Kimya sanayinin ilk ihtisas organize sanayi bölgesi olarak Türkiye’ye örnek oluşturan GEBKİM, 2020 yılının öne çıkan gelişmelerini ve 2021 yılı hedeflerini bir araya getirdiği "GEBKİM 2020 Almanak" çalışmasını sektörün ve okuyucuların beğenisine sundu.

SORUNLARA IŞIK TUTTU

Söz konusu sanayinin önemli aktörleri, Türkiye ekonomisi ve eğitim vizyonuna yön veren değerli isimlerin görüşleri ve yazıları ile zenginleşen GEBKİM Almanak, sektörün sorunlarına da ışık tuttu. 
 
GEBKİM Kimya İhtisas OSB ve GEBKİM Eğitim, Araştırma ve Sağlık Vakfı’nın faaliyetlerine detaylı olarak yer verilen çalışma, ekonominin nabzını tutan GEBKİM’li sanayicileri yakından tanıma fırsatı da sundu. 

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'un da eğitim ile ilgili görüşlerini içeren bir yazı kaleme aldığı çalışmaya, Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, Kocaeli İl Milli Eğitim Müdürü Fehmi Rasim Çelik, Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sadettin Hülagü, Gebze Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhammed Hasan Aslan, Kocaeli Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Nuh Zafer Cantürk, Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı (TİM) Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Gülle, İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Adil Pelister de katkı veren isimler oldu. 

PANDEMİDE YAŞAM İÇİN VAZGEÇİLMEZ OLDUĞUNU İSPATLADI

Türkiye ekonomisinin stratejik öneme sahip sektörlerinden olan kimya sektörü, pandemide de yaşam için vazgeçilmez ürünleri ile vazgeçilmez olduğunu birkez daha kanıtladı.

Bu süreçte şirketler, çalışanlarının sağlığı ve güvenliği için tüm önlemleri alarak üretime devam etti. Kimya sektörünün önemli aktörleri ve STK'ların başkanları, sektöre yönelik değerlendirmeleri ve 2021 öngörüleriyle çalışmaya katkı verdi. 

Sektörün önde gelen paydaşları, sektörün alt kollarında yaşanan güncel gelişmeleri ve sorunları inceledi.

"BİR EKOSİSTEM OLUŞTURMAYI BAŞARDIK"

Çalışmaya ilişkin görüşlerini paylaşan GEBKİM Kimya İhtisas Organize Sanayi Bölgesi ve GEBKİM Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Vefa İbrahim Aracı, 21 yıl önce kimya sanayi firmalarını, ortak iş yapma kültürü ile organize bir yapıda bir araya getirerek bir ilki gerçekleştirdiklerini belirtti.

Sektörü iyi bilen bir ekip olarak Türkiye için taşıdığı önem ve ihtiyaçların farkında olarak yola çıktıklarını kaydeden Aracı, sözlerine şöyle devam etti:

"Dağınık halde bulunan sektördeki sanayi kuruluşlarını, doğru lokasyonda, kimyanın gerektirdiği modern bir altyapıya sahip, insana ve çevreye saygılı bir organize sanayi bölgesinde bir araya getirmek, ortak iş yapma kültürünü yeşertmek ve yaratılacak sinerji ile rekabet gücümüzü ileriye taşımak istiyorduk. Bu hedeflerle kümelenme fikri, o dönemin şartlarında ileri görüşlü bir vizyona işaret ediyordu. Aynı sektördeki firmaların kıyasıya rekabeti bir kenara bırakıp ortak iş yapma kültürü ile ihtisas OSB çatısı altında güç birliği yaptıkları bir kimya ekosistemi oluşturmak için yola çıktık ve bunda da başarılı olduk."

"KATMA DEĞERİ ARTIRARAK YOLUMUZA DEVAM EDECEĞİZ" 

OSB’deki işletmelerin yeteneklerini, farklılıklarını ve güçlerini birleştirerek güçlerine güç kattıklarını dile getiren Aracı, iş birliği, çevre hassasiyeti, inovasyona yatırım, dürüst iş yapma, Türkiye'nin  kalkınmasına hizmet etmenin ve en önemlisi de insana yatırımın bölgedeki tüm firmaların ortak paydası olduğunun altını çizdi.

Günümüzde parmakla gösterilen kümelenme modeli olarak büyümeyi sürdürdüklerini aktaran Aracı, firmaların gayretli çalışmalarıyla hem Türkiye'ye hem de şehirlerine sağladıkları katma değeri artırarak ilerlemeye devam edeceklerini söyledi.

Aracı, gerek OSB'lerinin gerekse ev sahipliği yaptıkları firmalarının çalışmalarını anlatan ve önemli isimlerin yazılarıyla katkıda bulunduğu çalışmada emeği geçenlere teşekkür ederek sözlerini noktaladı.