Lider Kadınlar programına konuşan Avukat Ebru Özge Beşlioğlu, kişisel verilerin korunması kanunu üzerine ST Endüstri Radyoda bilgiler verdi.

Kişisel verilerin korunmasının artık bir kanunun ve yönetmeliklerinin çıktığını belirten Beşlioğlu, özellikle KOBİ’ler ve işletmeler için ciddi meblada idari para cezaları bulunduğunu vurguladı.

Beşlioğlu,”Kişisel verilerin korunması kapsamında her bakımdan bir uyum süreci içerisindeyiz. Bu uyum süreçlerinin düzenli bir şekilde atlatılması için özveri ve çaba gösterilmesi gerekiyor.” dedi.

VERBİS’E KAYIT OLMAK ZORUNLU DEĞİL

Beşlioğlu, “Yıllık çalışan sayısı 50'den az ve yıllık mali bilanço toplamı 25 milyon TL'den az olan KOBİ ve işletme iseniz, veri koruma siciline kayıt mecburiyetiniz yok. Aslında yükümlülüklerinden sadece bir tanesi ama bu VERBİS meselesi kamuoyunu öyle bir yansıdı ki sanki tek yükümlülük buymuş gibi algılandı. Herkes kayıt mecburiyetinde değil. Buna bir takım istisnalar getirildi. Bunlardan KOBİ'leri ilgilendiren en önemli istisna bu. KOBİ’ler önce çalışan sayısına bakacak,yıllık mali bilançosuna bakacak. Bunlara baktıktan sonra derecelere göre nerede olduğunu görecek.” dedi.

Beşlioğlu, VERBİS’e kayıt olma zorunluluğu yoksa bile kişisel veriler ile ilgili uymak zorunda olunan kurallara yükümlülüklerin devam ettiğini de açıkladı.

“ARTIK BİLGİLERE ULAŞILAMIYOR”

Kişisel verilerin korunması kanunu üzerine örnek veren Beşlioğlu, “Eskiden baroyu arardınız veya internet sitesinden avukatların numaralarına ulaşabilirdiniz. Artık bu bilgiler verilmiyor. Aynı şekilde adliyeyi arardınız ve adınıza dosya var mı yok mu bunu öğrenirdiniz. Kişisel verilerin korunması kanunu kapsamında bu bilgilere ulaşamazsınız.” ifadelerini kullandı.

Eski usullerin artık terk edildiğini belirten Beşlioğlu, özellikle reklam ve pazarlama konusunda bu konulara dikkat edilmesi gerektiğini kaydetti.