Endüstri Radyo’da Toplum 5.0 programına konuşan CoDNA Sürdürülebilirlik ve Kitlesel Algı Danışmanı Fulya Şenbağcı Özer, toplum 5.0’da sürdürülebilirlik algısı ve trendleri üzerine değerlendirme yaptı.

Sürdürülebilirliği varoluşsal bir eylemlilik ve iş birliği hali olarak açıklayan Özer,  içerisinde birçok çevresel, sosyal, ekonomik kaygı ve umudu barındıran bir idea olduğunu belirtti.

EN TEMEL İÇGÜDÜ

Özer, “Sürdürülebilirlik insanın hayatta kalmasını sağlayan en temel içgüdülerine dayanır. Bu iki içgüdüden biri adaptasyondur. Hayatın tüm alanı için adaptasyon eylemlerini incelediğimizde aslında değişen her yeni koşula uygun yenilikçi ve inovatif bir girişimi, bir hareketin olduğunu görmekteyiz.  Değişime uygun bir yeni fikir ortaya atıp, yeni fikri uygulamaya geçemezsek adapte olamayız ve devam edemeyiz. Aynı şekilde ister bu yeni düşünceyi geliştirme aşamasında olsun ister uygulamaya geçirme aşamasında olsun iş birliğine ihtiyaç duymaktayız. İş birliği de hayatın devamlılığı için öne çıkan bir diğer kavram.” dedi.
 
Gelişen dijitalleşme ile birlikte farkındalığın daha yüksek olduğunu belirten Özer, insanlığın temel içgüdüsünün, sürdürülebilirlik yani devamlılık için adaptasyon ve iş birliğine ihtiyaç duyduğunu söyledi.

İŞ BİRLİĞİ YAPMAK VE HAREKETE GEÇMEK 

Sürdürülebilirlik kavramını teknolojinin gelişmesinin etkileri üzerinden değerlendiren Özer, ekonomik sürdürülebilirliğin ancak sosyalin gerçekleştireceği inovasyonlar ile mümkün olacağını söyledi.
Özer, “Sürdürülebilir bir ortam ve gelecek bekleyerek gelmez sadece beklerken zamanı ve potansiyelimizi tüketiriz. Adaptasyon yeteneği gerçekten çok önemli. Özellikle salgın döneminde en fazla bu yeteneğimizi ortaya çıkardık ve gerçekten ilk zamanlarda çok güzel iş çıkardık. Bütün iş planlarımızı yeni düzene adapte edebilecek şekilde değiştirebildik. Adapte olmak ve yaşamın devamlılığını sağlamak ancak bir şeylerin farkında olmak, potansiyeli bulmak, ortaya çıkarmak ve bunu popülasyonunda duyurmak yani işbirliği yapmak, bunun için eyleme geçmek ile mümkündür.” dedi.

Özer, sürdürülebilir iyi bir yaşamın ancak sürdürülebilir iyi insan eylemlerinden ortaya çıktığını belirterek iyi olmak için kişinin ne kadar eylemde kaldığının önemine dikkat çekti. Ayrıca yaratılan farkındalık ve yeniliğin de bütün için önemli olduğunu sözlerine ekledi.