ST Endüstri Radyoda Teknoloji Gündemi programının bu bölümünde MÜSİAD Dijital Dönüşüm Komitesi Yapay Zeka, 5G, İOT Çalışma Grup Başkanı ve General Mobile Genel Müdürü Muzaffer Gölcü konuk oldu. Gölcü, Arda Meriç’in sorularını yanıtladı.

Türkiye’de ve dünyada akıllı telefon pazarı nereye gidiyor?

Dünyada 2 milyardan fazla cep telefonu satılıyor. Bunun %90’ına yakını akıllı telefon yani Android ve iOS işletim sistemine sahip telefonlar. Türkiye'de ise 10 milyonun biraz üzerinde yıllık bir satış hacmi var yani dünya pazarının yüzde 0.8'ine denk geliyor. Ülkemizde tamamen akıllı telefon satışı var neredeyse %99 diyebiliriz. 

Akıllı telefonlar günümüzde artık her şeyin merkezine oturmuş durumda. Bir araç veya eşya aldınız onun bile artık uygulaması var ve akıllı telefonda çalışıyor. Eskiden lüks ve ulaşılamazken bugün herkesin ulaşabileceği ve her ihtiyacımızı karşılayan ürünler haline gelmiş durumda. Bunun yanında teknolojik gelişmeleri var;  önceden 5 inçli telefonlar kullanılırken bugün 6.5- 7 inçlere doğru gidiyoruz. Ekran kasa oranı %70’lerden %95'lere çıktı. Şekil olarak çok bir şey değişmedi ama teknolojik olarak çok şey değişti. 

Biz General Mobile olarak yerli telefon üretiminde bir ekosistem oluşmasını çok elzem görüyoruz. Bir genç nüfusumuz var, insan kaynağı anlamında iyi bir noktadayız. Teknoloji anlamında da doğru bir yerdeyiz. Üretime odaklanıp sadece özel şirketlerin değil devlet desteği ile de bütün dünya markalarının Türkiye’de üretim yapmaları sağlanmalı diye düşünüyorum. 

5G teknolojisi ve IOT hakkında görüşleriniz nelerdir?

5G teknolojisi, yapay zeka ve IOT dediğimiz üçleme önümüzdeki dönemde çok konuşacağımız bir teknoloji. Şehir yönetiminden akıllı yollara, sağlık hizmetlerinden gıda zincirine, telekomünikasyondan finans sektörüne uzanan ok geniş bir yelpazeye sahip. Türkiye olarak bizim hiçbirini ıskalamamız gerekiyor. 

Bugün tarım ile IOT teknolojileri pek bağdaştırılmaz ama en fazla kullanıldığı alan tarımdır. Toprak kalitesi, nem ölçümü, otomatik sulama veya drone destekli ilaçlama gibi birçok şey yapılabiliyor. Tüm bu gelişmelerle birlikte 5G’nin altın çağına doğru gidiyoruz diyebiliriz. 

Ancak 5G sadece akıllı telefonlarda olmayacak. İki büyük çıktısı var; bir tanesi  machine to machine dediğimiz makinelerin birbiri ile haberleşmesi, ikincisi ise hem telefonlarda hem günlük kullanımda internet hızının istenilen seviye gelerek anlık veri iletişiminin sağlanıp otonom araçlarının hızlı bir şekilde hayatımıza girmesini sağlayacak. 

Son yıllarda popüler olan akıllı saat, bluetooth kulaklık gibi ürünlerin yükselişi devam eder mi?

Giyilebilir teknolojiler artık hayatımıza girmiş durumda. Bunlar da kendi içerisinde genişleyecek ve gelişecek. Artık SIM kart takmayacağımız bir teknolojide yakın zamanda geliyor. Önümüzdeki dönemlerde ülkemizde de aktifleşecek dolayısıyla herhangi bir bilekte ya da saatte sim kart gereksinimi olmadan operatör üzerinden iletişimin sağlanacak. Şu anda yardımcı araçlar gibi gelse de ileriki dönemlerde belki sadece bir kol saati veya bileklerimize takmış bir cep telefonu gibi alıp çıkacağız.