Çetin Ünsalan’ın ST Endüstri Radyoda hazırlayıp sunduğu Reel Piyasalar programına Revolution Dil Okulları Genel Müdürü Sinem Cevahir Tural konuk oldu. Çalışma hayatında dil öğrenmenin önemini vurgulayan Tural, Türkiye’de dil bilme ile ilgili ciddi sorunların olduğunu da belirtti. 

Revolution Dil Okulları olarak ‘Sanayinin dili’ adında bir departmanları olduklarını ve çalışmaya devam ettiklerini dile getiren Tural, yurt dışı ile çalışmalar yapan firmalara, dil problemi yaşamamak adına bir personel sağladıklarını ve şirkette çalışan diğer personellerle birlikte dil öğrenme konusunda çalışmalar yürüttüklerini kaydetti. 

“DOĞRU EĞİTİMLE 6 AYDA YABANCI DİL KONUŞMAK MÜMKÜN”

Eğitimde, dilin iletişim aracı gibi değil ders gibi gösterildiğine ve doğru metotların kullanılması gerektiğine dikkat çeken Tural, “Dil eğitimi sadece ders gibi işlendiğinde süreç çok uzuyor. Biz Avrupa dillerine biraz uzağız çünkü daha analitik bir dil, Türkçe ise daha duygusal. Dolayısıyla öğrenme sürecinde zorlanıyoruz. Örneğin; İngilizce’yi okullarda ders olarak yıllardır alıyoruz ama gramer ağırlıklı öğrendiğimiz için çeviri mantığı ile aklımızda kalıyor ve yıllarca sisteme oturtamıyoruz.” dedi. 
Özellikle üniversitelerdeki hazırlık sınıflarına dikkat çeken Tural,  eğitimlerde pratik ile birlikte gramer ağırlıklı çalışılmasının daha doğru bir yöntem olduğunu da sözlerine ekledi.

“DİL PROBLEMİMİZ KALMAYACAK”

Türkiye’nin geçmişte ekonomik süreçler ve çalışma şeklinden dolayı dünya ile çok bağlantısının olmadığını ancak günümüzde çok fazla yurt dışı odaklı çalışıldığını ifade eden Tural, birkaç dilin öğrenilmesi gerektiğinin iş sektöründe gerekli olduğunun altını çizdi. 

Tural,” Yabancı dil öğrenmenin gerekli olduğu konusunda artık daha bilinçliyiz. En iyi dilin 2-6 yaş arasında öğrenildiğini biliyoruz. Bu yüzden eğitimlere anaokullarında başlıyoruz. Çocuklar artık ilkokula geçtiğinde birkaç dile hakim oluyor. Dolayısıyla 10 yıla kadar ülkemizin de dil problemi kalmayacak diye düşünüyorum. “dedi.