Dünya genelinde karbon emisyonu artışının yüzde 3,1‘inin gemilerden kaynaklandığı ortaya çıktığından bu yana tersane ve limanlarda yeşil teknoloji ve yeşil enerjiye dönüş hakim oldu. Tamamen yenilenebilir enerji kaynakları ve temiz yakıt kullanımının ön plana çıktığı bu süreçte yalıtım da enerji tasarrufu açısından büyük bir önem teşkil etmeye başladı.

Karbon ayak izini azaltma yolunda birçok çalışmalara imza atan gemicilik sektörü Exposhipping Expomaritt İstanbul 15. Uluslararası Denizcilik Fuar ve Konferansı kapsamında bu yıl da bir araya geldi. Gelişen teknolojiyi takiben değişen dünya düzeni ve müşteri isteklerine yönelik çözümlerin sahnelendiği fuarda en çok ilgiyi ‘Yeşil Teknoloji ve Yeşil Enerji’ alanlarındaki ürünler gördü.

Tersane ve limanları konu aldığımız ST Ağır Sanayi Çözümleri dergimizin bu sayısında biz de sizler için yalıtımından ERP çözümlerine, üretiminden yedek parça tedariğine kadar her alanında yeşil teknoloji kullanan firmalarla görüştük. Peki bu sayımızda tam olarak neler yaptık?

Uzmar Shipyard’ın kendi geliştirdiği ERP sistemiyle nasıl seri üretim yapabildiğini inceledik ve temiz yakıt konusundaki çalışmalarını sorduk..

Rockwool’un yalnızca kaya yününden geliştirdiği yalıtım malzemesinin gemilerdeki enerji tasarrufunu ne düzeyde artırdığını öğrendik..

Nozzle’ın tamamen yerli ERP sisteminin gemilere entegresinin sağladığı avantajları derledik..

Kısacası dergimizin bu sayısında gemicilik sektörünün nabzını sizler için tuttuk..

Her geçen gün daha da artan yeşil enerji ve teknoloji alanındaki gelişmeler, geleceği daha net görmemizi sağlayacağa benziyor. O zamana dek “Rüzgarınız bol, pruvanız neta olsun..