Reel Piyasalar programına konuşan Uyumsoft Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Önder açık bankacılık sistemi üzerine ST Endüstri Radyoda bilgiler verdi.

Açık bankacılık sisteminin Avrupa Birliği yasaları ile 13 Ocak 2018’de yürürlüğe girdiğini belirten Önder, Türkiye'de o yıldan itibaren reel piyasaların bir parçası haline dönüşmeye başladığını kaydetti.

“BANKACILIĞI GENİŞLETİYORUZ”

Önder, açık bankacılık sisteminin Türkiye’de konuşulabilir hale geldiğini ancak işin başında olduğunu da belirtirken, “Tüketici ve bankanın dışında bir de aracı kuruluş olarak bizler, bu konuyla ilgili bankacılığın bir parçası olmaya başladık. Bankacılık sistemini artık bundan sonra genişletiyoruz, büyütüyoruz ve bankacılığın hayatımızın her aşamasına geçmesi için uygulamanın parçası haline dönüşüyoruz.” dedi.

YÖNETMELİK HİZMET KALİTESİNİN ÖNÜNÜ AÇIYOR

Eski bankacılık hizmetleri sisteminin yerine bu yasa ile birlikte bankacılığın kendi vermiş olduğu hizmetlerin bir adım daha ileriye taşınmasının önünü açtıklarını belirten Önder, bankaların bazı şartları yerine getirmesi yani sistemlerin bilgisayar sistemlerine açık hale getirilmesi, hizmetlerin kalitelerin artması gibi konuların önemli olduğuna dikkat çekti.

Aracı olan hizmetlerin haklarını nasıl koruyacakları, hangi hizmetlerin verileceği, bilgi güvenliği konusunda neler yapılacağı  gibi kuralların olduğunu dile getiren Önder, bireysel ve kurumsal tüketicilerin bu hizmetlerden nasıl istifade edecekleri, bankaların vermiş olduğu bu hizmetler ile kendilerini nasıl güvence altına alacakları gibi kurallarla hizmet kalitesinin önünü açtıklarını belirtti.

BİLİŞİM FİRMALARI HİZMET VEREBİLECEK

Türkiye'de Avrupa Birliği ülkelerinde bu uygulama ile ilgili konunun önünü açmaya başladıklarını ifade eden Önder, bunların aslında bilindiğini ve tüketildiğini de kaydetti.

Önder, ”Kartımızın borcunu internet üzerinden ödeme veya bir mağazaya gittiğimiz zaman bir bankanın ödeme sistemi üzerinden işlemlerin yapılması konularını zaten yapıyoruz. Artık bankaların kendilerinin hizmet sunumundan çıkıp bizim gibi teknolojik firmalara veya bu konuya yatırım yapmak isteyen firmalara bu konuda hizmet verebilmelerini sağlayacak yönetmelikler yayınlanmış oldu. Kurumlara ve bireysel tüketicilere ödeme sistemleri, para uygulamalarının genişletilmesi ve yaygınlaştırılması ile ilgili bir kurallar zinciri oluştu.” dedi.

SİSTEM GİDEREK GENİŞLEYECEK

Artık para kullanımının azaldığını ve her şeyin kart ile çözüldüğünü belirten Önder, bankaların çok büyük yapılanmalar olduğu için inovatif konularda, yeni fikirleri ortaya koyması konusunda güçlük çektiklerini ifade etti.

Önder,” Bizlerin mobil telefonlar üzerinden yaptığı küçük bir yazılımla bankacılıkta yeni bir sistemin önü açılmış oluyor.” dedi.

Önder, ilerleyen dönemlerde sanal paralar, sigorta şirketleri, finansal olarak nakti olanların da sistemde yer alacağını ve daha genişleyeceğini sözlerine ekledi.