Set Teknik Emniyet ve Çevre Teknolojileri Satış Destek Mühendisi Pemra Kartal, aynı anda birden fazla parametrenin ölçümünü gerçekleştirebilen FTIR teknolojisinin en yaygın kullanım alanlarının, Sürekli Emisyon Ölçüm Sistemleri (SEÖS), laboratuvar, Ar-Ge ve kalite uygulamaları olduğunu belirtti.

Kartal, sürekli emisyon ölçüm sistemi ve proses gaz analizi söz konusu olduğunda kullanılan birçok farklı gaz ölçüm metodunun bulunduğunu ve söz konusu yöntemler arasından en yaygın ve bilinenin kızılötesi (infrared) teknolojisi olduğunu söyledi.

Kartal, sözlerine şöyle devam etti: “Kızılötesi teknolojisinde her bir ölçüm sensörü tek bir hedef gazı baz alıyor. Bu nedenle bazı spesifik parametreler ve çoklu gaz ölçümlerinde kızılötesi teknoloji tek başına yeterli değildir. Bundan dolayı üst model kızılötesi teknolojisi de diyebileceğimiz FTIR (Fourier Transform Infrared) Teknolojisi geliştirilmiştir.”

TEKNOLOJİNİN AVANTAJLARI NELER?

Kartal, FTIR Teknolojisinin avantajlarını geleceğe yönelik bir teknolojiye sahip olması, ölçülebilen gaz sayısının fazla olması, sertifika ve güvenilirlik olarak sıraladı.
Kullanım alanlarını başta atık yakma tesisleri olmak üzere; enerji santralleri, çimento üretim tesisleri, ham gaz ölçümleri, uygunluk ölçümleri, alüminyum üretim tesisleri, gübre ve nitrik asit üretim tesisleri olarak ifade eden Kartal, gasmet analizörlerini ve özelliklerini de anlattı.


*Set Teknik Emniyet ve Çevre Teknolojileri Satış Destek Mühendisi Pemra Kartal’ın hazırladığı makalenin tamamını ST Proses Otomasyonu dergisi Temmuz 2019 tarihli 109. sayısında okuyabilirsiniz.