İngiltere’de iş yapabilmek için şartlar üzerine Endüstri Radyoda Reel Piyasalar programına konuşan Gold Atlantic UK Direktörü ve Yatırım Danışmanı İlayda Kiraz, sona eren Ankara Anlaşması sonrası neler yapılabileceği üzerine bilgiler verdi.

2021'de İngiltere’nin Avrupa Birliği'nden ayrılması ile birlikte Türkiye'nin Gümrük Birliği Anlaşması etkisiz kalacaktı ancak Boris Johnson'ın imzaladığı serbest ticaret anlaşması neticesinde bu anlaşmaya devam edildiği açıklandı.

ANLAŞMA AYNI ŞEKİLDE KORUNDU

Kiraz, “Bu antlaşma ile birlikte Türkiye’nin Avrupa Gümrük Birliği anlaşmasından doğan hakları aynı şekilde korundu. İyi olan tarafı ise İngiltere ve Türkiye arasında ileride olabilecek ticari anlaşmaların önünü açmış oldu.” dedi.

Bu anlaşmanın yapılmaması halinde İngiltere ile ilişkili birçok ürüne hem %75 oranında ek vergi hem de kota gelebilme ihtimalinin olduğunu belirten Kiraz, karşılıklı olarak iki ülkenin 16 milyar pound ihracat hacminin olduğunu ve bu dönemde kurallar konusunda herhangi bir değişimin yaşanmadığnı söyledi.

ANKARA ANLAŞMASI FIRSATI SONA ERDİ

Ankara Antlaşmasından da bahseden Kiraz, bu fırsatın 31 Aralık 2020 tarihi itibariyle bittiğini ve artık başvuruların kabul edilmediğini belirtti.

Kiraz, “Ankara Anlaşması Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne giriş sürecinde yol olacak bir anlaşma olarak imzalanıyor. Bizim için avantajı ise; eğer Türkiye’de kendi işinizi yapıyorsanız ve Türk vatandaşı iseniz İngiltere'ye geçiş sağlayıp oturum alabiliyorsunuz. Oturum aldıktan 6 yıl sonra da vatandaşlık alabileceğiniz bir anlaşma idi.” dedi.

Kiraz, kişisel masrafları karşılayabilecek bir sermayenin bankada bulunması ve iş planının olması şartı aranan anlaşma da İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılması ile birlikte son bulduğunu ifade etti.

YENİLENEBİLİR, BÜYÜTÜLEBİLİR VE ÖLÇEKLENDİRİLEBİLİR OLMALI

İngiltere’de bu anlaşmaya benzer başka uygulamalarında olduğunu belirten Kiraz, “Ankara anlaşmasının en büyük avantajının Türk pasaportu olan kişilere özgü olması idi.” dedi.

Kiraz, “İngiltere’de iş yapmanın başka bir yolu daha var o da; start-up visa. Ankara anlaşması kadar kolay değil ama dünyanın her yerinden insanlar bir iş planı oluşturarak başvurabilir. Dikkat edilmesi gereken şey ise, daha detaylı bir plan hazırlamak olacaktır.” dedi.

İş planının yenilenebilir, büyütülebilir ve ölçeklendirilebilir olması gerektiğinin önemine dikkat çeken Kiraz, firmalar çok eski bile İngiltere’ye eni gidileceği için start-up kabul edildiklerini sözlerine ekledi.