1990’ların sonunda, dijital harita işine giren genç mühendis Alim Küçükpehlivan, çalışmalarını kurduğu Başarsoft’ta sürdürdü. Yaptığı başarılı haritaları, Navitech, Germen gibi uluslararası markalara ihraç eden Küçükpehlivan, 2010 yılında trafiksiz yol arayan sisteme odaklandı. Ve ilk uygulamalarını dönemin akıllı telefonlarına ücretsiz bir uygulama olarak sundu. Bugünlerde ise o mütevazı dijital harita şirketi, dünyanın en büyükleriyle ortak durumunda.

MAPINFO-BAŞARSOFT ORTAKLIĞI…

Başarsoft, MapInfo Kullanıcı Konferansı’nın onüçüncüsü Ankara’da gerçekleştirildi. 

Küresel bir marka kabul edilen MapInfo’nun Türkiye ortağı Başarsoft’un organizasyonunda, Başarsoft Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Dabanlı, şimdiye dek 1,5 milyon kilometre yol aldıklarını ve bu tecrübenin üzerine çalışmalarını inşaa ettiklerini söyledi.

MAPINFO İLE TRAFİKSİZ YOLCULUK …

Türkiye’de İstanbul ile başlayan ve artık büyükşehirlerin kabusu trafik ortamındaki temel soruyu, “En az trafiği olan yol hangisi?” sorusunu soran firma, nerede trafiğin olduğunu ve nerede olmadığını gösteren harita yazılımını gerçekleştirerek, sistemin işleyişini ve kullanıcı tarafında nasıl göründüğünü anlattı.

TÜRKİYE’NİN DİJİTAL HARİTACISI

Başarsoft Genel Müdür Yardımcısı Dabanlı, tüm harita senaryolarını dijitalleştirdiklerini 1997 yılından bu yana başladıkları maratonda Anadolu’yu santim santim gezdiklerini, hatta kullanıcı deneyimlerinden beta sürümler ürettiklerini kaydetti.

Haritaları ile alınan 1.5 milyon kilometre yolun, dört kez aya gidip, gelmekten daha fazla olduğunu belirtti. Türkiye’nin son derece stratejik bir coğrafya üzerinde bulunduğuna işaret eden Dabanlı, Türkiye’nin bu saatten sonra, teknolojiyi ıskalama lüksü olmadığını kaydetti. 

ENDÜSTRİ 4.0’A EN HIZLI ADAPTE OLACAK SEKTÖR HANGİSİ?
Daha sonra söz alan Harita Genel Müdürü Tuğgeneral Osman Alp ise konuşmasında: “ Haritacılık, Endüstri 4.0’a en hızlı adapte olabilecek alan” diyerek, konferansa bir sunum ile devam etti.

Uluslararası toplumun, Sanayi 4.0 Kırılımı’nın, tüm ileri türevleri, haritacılığa odaklanmaktadır.
Dijital haritanın, yapay zeka ve 4.0 Kırılımı’nın dışında anılması hata olacaktır. Küresel dünya, dijital haritacılığı son derece stratejik bulmaktadır. Türkiye’de de devlet, özel sektör birlikteliğine ihtiyaç vardır.