Reel Piyasalar programında Çetin Ünsalan’ın sorularını yanıtlayan Haberleşme Teknolojileri Kümelenmesi Başkanı İlhan Bağören, haberleşme sektöründe yerli ve milli üretim konusu üzerine Endüstri Radyo’da değerlendirmede bulundu.

“5G YATIRIMLARINA ÜRÜNLER HAZIR OLSUN İSTEDİK”

Ankara Ostim’de, Türkiye’deki telekomünikasyon işletmelerinin bir araya gelerek Ağustos 2017’de kümelenmenin temellerini attığını belirten Bağören, kümelenme ile üreticilerin bir araya gelerek birbirlerinin yetkinliklerini öğrenmesi ve birbirlerine faydalı olmalarının amaçlandığını belirtti.

Bağören, “Dünya 2011 yılında 4,5G’ye geçti. Biz 2018’de 4,5G’yi geliştirmeye başlasak treni kaçırmış olacaktık. Bu sebeple 5G yatırımına başlayalım ve ürünlerimiz hazır olsun dedik.” açıklamasında bulundu.

SEKTÖR TEMSİLCİLERİ BİR ARAYA GELDİ

5G telekomünikasyon standardı değil endüstri standardı olarak geliştirildi diyen Bağören, “Standartlar yazılırken telekomculara siz ne yapabilirsiniz diye sormaktan çok telekomdan beklentisi olan bütün sektörlerin temsilcilerini bir araya getirerek beklentileri soruldu. Doktor, tarımcı, işletmeci, fabrikası olan yani iletişim teknolojisinden beklentisi olan herkese bu soru yöneltildi. 2015 yılında yapıldı ve 2030 yılına kadar süre baz alındı. “ dedi.

Hangi özelliklerin ön plana çıkması gerektiği üzerine çalışmaların yapıldığını belirten Bağören, bunları hızlı internet, çok sayıda cihaza erişebilmek ve garantili, çok kısa zamanda geri dönüş olarak açıkladı. 

AVANTAJ BÜYÜK, RİSK BÜYÜK

Sanal işletmecilerin vergi dilimleri üzerine de değerlendirme yapan Bağören, “Yüzde 54 civarında telekomünikasyon vergisi var. Yani 1 lira harcadığınızda bunun 54’ü vergi olarak gidiyor. Bizim 3 işletmecimiz var biliyorsunuz. Bunlar kalkıp da bu servisi bir sanal işletmeciye satsalar o 46’nin’da yüzde 54’ü devlete gidecek. Yani 1 liralık bir servis satıyorsunuz bunun 20’si cebinize kalıyor. Dolayısıyla bu para sanal işletmeci için yeterli değil.” dedi.

Bağören, 5G teknolojisinin çok büyük fırsatlar getirmesi ile birlikte büyük riskler de getirdiğini söyleyerek küresel rekabetçilikte hızla arkaya düşülebileceğini belirtti.