GEBKİM Kimya İhtisas Organize Sanayi Bölgesi, yerli teknolojilerin üretilmesi için harekete geçti ve OSB bünyesinde Dijital Dönüşüm Merkezi kurulması için kolları sıvadı.

GEBKİM, söz konusu merkez ile kimya sanayinde teknoloji ve dijital dönüşüme liderlik etmeyi hedefliyor.

2022'DE FAALİYETE BAŞLAYACAK

Kocaeli Dilovası’nda konumlana ve kimya sanayinin dev şirketlerine ev sahipliği yapan GEBKİM OSB'nin bünyesinde kurulacak olan Dijital Dönüşüm Merkezi, sanayi bölgesindeki firmaların yanı sıra ilin kimya ekosistemindeki sanayi kuruluşlarına da hizmet verecek.

Proje fizibilite çalışmaları ve altyapı kurulumların tamamlanmasının ardından 2022 yılında faaliyete başlaması hedeflenen Merkez; Ortak Ar-Ge Merkezi, test ve kalibrasyon merkezi, şirketlerin dijital dönüşüm projelerini hayata geçiren ortak proje ofisi, patent oluşturma, markalaşma gibi hizmetler sunan bir kimya teknolojileri üssü olarak konumlanıyor.

Ayrıca kimya sektöründe dışa bağımlılığın hakim olduğu teknoloji üretim, test, kalibrasyon ve sertifikasyon süreçlerinde yerlileşme hedefleniyor.

YERLİ VE MİLLİ PROJELER İÇİN ORTAM OLUŞTURULACAK

T.C. Cumhurbaşkanlığı’nın "Dijital Dönüşüm ve Yerli Üretimi Destekleme Hamlesi" çerçevesinde örnek model olmayı hedefleyen merkezde, yerli ve milli projelerin hayata geçirilmesi için uygun ortamın oluşması sağlanacak. 

Merkezde paylaşılacak bilgi ve know-how, sektöre yeni teknolojiler, yeni patentler, yerli markalar, yeni nesil teknolojileri barındıran uygulamalar, Endüstri 4.0’a odaklı fabrikalar ve altyapılar olarak geri dönecek. 

DİJİTAL DÖNÜŞÜM ODAKLI PROJELER GERÇEKLEŞTİRİLECEK

Söz konusu projeyle ilgili firmaları bilgilendirmek, beklenti ve önerilerini almak adına GEBKİM OSB’de bir toplantı düzenlendi.

GEBKİM Kimya İhtisas OSB Başkanı Vefa İbrahim Aracı’nın konuşması ile başlayan toplantıda, PMO Partners Kurucusu ve Genel Müdürü Bengü Türk, projenin kapsamı ve amaçları ile ilgili ayrıntılı bir sunum yaptı.

Kimya Araştırma Laboratuvarı, Pilot Üretim Tesisi, Test ve Kalibrasyon Hizmetleri, Mevzuat Danışmanlığı, Fikri Sınai Haklar Danışmanlığı, İş Ağları Geliştirme, Proje ve Fizibilite Danışmanlığı’nın yanı sıra dijital dönüşümü sağlamaya yönelik projeler ve hizmetler verilecek.

3D yazıcılar ve Simülasyon Laboratuvarının da yer alacağı merkezde; yapa zeka, makina öğrenmesi, büyük veri ve Endüstri 4.0 simülasyon projeleri, yeni start-up şirketlerin kurulması, küresel yatırım ağlarına ulaşım mümkün olacak.

Merkezin hedefinde ayrıca, yeni teknolojiler üretilmesi ve patentlerinin alınması da bulunuyor.

"EN KISA SÜREDE SEKTÖRE KAZANDIRACAĞIZ"

OSB'nin Yönetim Kurulu Başkanı Aracı, sektörün gelişimine katkı sağlayacak projeler için kesintisiz çalıştıklarını, çalışmaların son halkası olan Dijital Dönüşüm Merkezi’ni en kısa sürede sektöre kazandırmak istediklerini dile getirdi.

Türkiye’nin ilk kimya ihtisas OSB’si olarak kümelenme modeli ile örnek olan GEBKİM OSB’de fiziki altyapı anlamında birçok çalışmalar yaptıklarını kaydeden Aracı, GEBKİM Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin ardından bölgeye bir de Anaokulu kazandıracaklarını ifade etti.

"GEBKİM MTAL İLE ENTEGRE EDECEĞİZ"

Yerli teknoloji üretilmesi konusunda örnek olmayı istediklerini vurgulayan Aracı, sözlerini şöyle tamamladı:

"Firmalarımızın fikirleri, projeleri ve önerileri ile OSB’miz bünyesinde kuracağımız projeyi iki yıl içinde tamamlamak arzusundayız. Amacımız bilginin ve teknolojinin üretildiği, paylaşıldığı bir merkez olarak sektörün hızla gelişen dijital teknolojilere uyumunu sağlamak, aynı zamanda akredite bir test merkezi olarak firmalarımızın bu alandaki ihtiyaçlarına cevap vermek. Danışmanlık hizmetleri de yine bu merkezin en güçlü olduğu alanlardan biri olacak. Yerli ve milli teknolojiler geliştirilmesinde OSB’ler çok önemli bir rol üstleniyor ve biz de bu konuda üzerimize düşeni en iyi şekilde yapmayı hedefliyoruz. Türkiye ve yurt dışından değerli akademisyenlerle, üniversitelerle yakın iş birliği halinde olacağımız Dijital Dönüşüm Merkezi projesini GEBKİM MTAL ile de entegre edeceğiz."