İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) bağlı kuruluşlarından İSKİ Genel Müdürlüğü, 2021 yılı bütçesi ile yatırım ve performans programlarını içeren raporu sundu. İlgili rapor İBB Meclisi tarafından onaylandı. Konuyla ilgili bilgi veren İSKİ Genel Müdürü Raif Mermutlu, “İSKi’nin 6,5 milyon abonesi bulunuyor. İstanbul’a günde ortalama 3 milyon metreküp kaliteli su veriliyor. Mevcut günlük 4,5 milyon metreküp kapasiteli 21 içme suyu arıtma tesisi ve 5,8 milyon metreküp kapasiteli 88 atıksu arıtma tesisi ile hizmet sunuyoruz.” dedi. 

BÜTÇENİN YARISI YATIRIMLARA

Yatırımlarla ilgili gerçekleşecek programın detaylarını anlatan Mermutlu, “2021 yılı içerisinde 7 milyar 959 milyon 457 bin TL gider bütçemiz bulunuyor. Gelir bütçemiz ise 7 milyar 354 milyon 500 bin TL değerinde. Bütçenin yüzde 49’unu yatırımlara, yüzde 32’sini mal ve hizmet alımına, yüzde 13’ünü personel giderlerine, yüzde 6’sını ise cari ve diğer giderler için ayrıldı. 2021-2025 Stratejik Plan ve 2021 Performans Programı kapsamında hazırladığımız hedeflerimiz ve amaçlarımız var. Belirlediğimiz 7 stratejik amaç, 28 stratejik hedef, 97 adet performans göstergesi ile 128 yatırıma göre hareket edeceğiz. 2021 yılında suya zam yapmadığımız zaman 1 milyar 851 milyon liralık bütçe açığımız oluşuyor. 2021 yılına yüzde 25’lik zam uygulandığında ise açığımızı 604 milyon liraya düşüreceğiz. Yüzde 25 zam ve suda aylık enflasyon oranında artış gerçekleşirse bütün yatırımlarımızı yapıp 128 milyon lira da artıya geçmiş olacağız” dedi.

KAYIP – KAÇAK SULAR AZALACAK

Türkiye’deki yağış ve baraj doluluk oranları ile ilgili de bilgi veren Mermutlu, “Geçtiğimiz 12 yıla baktığımız zaman düşük yağış değerlerinin yaşandığını görüyoruz. Buna rağmen İstanbul’da su sıkıntısı yaşanmıyor. Barajlarımızın doluluk oranı yüzde 28 civarında. Bu durum çarpık kentleşmeden dolayı yağan yağmurların baraja ulaşmamasından kaynaklanıyor. Ayrıca barajlarda tutulan suyun azlığı neden oluyor.  Yüzde 22 olan kayıp kaçak oranlarımızı yüzde 15’e çekmek için şehrin iki yakasında basınç ayarlamasıyla ilgili iki müdürlük kurduk ve iyi bir netice alacağımıza inanıyorum” dedi. 

DEVASA ÇEVRE YATIRIMLARI BİTİRİLİYOR

Projenin süreçlerini anlatan Mermutlu, devasa çevre yatırımlarının bitirildiğine dikkat çekti. Mermutlu, “Ataköy İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi 2. Kademe inşaatın tamamlandı. Tuzla İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi 3. Kademe inşaatı ise 2021 yılının başında bitirilecek. Baltalimanı Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi’nin inşaatının yüzde 60’ı tamamlanmış durumda. Tarihi Yarımada’daki su baskınların son verecek olan Ayvalıdere Yağmursuyu Tüneli’nin ise 2021 yılının mart ayı içerisinde sona ermiş olacak. Ambarlı ve Ataköy atıksu tünelleri ise 2022 yılında hizmete alınacak. 2021 yılının haziran ayında tamamlanacak diğer projeler arasında ise Bülbüldere Yağmursuyu Tüneli, Çavuşdere Yağmursuyu Tüneli ve İstavroz Deresi Tüneli yer alıyor. Bu projeler sayesinde Üsküdar’daki su baskınlarının önüne geçilecek.” dedi. 

TÜM PROJELER 780 MİLYON TL’YA MAL OLACAK 

“Silivri, Büyükçekmece, Beylikdüzü, Esenyurt, Avcılar, Bakırköy, Zeytinburnu, Fatih, Sarıyer, Şile, Beykoz, Tuzla, Pendik, Kartal, Ümraniye, Üsküdar ilçelerinde atıksu toplama hatları ile yağmursuyu kanalı inşa etme ve yenileme çalışmaları SÜRÜYOR. Tüm bu yatırımların maliyeti 780 milyon TL olacak” diyen Mermutlu, İSKİ Genel Müdürü; Şile İçme Suyu Arıtma Tesisi, Ömerli (Emirli) İçmesuyu Arıtma Tesisi, Terkos - İkitelli İsale Hattı İnşaatı ile Terkos ve Taşoluk İçmesuyu Arıtma Tesislerinin 2021 yılında, Kağıthane – Bahçelievler İçmesuyu Tüneli’nin 2023 yılı başında hizmete açılacağını kaydetti.