Latching solenoid valfler ilk çalışma anında enerji tüketen sonra konumunu koruması için enerji ihtiyaç duymayan yüksek enerji tasarrufu sağlayan valfler. Bobine sadece anlık olarak enerji verilip açma ya da kapama yaptırıldıktan sonra bobinin enerjisi kesildiği için yüksek enerji tasarrufu sağlanmış oluyor.

ÇALIŞMA PRENSİBİ

Latching solenoid valflerin koçan kısmında bir adet mıknatıs bulunuyor. Bobine kısa süreli enerji verildiğinde çekirdek hareket edip orifis açılıyor. Hareket eden çekirdek, mıknatısa yapışıyor. Bu işleme Latching (Kilitleme) adı veriliyor. Vanayı tekrar kapatmak için bobinin artı ve eksi kutupları değiştiriliyor ve kısa süreli enerji veriliyor. Bu durumda bobin ters yönde manyetik alan üretiyor ve mıknatısın etkisinin yok olmasına sebep oluyor. Bu durumda çekirdek yayı kuvvetiyle, çekirdek orifisi kapatılıyor ve akış kesiliyor. Bu işleme Delatching (Kilit Açma) deniyor.

LATCHİNG SOLENOİD VALF KONTROL KARTI

Latching solenoid valf kontrol kartı, Latching solenoidleri daha verimli kullanmak ve kullanım kolaylığı sağlamak için tasarlanmış özel bir kontrol kartı. Kartta enerji varken valfi açar, kartın enerjisi kesildiğinde ise valfi kapatıyor. Enerji tüketimi 24 VDC gerilimde 50 mA yani 1.2 W oluyor.

LATCHİNG SOLENOİD VALFLER İÇİN TERMOSTAT UYGULAMASI

Termostatlarda kontrol röleleri genelde kuru kontak çıkışları veriyor. Sıcaklık seviyesi istenen değerin üzerindeyse röle çektiriliyor. Ancak buradaki sorun röle çekili olduğunda bobine sürekli enerji gidiyor. Bu durumda istenen enerji tasarrufu sağlanamıyor. Latching solenoid valf kontrol kartı, termostatın röle kontaklarından gelen 12-24 VDC gerilimi solenoidin açılması için kullanıyor. Solenoid açıldıktan 1-2 sn sonra bobinin enerjisini keserek hem enerji tasarrufu sağlıyor hem de bobinin ömrünü uzatıyor. Burada dikkat edilmesi gereken konu solenoidin açık olması için, kontrol kartının sürekli enerjili olması gerekiyor. Bobine giden enerjiyi kesme işini kontrol kartı yapıyor. Solenoidin kapanması için de kontrol kartının enerjisini kesmek yeterli oluyor. Kart üzerinde depoladığı enerjiyle solenoidin kapanmasını sağlıyor. Sonuç olarak, kontrol kartına enerji verildiğinde açma, enerjisi kesildiğinde kapama işlemi yaptırıyor.