Gündem Özel programına konuşan Tabit Akıllı Tarım Teknolojileri Kurucu Ortağı Tülin Akın, akıllı tarım teknolojileri ve sunduğu fırsatlar üzerine Endüstri Radyo’da bilgiler verdi.

“ÇİFTÇİLER ÜRETİM KARARLARINI KENDİLERİ ALIYOR”

Dünyada 570 milyon çiftçi bulunduğunu ve bu çiftçilerin yüzde 90’ının kendi üretim kararlarını verdiklerini söyleyen Akın, Türkiye’de de bu oranın yüzde 90'ın üzerinde olduğunu belirtti.

Dünya gıda üretiminin yüzde 80’inin kendi kararlarını alan çiftçiler tarafından üretildiğini söyleyen Akın, “Genel olarak dünyada da, Türkiye'de de küresel iklim krizi nedeniyle birçok sorun var. Tabi ki başka sorunlarda var ama en önemlilerinden bir tanesi iklim krizi. Bunun yanı sıra doğal afetler, çiftçinin doğru bilgiye erişememesi, bitkilerin doğru zamanda hasat edememek gibi durumlar ürünün yetiştirilmesinden pazarlanmasına kadar birçok soruna neden oluyor.” dedi.

Akın, çiftçilerin köylerde ekonomik sorunlarla karşılaşmasından dolayı şehirlere göç ettiğini ve bu durumun da beraberinde başka sorunları getirdiğini belirtti.

“İKLİM KRİZİNİN ETKİLERİ AKILLI TARIMA YÖNLENDİRDİ”

İklim krizinin etkilerinden çiftçilerin üretimlerinin olumsuz etkilenmemesi için akıllı tarım teknolojilerinin önemli olduğuna dikkat çeken Akın, “Akıllı teknolojiler ilk hayatımıza girdiğinde lüks gibi gözüküyordu ama bu tarım için artık gereklilik. İklimi doğru takip edebilmek, hava durumunu, rüzgarı, sıcaklığı, nemi kontrol edebilmek gerekiyor. Bunun için de çiftçinin artık teknoloji kullanma zorunluluğu var.” dedi.

Çiftçi teknolojiye değil riske kapalı diyen Akın, “Çiftçiler için risk almamak aynı zamanda aynı ürünü ekim dikim yaparak aynı zamanda hasat edebilmek demek. Yaptığı bir küçük hata tüm yılın gelirini değiştirebilir. Bu nedenle ürün deseninde veya yapmış oldukları çalışmalarda değişiklik yapmıyorlardı. Olumsuz bir durum ama ne yazık ki iklim krizinin etkilerini gördüler ve teknoloji kullanmaya yöneldiler.” ifadelerini kullandı.
Erken uyarı sistemi, dijital yaprak, dijital feromon tuzak, hayvanların stresini takip eden akıllı bilezikler gibi birçok akıllı tarım teknolojisinin kullanılmaya başladığını ve tüm bunların kullanım zorunluluğunun göstergesi olduğunu kaydetti.

Akın, çiftçilerin kendisini geliştirme arzusunun bulunduğunu ve geleceği de bu anlamda iyi bir konumda gördüğünü belirtti.

Programı buradan dinleyebilirsiniz.