Meltem Kurtulan ve Gülcan Tuğ’un hazırlayıp sundukları 2 Kadın 1 Konuk programına katılan İnoksan Endüstriyel Mutfak A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Vehbi Varlık, kuruldukları andan bu zamana kadar yaptıkları çalışmaları ST Endüstri Radyoda anlattı.

1980 yılında küçük bir işletme olarak yola çıktıklarını ve 40 yılda suya atılan taş misali dalga dalga büyüdüklerini belirten Varlık, Bursa’dan başlayıp, Marmara ve Anadolu  derken dünyanın birçok yerine endüstriyel mutfak ekipmanları ihraç eden bir markaya dönüştüklerini ifade etti.

“HAYALLERİMİZE ULAŞMAK İÇİN ÇABALIYORUZ”

‘Her işin zorluğu var ama bana göre mutfak en zoru’ diyen Varlık, askeri tesislerden fabrikalara, anaokulundan üniversiteye ve  hastanelerden devlet kurumlarına kadar birçok yerde endüstriyel mutfak ürünleri alanında hizmet verdiklerini belirtti.

Bir iş kurduktan sonra hayallere ulaşmak için çalışıldığını ve değişen dünya ile birlikte o hayallerin sürekli yenilendiğini dile getiren Varlık, “Şu anda yaklaşık 90 ülkeye ihracat yapan bir konumdayız. Ancak hayalimiz bu ülke sayısını daha da genişletmek.” dedi.

“PANDEMİDE EN ÇOK ETKİLENEN SEKTÖR BİZ OLDUK”

Koronavirüsü ilk çıktığında insanların bu sürecin çabuk geçeceğini düşündüğünü ve evlere kapandığını belirten Varlık, bir süre sonra yaşanan esnekliğin umut olduğunu ve hayatın devam ettiğini vurguladı. Ekonominin dünya tekelinde durmaması gerektiğinin altını çizen Varlık, İnoksan olarak uyulması gereken kurallara özen gösterdiklerini ve sıkı bir denetleme ile faaliyetlerine devam ettiklerini söyledi.

Varlık,” Pandemide en çok etkilenen sektör maalesef biz olduk. Türkiye’nin lokomotif sektörü turizmde oteller ve restaurantlar yarı kapasite ile çalışıyor. Yemek sanayileri de aynı şekilde daha az kişiye yemek üretmeye devam ediyorlar.” dedi.
 
İşletmelerin ve insanların bu süreçte zorlandığını ancak devlet desteği ile birçoğunun ayakta kalmaya devam ettiklerini belirten Varlık, Türkiye’nin güçlü bir ülke olduğunu ve ayakta kalacağını da ifade etti.

“TÜRK MUTFAĞINI TANITMAK İÇİN ÇABA GÖSTERİYORUZ”

Kariyer hayatı boyunca birçok derneğe üye olan ve faaliyetler yürüten Varlık, özellikle endüstriyel mutfak sektörü üzerine sosyal sorumluluk projeleri yürütmenin önemini vurguladı. ‘Geleceğim Parlak, Kariyerim Mutfak’ projesinden de bahseden Varlık, “Projeyi yaptığımız o yıllarda gençlerin ve özellikle kırsal bölgedeki genç kızların iş bulma konusunda sıkıntılarını çözebilmek ve onlara birer meslek kazandırma yolunda neler yapabiliriz düşüncesi ile yola çıktık. Aşçılık ve mutfak hizmetlerinde gençlere hizmet vererek onların iş bulmalarına biraz da olsa yardımcı olmak istedik.” dedi.
Sadece gençler üzerinde yaptıkları bu faaliyetle kalmadıklarını cezaevlerinde mahkumlar için de çalışmalar yürüttüklerini dile getiren Varlık, kişilerin dışarıya çıktıklarında meslek sahibi olabilmeleri için çalışmalar yaptıklarını belirtti.
 
Varlık, hem lisede hem de üniversitede aşçılık okulları ile birlikte çalışmalar yürüttüklerini kaydederek, dünyanın her yerinde Türk mutfağını tanıtmak adına çaba gösterdiklerini de sözlerine ekledi.