Satış 4.0 Dünyası programında Koray İnan’ın sorularını yanıtlayan İdea Teknoloji Çözümleri Genel Müdürü Yavuz Emre İyibilir, satış ve dağıtım uygulamaları üzerine Endüstri Radyo’da değerlendirmede bulundu.

ARTIK EKRANLAR VAR

Kovid-19 salgını ile birlikte yüz yüze işlemlerin oldukça azaldığını belirten İyibilir, Türkiye'de bugüne kadar yüz yüze gerçekleşen birçok işlemin artık yeni dünya düzeninde yerini ekranlara bıraktığını belirterek alıcı ile satıcı arasındaki duygusal ilişkinin ortadan kalktığını söyledi.

İyibilir, “Eskiden insanlar tecrübeye dayalı bir şekilde hareket ederdi. Kişilerle karşı karşıya gelindiğinde oluşan problemler çözülürdü. Ancak bu durum artık bu şekilde yaşanmayacak.” dedi.

REKABET ARTIŞI YAŞANIYOR 

Teknik bazı değişikliklerin oluştuğunu da belirten İyibilir, “Bunlardan bir tanesi, yerellik. Eskiden insanlar çevrelerine yakın olan dükkana, alışveriş merkezine gidip ihtiyaçlarını gideriyorlardı. Dolayısıyla yönetmek de belli açıdan, konum bazında mümkün olabiliyordu. Yeni dünya böyle değil, yerellik diye bir kavram yok. Bugün interneti açıyorsunuz, beyaz eşyanızı yakınınızda bir yerden değil uzaktaki yerden hatta maddi olarak da daha uygun koşullarda temin edebilirsiniz.” ifadesini kullandı.

İyibilir, bunun sadece tüketici açısından değil hem üretici hem de aracı açısından büyük değişikliklere neden olduğunu belirterek Türkiye dışında satışların da arttığını ancak bunun beraberinde rekabeti getirdiğini vurguladı.

BAKIŞ AÇISI DEĞİŞMELİ

Alış ve satış konusunda kartlar yeniden dağıtılıyor diyen İyibilir, sadece bir yazılım satın alıp uygulamaya koymanın yeterli olmayacağını bakış açısının da değişmesi gerektiğini belirtti.

İyibilir, “Eskiden insanlar ofise geliyordu şimdi evde çalışıyorlar ya da herhangi bir kafede çalışıyorlar. Hatta o kafede dünyanın herhangi bir yerine hizmet verebiliyorlar. Dolayısıyla bu noktada firmalar nereye doğru gidecek, nasıl yapacak sorusu oldukça önemli hale geldi. Firmalar da birkaç denemeler yapıyorlar. Ancak bunların sonuçları ile ilgili net bir şeyler söylemek şu an için mümkün değil.” dedi.