Akışkanların debisi, basıncı, seviyesi ve sıcaklığı gibi parametrelerin ölçülmesi, izlenmesi ve kontrol edilmesi için özel çözümler üretmek amacıyla hizmet veren BASS Ölçme Enstrümanları, başarısıyla her geçen gün büyümeye devam ediyor.

Geçen yıl fabrika düşüncesini hayata geçiren ve arsa tahsisini gerçekleştirdiği yeni yatırımın inşaatına başlamaya hazırlanan şirket, bu yıl akredite kuruluş laboratuvar onayı alarak, yeni bir pazar oluşturmayı da hedeflerinin arasına aldı. BASS Ölçme Enstrümanları Kalite Departmanı Sorumlusu Nurullah Batuhan Ayan ile Bass Ölçme Enstrümanları olarak bu yıl içerisinde akış ve basınç grubunda sundukları yeni ürünlerin detaylarını ve sunacağı avantajları, iş gündemlerini ve yakın dönem planlarını konuştuk. 

BASS Ölçme Enstrümanları şirketinin yapılanmasını anlatır mısınız? Şirketiniz 2021 yılını nasıl tamamladı? 2022 yılı için kendine nasıl bir hedef koydu? 

Bass Ölçme Enstrümanları Limited Şirketi, akışkanların debisi, basıncı, seviyesi ve sıcaklığı gibi parametrelerin ölçülmesi, izlenmesi ve kontrol edilmesi için özel çözümler üretmek amacıyla 2006 yılında İstanbul'da kurulmuştur. Ünvanımızı simgeleyen BASS harfleri sırasıyla, Basınç, Akış, Seviye ve Sıcaklığı simgelemektedir. Ürün gruplarımız; Debimetreler, Transmitterler, Kontrol Üniteleri, Manometreler, Termometreler, Analizörler, Akış ve Seviye Şalteri vb. ölçüm cihazı grubundaki bütün ürünleri içermektedir.

Geride bıraktığımız senede, Bass Ölçme Enstrümanları olarak koymuş olduğumuz hedeflerimizi gerçekleştirmiş olmanın vermiş olduğu mutluluk ile 2021 yılını sonlandırdık. 2021 yılı içerisinde mevcut olan ürün gruplarımızı genişleterek, yeni ürünlerimizi kullanıcıların hizmetine sunduk. KOSGEB projesi kapsamında TÜBİTAK ve Yeditepe Üniversitesi ile birlikte başlatmış olduğumuz çalışmalarımızı sonlandırarak ürünümüzü kullanıcılarla tanıştırdık. Tasarımını ve yazılımını kendi geliştirdiğimiz ürünlerimiz için patent başvurularını gerçekleştirdik.

Bass Ölçme Enstrümanları olarak firmamızın en önde gelen amacı, yerli ürün portföyümüzü, kendi tescilli markalarımız ile her geçen yıl genişleterek, için de bulunduğumuz sektöre geniş ürün gamı sunmaktır. Bu amacımız ve hedefimiz doğrultusunda 2022 yılında da yeni ürün geliştirme ve mevcut ürünlerimizin revizyon çalışmaları KOSGEB ve TÜBİTAK ile birlikte yürüttüğümüz projeler ile devam edecektir.   

Firma hedeflerimiz doğrultusunda sizin aracılığınız ile yeni bilgi daha vermek isteriz. Son birkaç senedir aklımızda olan en önemli yatırım düşüncemiz üretim fabrikamızı kurmaktı. Üretim hedeflerimiz ile birlikte 2021 yılı içerisinde fabrika düşüncemizi hayata geçirdik. Arsa tahsisini gerçekleştirdiğimiz yeni yatırımımız için 2022 yılı içerisinde inşaata başlayarak en kısa sürede fabrikamızı üretime hazır hale getirmek hedefindeyiz.

PROSES KONTROLDE SON TEKNOLOJİLER HANGİLERİ? PROSES KONTROLDE SON TEKNOLOJİLER HANGİLERİ?

“KENDİ TESCİLLİ MARKALARIMIZ İLE ÜRÜN PORTFÖYÜMÜZÜ GELİŞTİRMEYİ HEDEFLİYORUZ”

Yakın dönemde yeni yerinize taşındınız, öncelikle hayırlı olsun. Bize bu yeni yatırımınızı, sebepleri ve hedeflediklerinizle birlikte anlatır mısınız? 

İyi dilekleriniz için teşekkür ederiz. 2019 yılında inşaatını tamamlamış olduğumuz yeni binamıza taşınmış bulunmaktayız. Yeni yerimize taşınmamız ile birlikte firmamız bünyesinde bulunan Yönetim, Satış, İş Geliştirme, Ar-Ge, Kalite ve İnsan Kaynakları departmanlarını bir araya toplamış bulunmaktayız. Yatırımımız ile birlikte, hem firmamız adına merkez bir adres oluşturmak hem de firma içi iletişimi kuvvetlendirerek müşterilerimize daha iyi bir hizmet sunma hedefi ile yeni yerimize taşındık.

Bass Ölçme Enstrümanları olarak ana hedefimiz olan kendi tescilli markalarımız ile ürünlerimizi üreterek ürün portföyümüzü geliştirmektir. Yeni yatırımımız ile birlikte en önde gelen hedeflerimizden biri ise üretim hacmimizi yeni ürünlerimiz ile birlikte arttırmak olmuştur. Yeni binamız ile birlikte, Ar-Ge departmanımıza gerekli test ve ölçüm ekipmanları, kendine ait laboratuvar ve çalışma ortamı sağlayarak üretim hattı ile aynı yapıda olmasını sağladık.

 3 YENİ ÜRÜNÜNÜ ANLATTI 

Bu yıl yeni hangi ürünleri piyasaya sundunuz? Özellikleri neler olacak? Kullanıcılarınıza verimlilik başta olmak üzere ne gibi katkılar sunacak? 

Bass Ölçme Enstrümanları olarak bu yıl içerisinde akış ve basınç grubunda yeni ürünlerimizi kullanıcıların hizmetine sunduk.

İlk olarak bahsetmek istediğim ürünümüz Termal Kütle Debimetrelerimiz.
BASS INSTRUMENTS markamız ile bu yıl kullanıcıyla buluşturduğumuz Termal Kütle Debimetrelerimiz, kuru gazla akış hatlarında kullanılabilen, 100:1 oranında yüksek ölçme yeteneğine sahip debimetrelerdir. Ürünümüz hat tipi ve daldırma tip olarak 2 farklı montaj özelliği ile kullanıcıların hizmetine sunulmuştur. Bu sayede ürünümüz, kullanıcıya akış hattını değiştirmeden, büyük çaplı borularda dahi kolaylıkla montaj rahatlığı sağlamaktadır. Debimetremizde yer alan TFT gösterge özelliği ile kullanıcılarına anlık ve toplam debi miktarlarını görebilerek kendi prosesleri ile ilgili gerekli kontrollerini yapılma olanağı sağlayabilmektedir. Termal Kütle Debimetremizin sahip olduğu bir başka özellik ise RS485 veya HART iletişim protokolleri ile kullanıcılarına uzaktan bağlantı ile sistemlerini kontrol etme ve gözlemleme imkânı sunmaktadır.

Akış grubunda bu yıl kullanıcının hizmetine sunduğumuz diğer bir ürünümüz ise ıslak ve kirli gazlar için özel geliştirmiş olduğumuz debimetre serimizdir.
BASS INSTRUMENTS markamız ile kullanıcıyla buluşturduğumuz özel seri debimetrelerimiz ıslak ve kirli gazlar için ideal olarak kullanılabilir.100:1 oranındaki yüksek ölçme yeteneği ile yüksek hassasiyette, sağlıklı ölçümler yapmaktadır. Debimetremiz aynı termal kütle debimetrelerimiz de olduğu gibi hat tipi ve daldırma tip olarak 2 farklı montaj özelliği ile kullanıcıların hizmetine sunulmuştur. Termal Kütle Debimetremizde de belirttiğim gibi bu sayede ürünümüz, kullanıcıya akış hattını değiştirmeden, büyük çaplı borularda dahi kolaylıkla montaj rahatlığı sağlamaktadır. Debimetremiz kullanıcısına farklı gazlar için özel kalibrasyon yapılabilme özelliği sunmaktadır. Bu özellik ile kullanıcılar, akış hatlarında kullanacakları farklı gazlar içinde yüksek ölçüm yeteneği ile hassas ölçüm alabilmektedirler.

Bahsedeceğim son ürün ise basınç grubundan Elektronik Basınç Şalterimiz.
MESENS markamız ile kullanıcıyla buluşturduğumuz Elektronik Basınç Şalteri, set edeceğiniz basınç değerini tuş takımı yardımıyla rahatlıkla ayarlayabileceğiniz, grafik TFT ekranı sayesinde basınç değeri ile skalanın %'sini izleyebileceğiniz, çok kullanışlı ve ekonomik ürünlerdir. Kullanıcısına sahip olduğu yüksek basınç ve ayar aralığı sayesinde kolaylıkla ayarlama imkânı sunmaktadır.

Ayrıca belirtmek istediğim son bir detay daha var. Bu yıl içerisinde ürünlerimizde kullandığımız housing’ler ve gövdelerde bir revizyona gidiyoruz. Yazılımını ve elektronik kartını firmamız bünyesinde tasarlayıp, geliştirmemiz ile birlikte ürünlerimizin housing ve gövdelerini tasarlamaya başladık. Birçok ürün grubunda yeni tasarımını yaptığımız ve üretimine başladığımız housing’leri yılın ilk yarısı içerisinde kullanmaya başlayacağız.

YAZILIM, AR-GE ÇALIŞMALARINDA ÖNDE 

Yeni yılda hangi sektörlere odaklanacaksınız? Farklı sektörlere giriş olacak mı? Pazarınızı genişletme noktasında ne gibi planlarınız var? 

Yazılım sektörü, araştırma ve geliştirme çalışması yapmayı düşündüğümüz en önde gelen sektör olacaktır. Sektörümüzde yer alan ürün gruplarında kullanılmak üzere gömülü cihaz yazılımları ve kullanıcılar için arayüz yazılımları üzerine çalışmalarımız artarak devam edecektir. 

KOSGEB projemiz olan kendi üretimimiz, Termal Kütle Debimetrelerimiz ile kullanmaya başladığımız ve kendi mühendislerimiz tarafından geliştirilen cihaz gömülü yazılımları ve kullanıcı arayüz yazılımlarımızı diğer ürün gruplarımıza da entegre etmek amacı ile çalışmalara başlamış bulunmaktayız. Bu sayede mevcut olan pazarımızı, ürün gruplarımız için yaptığımız yenilik ile daha çok geliştirmeyi planlamaktayız. Yazılım üzerine yaptığımız bu çalışmalar ile özellikle de kendi sektörümüz ile başlayarak ilerleyen zamanlarda firmamız adına yeni bir sektör oluşturmak hedefindeyiz.
Bu sene içerisindeki bir başka planımız ise akredite kuruluş laboratuvar onayı alarak, firmamız adına yeni bir pazar oluşturmak. Böylelikle hem kendi ürünlerimiz hem de başka firmalardan, kullanıcılardan gelebilecek test ve kalibrasyon işlem taleplerini değerlendirerek akredite bir laboratuvar kuruluşu olarak bu hizmeti sağlamayı planlamaktayız.

Bass Ölçme Enstrümanları ürünlerimizin, yerli üretim ve kendi tescilli markalarımız ile sunduğumuz için kısa teslim süreleri, yedek parça temin sürelerinde ve müşteriden gelebilecek teknik destek talebine kısa süreler içerisinde cevap verebiliyor olmamız gibi etmenler firmamız adına pazarımızı genişletme konusunda yarar sağlayan bir unsurdur.  

Bize son dönemlerde ürünlerinizle gerçekleştirilen bir proje/uygulamayı paylaşarak elde edilen verimlilikleri ve faydaları aktarır mısınız?

Son dönemde beyaz eşya sektöründe gerçekleştirdiğimiz bir projeden bahsetmek istiyorum. Beyaz eşya sektöründeki global firma ile gerçekleştirmiş olduğumuz proje kapsamında basınçlı hava izleme sistemini akış hatlarına entegre ettik. Bu ürün uygulamamız; verimlilik ve fayda olarak birçok konuda proses sahibine avantaj sağlamaktadır. Basınçlı hava izleme sistemimiz sayesinde proseslerinde kullandıkları makinaların basınç ölçüm değerlerini izleyerek sistemlerinin verimlilik kontrollerini yapabilmektedirler. Aynı zamanda sistemimizin kullanıcıya sağladığı en büyük fayda ise proseslerinde akış sırasında meydana gelen hava kaçaklarını tespit etme, saptama imkânı sağlamasıdır. Bunun ile birlikte akış üzerinde hava kaçağı olan noktalar saptanmış olup kullanıcı tarafından gerekli önlemler alınmıştır. Bu sayede kullanıcısına hem maliyet olarak hem de toplam sistem verimliliğini arttırarak büyük verim ve fayda sağlamıştır. Hatta zaman içerisinde basınçlı hava izleme sistemimizin sağladığı fayda ve yararlar ile kendi maliyetini kullanıcısı için çıkarmaya başlamıştır.