Masdaf, petrokimya endüstrisinde enerjinin ortalama yüzde 30’unu tüketen pompaların tasarımı ve seçimi konusunda yatırımcı ve işletmecileri uyardı. Masdaf, her proses uygun doğru pompa seçimi yaparak hem verimliliği artırdığını hem de işletme maliyetlerini olumlu yönde etkilediğini belirtti.  

“PETROKİMYA ENDÜSTRİSİNDE POMPA TÜRLERİ ÜÇE AYRILIYOR” 

Konuyla ilgili açıklama gerçekleştiren Masdaf İş Geliştirme Müdürü Ahmet Yılmaz, “Birçok endüstri dalında olduğu gibi petrokimya endüstrisi için de her prosese uygun doğru pompa seçimi yapmak gerekiyor” dedi. Petrokimya endüstrisinde tercih edilen pompa türlerini ise üçe ayırdıklarını belirtti. Yılmaz, çeşitler hakkında şu bilgileri verdi. “Birinci; ısıtma, soğutma, su hazırlama, atık su ve yangından korunma amacıyla kullanılan ve DIN 733 standartlarında üretilen “Genel Hizmet Pompaları”dır. İkincisi, petrol ve türevi petrokimyasal akışkanları iletmek görevini üstlenen ISO EN 2858 serisi NME pompalarımızdır. Bu tür pompalarda doğru sistem seçimi yapmak; üretimin sorunsuz bir şekilde yapılması, enerji maliyetlerinin optimize edilmesi, bakım ve yedek parça süresinin ve maliyetlerinin düşürülmesi açısından büyük önem taşır. Üçüncü pompa türü ise petrokimya endüstrisinde “Upstream” olarak adlandırılan türdür. Rafineri sektöründe API 610 standartlarında üretilmesi gereken pompalardır.  Bu konuyla ilgili Ar-Ge çalışmalarımıza devam ediyoruz.”  

POMPANIN ÇALIŞMA PERİYODU BELİRLEYİCİ KRİTERLER ARASINDA 

Pompa sistemlerinin uygunluk ölçütünü sadece debi-basınç değerleri açısından değerlendirmek doğru olmaz. Yoğunluk, viskozite, pH değeri, sıcaklık, korozyon mukavemeti ve buna uygun pompa malzemesi seçimi, sistem basıncı, titreşim gibi pek çok parametrenin göz önünde bulundurulması gerekir. Örneğin pompanın çalışma periyodu, yapılan yatırımda belirleyici kriterler arasında yer alır.