Almediko Genel Müdürü Ümit Güneş ve Atatürk Üniversitesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Buğra Kerget, sağlıkta yerli çözümler üzerine Endüstri Radyo’da bilgi verdi. Bağışıklık sistemini güçlendiren ve virüsün etkilerini azaltan bir çalışma yaptıklarını söyleyen Güneş, bu çalışmanın ayrıntılarını Reel Piyasalar programında anlattı.

“AR-GE ÇALIŞMALARINA YATIRIM YAPTIK”

Almediko olarak 2011 yılından bu yana özellikle ciddi bir vizyon değişikliğine gittiklerini ve Ar-Ge yatırımlarını attırdıklarını belirten Güneş, özellikle üniversite-sanayi işbirliğinin de önemli temsilcilerinden biri olduklarını belirtti.

Son iki yıldır üzerinde çalıştıkları bir molekül olduğunu ve covid-19 salgını sürecinde bu çalışmanın daha da geliştiğini ifade eden Güneş, “Bu molekülün çıkması uzun çalışmalar sonrasında oldu. Aldığımız ilk bildirimler sayesinde Sağlık Bakanlığı’nın onayı ile Atatürk Üniversitesi Sağlık Bilimleri ile bir çalışma başlattık ve şurup ürettik.” dedi.

“BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİRMEYİ AMAÇLADIK”

İki yıl önce, nasıl hasta olmayız, bağışıklık sistemini nasıl güçlendirebiliriz gibi sorular üzerinden çalışmaya başladıklarını söyleyen Güneş, covid-19 virüsünün çıkması ile birlikte şuruba bağışıklık sistemini güçlendirmesinin yanı sıra virüse karşı koruma yöntemini de eklediklerini belirtti. Güneş, 150 hasta üzerinde denenen ve  etik kurulun onayını alan çalışmanın uluslararası bir dergide yayınlanmak üzere olduğunu da vurguladı.

ECZANELERDE SATIŞTA 

Güneş, “Satışa çıktı ancak şu an için bir gıda takviyesi diyebiliriz. Aynı zamanda bir ilaç olabilmesi için girişimlerimiz var ancak bir takım prosedürler için beklememiz gerekiyor. Covid-19 virüsünün yarattığı etkiyi azaltabilmek ve takviye olabilmesi açısından eczanelerde satışının başladığını söyleyebiliriz.” ifadesini kullandı.

“UMUT IŞIĞI OLDU”

Çalışmanın ayrıntıları üzerine bilgi veren Atatürk Üniversitesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Buğra Kerget, “Covid-19 sürecinde tamamen güvenilir antiviral tedavinin olmaması bizim için en önemli sorunu teşkil ediyordu. Yeni bir hastalık olduğu için tecrübelerimiz de hastalıkla beraber, hastaları gözlemleyerek gelişti. Bu çalışmalar bize toplantılarda sunulduğunda gerekli onayların almak için çalışmalara başladık çünkü 2-aticyto kompleks’in
etki mekanizmasını anlattıklarında gerçekten bir umut ışığı olacağını düşündük.” dedi.

NEGATİFLİK SÜRECİ SINIRLANDI

Sağlık çalışanlarının üzerinde denenen 2-aticyto kompleks
çalışması üzerine gözlemlerini şu şekilde aktarıyor Kerget, “Çalışmaya başladığımız 1. haftada o kadar olumlu sonuçlar aldık ki. Birinci haftada sağlık çalışanlarından PCR testi alınıyor. Eğer bu test negatif ise bir gün sonra bir daha alınıyor,  ikinci hafta negatiflik görüldüğü zaman çalışmaya başlanıyor. Ancak sağlık çalışanlarında bu şurubu kullanmadan önce negatiflik sürecini tespit edebilmemiz 15 gün ve daha uzun süreleri alıyordu. Bu şuruba başladığımız andan itibaren negatiflik sürecimiz 7-9 gün arasında sınırlı olmaya başladı.” dedi.

OLUMLU SONUÇLAR ELDE EDİLDİ

Özellikle sağlık çalışanlarının PCR negatifliği sağladıktan sonra baş, kas ve eklem ağrısı, boğazda yanma, tat ve koku kaybı gibi semptomları devam ediyordu diyen Kerget,  virüsü geçirdikten ve 2-aticyto kompleks etken maddeli şurubu kullandıktan sonra olumlu semptomatik sonuçlar elde ettiklerini vurguladı.