ST Endüstri Radyoda Akıllı Teknolojik Uygulamalar programında Dr. Nadir Çomak ve Hasan Akkaya akıllı fabrikalar konusunu değerlendirdi. 

Endüstrinin oluşabilmesi için bir hammaddenin olması gerekiyor. Hammaddenin ulaşılabilmesi için fabrikaya taşınması ve gerekli işlemlerin yapılabilmesi için de enerji ihtiyacı bulunuyor. Hammadde üretilirken insan kaynakları bir fabrikada olmaz olmazlardan, en son çıktı ise fabrikada atık faktörleri. Tüm bu süreçlerde akıllı fabrikalar denilince aklımıza ne gelmeli, nesnelerin interneti, robotik teknolojiler, sensör teknolojileri insan kaynaklarına nasıl kolaylık sağlıyor sorularını cevaplarını Hasan Akkaya anlattı.

“DİJİTAL DÖNÜŞÜMLE BİRLİKTE İHTİYAÇ HALİNE GELDİ”

Bilgi ve iletişim çağının, teknolojinin ilerlemesiyle günümüze kadar gelişen süreçlerin neticesinde akıllı fabrikaların ortaya çıktığını belirten Akkaya, endüstri 4.0 ve dijital dönüşüm ile birlikte aslında bir internetin aktif olarak kullanılması ve nesnelerin birbirleri arasındaki iletişimi olarak tanımlandığını ifade etti.

Akkaya,” Endüstri 4.0 ile şunlar ortaya çıktı; nesnelerin interneti, simülasyon teknolojilerinin artması, gerçekliği arttırılmış sistemler veya sanal gerçeklik sistemleri bununla beraber sensör teknolojileri. Endüstri 4.0’ın temelinde sensör teknolojileri var. İnternet bu işin beyni ise sensörlerde duyu organlarıdır. Akıllı fabrikalardaki ilk akla gelen şey; bir okuyucu üzerinden sistemin yönetilmesidir. Yani maddelerin kimlik bilgilerinin bir şekilde barkodlar ve karekodlar ile bir sensörle robotlara verilmesi ve bu robotların almış olduğu iş emri ile bunları ayrıştırmasıdır.” dedi.

“İNSAN İLE BÜTÜNLEŞİK SİSTEM VAR”

Zamanla akıllı fabrikalar ile siparişten sevkiyata kadar olan bütün süreçlerin otomatize olması ve bir fabrikanın üretimini kendi içerisinde yapmasının arzu edildiğini kaydeden Akkaya, insan ile bütünleşik bir sistemle çalışıldığını da sözlerine ekledi.

Akkaya,” Akıllı fabrikaların altyapısında teknoloji insan işbirliği olması gerekiyor. Her yerde makineler ve robotlar problem çözemiyor veya problemlerle alakalı kısımda size öngörü sunamıyor. İnsan o kadar etkili ki; sanal gerçeklik sistemlerinde insan kendisinin kullandığı bir joystick veya bir yapıyla yine kendisi makine üzerinde montaj yapıyor ama arka tarafta gene insan var. Dolayısıyla ortak bir çalışma var diyebiliriz. “ dedi.

“AKILLI TEKNOLOJİLER MALİYETLİ”

Endüstri 4.0’ın Almanya'da ortaya çıkmasının tesadüf olmadığını çünkü Almanya'nın otomotiv sektöründe çok ileri düzeyde olduklarını dile getiren Akkaya, her ülkenin mutlaka dijital dönüşüm ve akıllı teknolojiler üzerine çalışmalar yapmak zorunda olduğunu belirtti.

Akıllı teknoloji çalışmalarının maliyetli olmasından dolayı Türkiye’de henüz çok yaygın olmadığını aktaran Akkaya, dijital dönüşüm içerisinde bulunan fabrikaların olduğunu ancak yeterli sayıda bulunmadığını ve iyi bir rekabet ortamı yaratılması için mutlaka bu çalışmaların yapılması gerektiğinin altını çizdi.