Turizm Gündemi programına konuşan Sumahan Otel Genel Müdürü ve Küçük Oteller Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Demet Buyurman, turizm sektörü ve dernek faaliyetleri üzerine Endüstri Radyo’da açıklamalarda bulundu.

Y ve Z kuşağı tatil alışkanlıklarının 50'li ve 60'lı yaşlarında olan kişilerin tatil anlayışı ile farklı olacağını düşünüyorum diyen Buyurman, “Bu kuşakların algılamaları çok farklı ve yaşam şekilleri, tercihleri bizlerden çok farklı. Özellikle Z kuşağı hiçbir zaman bir tatil köyünde, büyük otellerde 15-20 gününü geçirmeyecek. Onlar için tatil anlayışı, gezmek, yeni kültürlerle tanışmak ve gittikleri yerleri sosyal medyada paylaşarak kendilerini ifade etmeyi sevdiklerini düşünüyorum.” dedi.

Bu kuşakları bizden farklı oldukları için yargılamak yerine dünyaya bakış açılarını anlamaya çalışmak gerekiyor diyen Buyurman, küçük ve Türkiye’nin, dünyanın farklı noktalarında bulunmayı tercih edeceklerini söyledi. 

KÜÇÜK OTELLER TERCİH EDİLECEK

Buyurman, “Belli bir seviyenin üstünde gelire sahip olan kişilerde bu tür büyük otellerde bulunmayacaktır. Bin kişinin birlikte yemek yediği, sıraya girip servisini kendilerinin aldığı kalabalık ortamlarda bulunmaktan kaçınacaklar. Daha küçük, kendilerine özel, huzurlu ve rahat yerleri tercih edecekler. Dolayısıyla küçük oteller bu noktada önemli olacak.” dedi.

Covid-19 salgını ile birlikte de insanların kalabalık ortamlarda bulunma alışkanlıklarının değiştireceğini belirten Buyurman, uzun bir süre bu şekilde bir hizmet anlayışının hakim olacağını da ifade etti. 

OTELCİLİK ÜZERİNE EĞİTİMLER DÜZENLENİYOR

Türkiye Küçük Oteller Derneği faaliyetleri üzerinde de bilgiler veren Buyurman, Türkiye'nin neredeyse bütün bölgelerinde 200 civarında üyelerinin bulunduğunu söyledi.

Buyurman, “Ege, Akdeniz, Güneydoğu, Kapadokya bölgesi, Kastamonu, Karadeniz Bölgesi gibi birçok yerde turizm konusunda önemli yatırımları olmuş insanlardan oluşuyor üyelerimiz. Küçük ve az kişiyle işletilen oteller diyebiliriz.” dedi.

İster 5 oda olsun ister bin 500 oda olsun tüm bu süreçleri işletmenin bir meslek olduğunu ve önemli yanlarının bulunduğunu belirten Buyurman, bu sorumluluğu alan kişilerin yanında olmak ve turizmi öğretmek açısından faaliyetler yaptıklarını söyledi. 

Buyurman, “Yıllık toplantılarımız oluyor ve katılımın çok yüksek olduğu toplantılar bunlar. Türkiye'nin her tarafından otelci arkadaşlarımız İstanbul'a geliyorlar ve bu 1 günlük bir bilgilendirme ve fikir paylaşımı toplantıları yapıyoruz. Eğitimler düzenliyoruz. Eğitim içerikleri pazarlama, yönetim, operasyonlar ile ilgili oluyor.” dedi.