Etekteki Taşlar programına konuk olan Manay CPA CEO’su Burcu Manay, ABD’de şirket kurmak üzerine Endüstri Radyo’da değerlendirmede bulundu.

Rüyalar ve fırsatlar ülkesi söyleminin Amerika için doğru olduğunu belirten Manay, “Her gelen, sıfırdan şirket kurarak başarılı olacak diye bir durum yok. Ancak siz ne yaptığınızı biliyorsanız, burada başarılı olma ihtimaliniz çok yüksek çünkü tüketime yatkın bir toplum var.” dedi.

Alım gücünün ve refah seviyesinin yüksek olduğuna da dikkat çeken Manay, doğru ürün ve hizmet ile pazara girildiğinde başarılı olunacağını belirtti.

ABD’YE GİTMEDEN, ORADA ŞİRKET KURMAK MÜMKÜN

Türkiye’de yaşayıp ABD’ye hiç gitmeden şirket kurmanın mümkün olduğunu söyleyen Manay, şirket kurduktan sonraki aşamaların önemli olduğunu ifade ederek özellikle vergi takibine dikkat çekti.

Amerika’da en büyük pazar yeri olan Amazon’da bir satış yapma niyeti varsa eğer kişilerin, Amazon’da belli bir noktaya ulaştıktan sonra şirket kurmanın zorunlu olduğunu hatırlatan Manay, bu noktada şirket kurmanın işe devam etmek için gerekli olduğunu belirtti.

Manay, “Bazı sektörlerde Amerika’da bir şirket olması sizin sipariş almanızı olumlu hale getiriyor. Amerika içerisinde güvenilir bir firma görüntüsü yaratmak önemli. Amerikalı bir firma denildiğinde satışlara kesinlikle etkileri olacaktır ve bu sayede Amerika pazarında sağlam adımlarla ilerlemiş olacaksınız.” dedi.

Manay ayrıca, Amerika’ya gitmeden şirket kurmanın orada bir oturma izni vermediğini ancak bunun için ilk adımın atılmış olduğunu da belirtti.

“FATURALAŞMANIN DOĞRU KURGULANMASI GEREKİYOR”

Genelde Amazon üzerinden satış yapılıyorsa şahıs şirketi, Teknoparklar üzerinden startup yapılacaksa anonim şirketi kurmak gerektiğini belirten Manay, şirket kurmanın herhangi bir vergi avantajı getirmediğini söyledi.
Manay, “Doğru kurgulama yapılmazsa belki vergide bile artış olabilir. Türkiye’de bir şirket varsa, burada bir şirket kurulduysa aradaki  faturalaşmaların doğru kurgulanması halinde buradaki karın miktarını önceden belirleyebilirsiniz.” dedi.

Manay, “Amerika’da bir iki günde şirket kurmak mümkün değil. Bu, özellikle sosyal sigorta numaranız yoksa 2 ayınızı alabiliyor.” dedi.

Programı buradan dinleyebilirsiniz.