Ölçüm enstrümanları kavramının Türkiye’deki firmaların hafızalarında yer etmesi, gelişen teknolojiler karşısında sürece ayak uydurması için firmaların enstrüman ihtiyaçlarını belli bir süre ithal sonrasında yerli üretim olarak sağlayan Enelsan; mekanik, elektronik ve yazılım anlamında Türkiye ekonomisine katkı sunuyor.
1976 yılında Dilovası’nda kurulan Enelsan’ın Türkiye’de şu an tek elektromanyetik debimetre imalatçısı konumunda olduğunu söyleyen Enelsan Genel Müdürü Muhammed Gökgöl, ürünlerine 17025 akredite kalibrasyon sertifikası verebildiklerini açıkladı. 

MAYER ENERJİ'DEN ÜRETİM TESİSLERİ İÇİN SU ARITMA SİSTEMLERİ MAYER ENERJİ'DEN ÜRETİM TESİSLERİ İÇİN SU ARITMA SİSTEMLERİ

İHRACATTA DA SÖZ SAHİBİ OLABİLMEYİ HEDEFLİYOR

Enelsan’ın asıl amacını, kendi alanında dışa bağımlılığı azaltmak ve marka bilinirliliğini arttırmak olarak vurgulayan Gökgöl, bunları yaparken de sadece iç piyasaya yönelik değil ihracatta da sektöründe söz sahibi olabilmeyi hedeflediklerini aktardı. 2022 yılı hedeflerini paylaşan Gökgöl, “Yeni yılda da 2021 yılında olduğu gibi özel sektör ve kamu kuruluşlarına ürettiğimiz ürünlerin satışını, montajını ve teknik servis hizmetini verebilmek temel ilkelerimizin arasında yer alacak” dedi. 

ARNAVUTLUK’TA VARLIĞINI ARTIRIYOR

Enelsan’ın yurtdışındaki varlığını ve bilinilirliğini artırmak adına yaptıkları çalışmalara değinen Enelsan Genel Müdürü Muhammed Gökgöl, “2020 yılında Arnavutluk alt yapı çalışmamız mevcuttu ve pilot bölge olarak seçtiğimiz sadece 1 bölgenin altyapısını düzenledik. Yaklaşık 2 yıl boyunca yaptığımız çalışmaların sonucunu 2021 yılı başlarında aldık. 2022 yılı içerisinde diğer bölgelerin de alt yapısını ürünlerimizle yenileyip çalışmalarımıza daha da hız vereceğiz. Arnavutluk projemizin dışında Azerbaycan’da da büyük çaplı projelerimiz olacak akabinde mevcutta takip ettiğimiz projelerimize yoğunlaşacağız” dedi. 2021 yılı değerlendirmesinde hedeflerine yılın ilk 6 ayında ulaştıklarını kaydederek, “Bu sonuçlar, bize 2021 yılının sonuna kadar hedeflerimizin ve ideallerimizin üzerine neler ekleyebileceğimizi, 2022 yılında daha neler yapabileceğimizi erkenden düşünme fırsatı verdi. 2021 yılını genel piyasaların aksine nasıl avantaja çevirdiğimizi yaşayarak öğrenmiş olduk.” dedi. 

BİTEN VE DEVAM EDEN PROJELER

“Büyümemizi, iyi eğitimli ve gelişime açık teknolojiyi takip eden yerli üretime ve ülke ekonomisine nasıl katkı sağlayabilirim diyen ekip arkadaşlarımızla çalışmaya bağlıyoruz” diyen Gökgöl, “Teknolojik olarak makina parkurumuzu geliştiriyoruz ve geliştirmeye de devam edeceğiz. Ar-Ge tarafında da hem tamamladığımız, hem de devam eden projelerimiz de mevcut. Türkiye genelinde yer altı suları tuzluluk (ec), sıcaklık ve seviye ölçümü ile alakalı olarak Ar-Ge’sini tamamladığımız ve geliştirdiğimiz SAİS (Su Analiz İzleme Sistemi) uygulaması için teoride tamamladığımız ve şu an demo çalışmalarını gerçekleştirdiğimiz bir projemiz var.  Şu an Alke-Alkataş İş Ortaklığı ile İSKİ Tuzla Arıtma Tesisi için DN2400 ve DN1800 Elektromanyetik debimetre üretimimizi bitirdik ve teslim ettik. Bulunduğumuz coğrafya üzerinde yapılmış en büyük debimetre bu projede kullanıldı, bu üretimle ülkemize kattığımız değeri ve hedeflerimizi daha da ileriye taşımız olduk. Elbette üretimimiz sadece elektromanyetik debimetreler değil bunun yanında endüstriyel alanda ve ofis ortamlarında kullanılan sıcaklık sensörleri, sıcaklık nem transmitterleri, basınç transmitterleri, ultrasonik debimetre, datalogger’lar ve bunların tamamını kontrol altında tutabilen yazılımları da tamamladık.” şeklinde sözlerini sürdürdü. 

MAKİNA YATIRIMLARIYLA İŞ HACMİNİ GENİŞLETTİ

Makina parkuru yatırımları hakkında da önemli bilgi paylaşımlarında bulunan Muhammed Gökgöl, “Hedefimiz makina parkurumuzu daha da geliştirip şu an ki üretim kapasitemizi 5 katına çıkararak,  yurtiçi ve yurtdışı pazarında da payımızı alabilmek. Pandemiyle beraber kaynak robotu, CNC dik işleme merkezi ve diğer CNC tezgahlarla hem üretim kapasitesini ve hem de iş hacmimizi geliştirmiş olduk. Makina parkurumuzu genişletmek, üretimimizde sürekliliği ve kaliteyi arttırmış oldu. Otomatik tezgahlara ilave olarak 2 adet daha CNC tezgahı yeni yıldan önce parkurumuza eklemiş olacağız. Profesyonel olarak makinalaşmak hem üretimi hem de kalitemizi daha da arttıracağından, yatırımlarımız devam edecek.” dedi.

“ESKİ ŞARTNAMELER NEDENİYLE SORUNLAR YAŞIYORUZ”

Enelsan Genel Müdürü Muhammed Gökgöl, proje şartnamelerinde yaşadıkları sorunlara ilişkin ise şunları söyledi: “Ürünlerimizin kalitesinden dolayı değil ama bazı şartnameler geçmiş dönemlere ait olduğu için ürünlerimizi kabul ettirebilme noktasında problemler yaşayabiliyoruz. Bunun önüne geçebilmek için devlet kurumlarını fabrikamıza davet ederek demo amaçlı ürünler veriyor, kalitemizi ve neler yapabildiğimizi gösterebilmek adına fedakarlıklarla kendimizi kanıtlamaya çalışıyoruz. Aslında herkes bizden ürün alsın, en büyük biz olalım ve tüm ürünleri biz satalım gibi bir amacımız yok.  Tek isteğimiz, yerli üretim için bu kadar yatırım ve çaba gösterirken, önümüzdeki engellerin kaldırılması. Devlet kurumlarının ve özel sektörde ihtiyaçlarını karşıladığımız firmaların bizleri yerimizde ziyaret edip, misafirimiz olmaları…”

TEDARİKTE YERLİ ÜRÜNE HASSASİYET BEKLİYOR

Muhammed Gökgöl sözlerinin sonunda, global su krizinin çözümü için ellerini taşın altına koyduklarını söyleyerek, “Dünya genelinde yaşanan su sıkıntısı ve şehir şebeke hatlarında yaşanan kayıp kaçak oranlarının giderilmesi açısından yaptığımız işi önemsiyor, bu yaşanan global su krizi için Enelsan olarak ürettiğimiz elektromanyetik debimetrelerle katkı sağlayacağımıza inanıyor ve ürünlerimize güveniyoruz.  Elektromanyetik debimetrelerin üretimi sürecinde 50’ye yakın yerli üreticiden hammadde tedariği yaparken gösterdiğimiz hassasiyetimizi bizden teklif alan firmaların da aynı şekilde göstermelerini istiyoruz” dedi.