Proses Zirvesi ve Sergisi katılımcı firmalarından 3E Endüstriyel Mühendislik, Zirve’de sergilediği Eagleye RSD (Runtime Scada Designer) yazılımı ile kullanıcılara basınç değerleri, sıcaklık gibi önemli verilerin takibini sağlıyor.

3E Endüstriyel Ar-Ge ve Yazılım Geliştirme Mühendisi Kıvanç Ertürk, “Kullanıcılar paket yazılım aldığında kendi makinasının arayüzünü tasarlayıp bağlantı adreslerini girip makinasını istediği gibi yönetebiliyor. Ekstra herhangi bir kod yazmadan, yazılım aracılığıyla tasarım tarafında destek oluyoruz.” şeklinde konuştu.

Ertürk, söz konusu yazılımın yurt dışındaki programlara göre maliyet açısından daha ekonomik olduğunun altını çizdi.

40’TAN FAZLA FİRMADA KULLANILIYOR

Ertürk, yazılımın 2,5 yıllık bir Ar-Ge çalışmasının ürünü olduğunu ve tamamen kendilerinin geliştirdikleri yerli bir yazılım olduğunu ifade ederek avantajlarını anlattı: “Program, sıcaklık ve basınç grafiklerini veriyor, herhangi bir hatada alarma geçiyor. SCADA yazılımının yaptığı her şeyi yapabiliyor. İstediğiniz gibi tasarlayıp, istediğiniz parametreleri takip edebilirsiniz. Sıcaklığı ölçen kablolar, ortamdaki basınç değerleri, ortalama sıcaklık, fanların çalışıp çalışmadığı gibi birçok veriyi izleyebilme imkanı veriyor. Anlık olarak tasarım değiştirilebiliyor, talebe göre pek çok parametre eklenebiliyor.”

Programın ısıl işlem sektöründeki makinaların yanı sıra farklı sektörlerde de kullanabildiğini dile getiren Ertürk, “Örneğin su arıtma tesisleri, güneş enerji panellerinin izlenmesi için kullanılabilir. Makinalarda bağlantı yapıldıktan sonra yazılım uygun olarak çalışıyor. 40’ın üzerinde firmada kullanılan program, Danimarka’da duman sızdırmazlık fabrikasında, Kanca, Bodycote gibi pek çok ısıl işlem tesisinde kullanılıyor.” dedi.

Herhangi acil durum anında fırının sıcaklıkları arttığında ya da basınç değerleri düştüğünde kullanıcılara e-mail ve SMS gönderiliyor.