altyapısı ile birlikte Türkiye’de borsa bile risk altında çünkü işlemler saniyelik yapılıyor.” dedi.