Hakan Ömer Gider’in hazırlayıp sunduğu Etekteki Taşlar programının bu bölümünde Ekol Demir Çelik San. A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Elif Tülay konuk oldu. Tülay sanayide aile şirketi olmayı ve kadın yöneticiliği ST Endüstri Radyoda anlattı. 

“AİLE ŞİRKETLERİNDE GÖREV TANIMINI DOĞRU KOYMAK LAZIM”

Aile şirketlerinin temeline indiğinizde, şirketlerin kurumsal olamaması aslında şirketleri batağa götüren sebep oluyor. Eğer şirkette belli kurallar olursa herkesin görev tanımı belli olursa bu görev tanımı içinde faaliyetini sürdürür. Dolayısıyla bir sorun ortaya çıkmaz. Asıl sorunun temeli şirketlerin kurumsal olmamasından kaynaklı insanların karakterleri ile alakası olduğunu düşünmüyorum. Biz o şirketin çalışanlarıyız. Şirket kurucusu bizim babamız, kayınpederimiz de olabilir vesaire ama her birimiz orada birer çalışan muamelesi görmek zorundayız Hepimizin bir görev tanımı, aldığı bir maaş var. Bunlara uyulduğu sürece hiçbir sıkıntı çıkmıyor. 

“ÖNCE KABUL ETMEKTE ZORLANIYORLAR”

Sektöre ilk girdiğinizde önce sizi kabul etmekte zorlanıyorlar çünkü %90’ı erkek egemen bir sektörde çalışıyoruz. Başlarda yumuşak tavrınızdan dolayı üstünüze gelebiliyorlar fakat daha sonra bu durum aşılıyor. Önemli olan burada sağlam bir duruş sergilemek. Biz şirkette danışmanlık hizmetimizi aldıktan sonra kurumsallaşmaya gittik. Bu bizim için önemli bir süreçti. Ben yönetim kurulu başkanı olduğumda biraz sıkıntılar oldu tabi ama vazgeçmedim. İyi ki öyle yapmışım büyümeye devam ettik.

“HERKESTEN ÖNCE ŞİRKETTE OLURUM”

Çalışırken benim hayat tarzım şu şekilde; her şeyi planlı programlı olarak yaparım. Herkesten önce şirkete ben giderim. Önce yapacaklarımı planlarım ama en fazla 2’ye kadar çalışırım. O saatten sonrasını kendimi ve işimi geliştirmeye ayırırım. Eğitimlere katılırım, takip ettiğim birkaç ekonomist var onların paylaşımlarını izlerim. Zamanımı mümkün olduğunca verimli kullanmaya çalışırım. Tamamen işimi ve kendimi geliştirmeye adıyorum. Sürdürülebilir bir büyüme elde edebilmek için bunlar şart.

“GÖREV TANIMI ÇOK ÖNEMLİ”

Bir şirkette sadece yöneticilerin değil personellerin de görev tanımının belli olmasında fayda vardır. Herkes kendi görevi içindeki sorumluluklarını yerine getirirse sürdürülebilir bir büyüme mümkündür. Kimse kimsenin bir sorumluluk alanına müdahale etmemeli özellikle bunları kontrol ederim şirkette. Örneğin, satışçı sadece satışını yapacak, muhasebe faturasını kesecek, şoför varsa sadece nakliye yapacak. Herkes görev tanımını bilir ve ona göre çalışırsa sürdürülebilir bir büyümeden ve kurumsallaşmadan bahsedebiliriz.