Eve İş Götürme programına konuşan Çanakkale 18 Mart Üniversitesi, Jeofizik Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Osman Öncel, endüstride depremle yaşamak üzerine Endüstri Radyo’da bilgiler verdi.

AFET YÖNETİM PLANI HAZIRLANMALI

Endüstride afet yönetiminin önemine dikkat çeken Öncel, kurumların ve kişilerin olası bir afete ne kadar hazır olduklarına dair soruları kendilerine sormaları gerektiğini vurgulayarak hazırlık olması için bir planlarının olması gerektiğini söyledi.

Öncel, “Afet yönetim planını kişiler, bulundukları işletmeler için 3 farklı plan şeklinde yapmalılar. Sadece firma olarak değil bireysel olarak da kendimizi hazırlamamız gerekiyor. Geçmişle benzer sonuçlar çıkmaması için bazı adımlar atılmalıdır.” dedi.

YENİ YÖNETMELİĞE UYGUN ÇALIŞMALAR YAPILMALI

Endüstride bulunan yerlerin deprem direnç durumlarının ölçümlenmesinin önemli olduğuna dikkat çeken Öncel, “1 Ocak 2019 yılında Türkiye’de her şey değişti ve ulusal deprem haritası yürürlüğe girdi. Ayrıca Avrupa Birliği ile uyumlu jeofizik direnç ölçülmesi ve zemin sınıflaması kriterleri yürürlüğe girdi.” açıklamasında bulundu.

Öncel, binaların özellikle depreme direnç durumlarının bir uzman tarafından belirlenmesinin gerektiğini belirtti.

Öncel, “Birinci hasar durumu önemli. Yani bir deprem olduğunda bizim binamız ne olacak? Bu sorunun cevabı için olası bir afet öncesinde gerekli ölçümlerin yapılması gerekiyor. İkincisi ise, endüstriyel binalarda teknolojik alt yapının maliyetleri fazla oluyor. Bu sebeple yapısal olmayan hasarlar önemli ve bunların durumunun da ne olacağın ölçülmesi gerekiyor.” dedi.

Güncellenen deprem standartlarına göre binalarının durumlarının değerlendirilmesi gerektiğini belirten Öncel, sonrasında çıkan rapora göre binaları güçlendirmek, insanların can güvenliğini sağlamak ve bina içindeki ekipmanların zarar görmesini engellemek için çalışmalar yapılması gerektiğini söyledi.