Samsun, Mersin ve Hatay gibi Türkiye’nin güneş ışınımı açısından önemli noktalarında güneş enerjisi kurulumu yapan PNR Enerji, 2023 yılında 24 MW’lık GES kurulumu yapmayı hedefliyor. Yeni dönem hedef ve projeleri hakkında bilgi veren PNR Enerji Genel Müdürü Pınar Şen, “Önümüzdeki yıl minimum 24 MW’lık güneş enerjisi kurulumu yapmayı planlıyoruz. Ayrıca EPC kurulumu dışında enerji sektöründe Ar-Ge çalışmalarını yürütmüş olduğumuz ürünlerin üretim sürecine geçmeyi hedefliyoruz” dedi. 

Şirketinizin kuruluşundan ve geldiği noktadan kısaca bahsedebilir misiniz? 

2022 yılında yer aldığınız projeler hakkında bilgi verebilir misiniz? 

PNR Enerji olarak Türkiye’nin birçok şehrinde Yatırımcılarımıza Güneş Enerji Santrallerinin Anahtar Teslim Kurulumunu gerçekleştirdik. 

•    Kurmuş olduğumuz güneş enerji santrali projesi Samsun’da yer alıyor ve 21 bin m2 büyüklüğündeki çatı üzerinde konumlanıyor. Proje yılda ortalama 2.500.000kwh elektrik üretimi gerçekleştirdi. Son 1 yıl içerisinde toplam 2 milyon 512 bin kWh elektrik üretimi ile 1 milyon 600bin kg CO2 emisyonu azaltıldı. Toplam 3.806 adet ağaç kurtarılmış oldu. Yeni yatırımlarla aynı bölgede toplam 31.000 m2 çatı alanında yıllık ortalama 4.345.000 kWh elektrik üretimine çıkacaktır.

•    Mersin’de kurmuş olduğumuz güneş enerji santrali projemiz 7.800 metrekare çatı alanı üzerinde yer alıyor ve yılda ortalama 1.311.000 kWh elektrik üretimi gerçekleştiriyor. Son bir yıl içerisinde toplam 1 milyon 303 bin kWh elektrik üretimi gerçekleştirdi ve 711 bin kg CO2 emisyonunu azalttı. Toplam 1.974 adet ağaç kurtarıldı. Yeni yatırımlar ile toplam 10.000 m2 çatı alanında yıllık ortalama 1.600.000 kWh elektrik üretimine çıkacaktır.

•    Hatay’da kurduğumuz güneş enerji santralimiz, 7.400 m2 çatı alanı üzerinde yılda ortalama 1.223.000 kWh elektrik üretimi gerçekleştiriyor. Son 1 yıl içerisinde toplam 1 milyon 235 bin kWh elektrik üretimi ile 769 bin kg CO2 emisyonu azaltılmıştır. Toplam 1871 adet ağaç kurtarılmıştır.

EGE İÇ TESİSAT BULUŞMASININ TEMASI “TEMİZ ENERJİ” EGE İÇ TESİSAT BULUŞMASININ TEMASI “TEMİZ ENERJİ”

•    Mersin’de kurduğumuz güneş enerji santrali 2021 yılının Ağustos ayında devreye alınmış olup toplam 9.500 m2 çatı alanında yıllık ortalama 2.207.000 kWh elektrik üretimi gerçekleşecektir. 2021 yılı içerisinde toplam 794 bin 548 kWh elektrik üretimiyle 495 bin kg CO2 emisyonu azaltılmıştır. Toplam 1204 adet ağaç kurtarılmıştır. Yeni yatırımlar ile; Toplam 16.000 m2 çatı alanında yıllık ortalama 4.420.000 kWh elektrik üretimine çıkacaktır.

•    Mersin’de toplam 17.500 m2 çatı alanında yıllık ortalama 4.000.000 kWh elektrik üretimine çıkacaktır. Yeni yatırımlar ile; Toplam 17.000 m2 çatı alanında yıllık ortalama 4.546.000 kWh elektrik üretimi olacaktır. Yine Mersin’de yeni başlayacak olduğumuz projelerimizle 21.000 m2 çatı alanında yıllık ortalama 5.950.000 kWh elektrik üretimine çıkacaktır.
Samsun’da güneş enerjisi santral kurulumları öncesinde 2.2 MW ile 1.7 MW santrallerimiz devam etmektedir. Ankara’da devam eden projelerimizle toplamda 10.000m2 çatı alanında yapmakta olduğumuz santrallerimizde 950.000kwh elektrik üretimi gerçekleştirilecektir.

İstanbul’da devam etmekte olduğumuz güneş enerjisi santralimizde 4,2 MW kurulum yapılmakta olup, 5,5m kWh enerji üretimi gerçekleşmiş olacaktır. İzmir, Ankara, İstanbul ve Mersin’de yaklaşık 24 MW GES projelendirme çalışmaları devam etmektedir.

Güneş enerji santrallerinde kullanılan ekipmanlarda gelişen yeni teknolojik gelişmelerden bahsedebilir misiniz? Verimliliği etkisi nedir? 

Güneş Enerji Santrallerinde yeni gelişen teknolojiler projelerimizde çok hızlı bir şekilde yerini alıyor. Kısa bir süre önce, poli kristal fotovoltaik panel kullanılıyorken, şimdi verimliliği daha yüksek olan mono kristal paneller kullanılmaya başlandı. Mono kristallerin teknolojik verimliliğinde cam tavana ulaşıldı. Eş zamanlı olarak bifacial denen çift yönlü paneller geldi. Bu panellerin kullanım alanı kısıtlı olsada yine de teknolojik olarak gelişme ve verimliliğin yükseltilmesinde bir sonraki asamaya geçilmiş oldu. Yerinde kullanıldığında, çift taraflı enerji üretimi sağlayan bifacial panellerle aynı alanda daha yüksek güç elde etmek mümkün oluyor. Panellerdeki bir sonraki teknoloji, kullanım alanı geniş olup, verimliliği yüksek perovskıte hücre teknolojisi olacaktır. Ancak o teknolojinin maliyet, kullanım dengesine gelmesi için bir süreye ihtiyacı vardır. Bunun dışında verimlilik alanında daha çok yüksek verim ve performans oranlarına sahip ınverterlarıda saymak mümkün olabilir. Artık enerji verimliliği konusunda güneş enerji sektörünün referans aldığı voltaj 1000 V DC den 1500 V DC ye doğru evriliyor. Yeni nesil inverterler aldığınızda onlara 1500 V a kadar daha uzun diziler ( string) bağlama şansınız olacaktır. Enerji donuşumu yaşadığımız bu donemde hızlı gelişen, verimliliği yükseltilmiş ürün hızlı bir şekilde hayatımıza dahil olmaktadır. Bunların dışında elektrikli araçların, fosil yakıt kullanımı ile CO2 salınımını arttıran araçların yerine hızlı bir şekilde geçtiğini ve ilgili süreçlerdeki aksaklıkların önüne geçilmesi adına yönetmeliklerin sisteme adapte edildiğini gözlemliyoruz. 
Bu teknolojiyle birlikte beraber batarya teknolojisi de enerji devriminde yerini alacak, lityum iyon bataryalar, demir fosfat bataryalar ve de hidrojen teknolojili bataryalar fiyat dengesi sağlandığında hayatımızda kısa süre içerisinde daha çok yer alacaktır.

Yıl sonu hedef ve projeleriniz ile ilgili bilgi verebilir misiniz? 

Dünyamızın ısınmasının geleceğimiz için ne denli felaketler doğuracağının öngörülmesi karşısında alınacak etkin tedbirler ve aksiyonlar konuya duyarlı devletlerce Nisan 2016 tarihinde imzalanan Paris iklim anlaşması ile hayata geçirilmek istenmiştir. Anlaşma, 2020 sonrası süreçte, iklim değişikliği tehlikesine karşı küresel sosyo/ekonomik dayanıklılığın güçlendirilmesini ve uzun dönemde de endüstriyelleşme öncesi döneme kıyasen küresel sıcaklık artışının 2°C'nin olabildiğince altında tutulmasını hedeflemektedir.  Bu hedef için de fosil yakıt (petrol, kömür) kullanımının tedricen azaltılarak, yenilenebilir enerjiye yönelinmesi gerektirmektedir. PNR Enerji, Paris İklim Anlaşması kapsamında aldığı aksiyonlar ve yatırımlar kapsamında izlemiş olduğu yol haritasında, PNR Enerji yatırımcıları adına “Karbon Nötr” hedefi kapsamında sürdürülebilir bir ekosistem oluşturulmasına ve Yeşil Kalkınma hamlesine destek olmak amacıyla Ekoloji-Ekonomi denklemi kurmakta, var gücüyle çalışarak, bir uygulama planları çerçevesinde yürütmektedir. Endüstriyel çatı ve arazi alanlarında, kurmayı planladığı ve projelendirdiği solar/güneş enerjisi santralleri ile çevreye duyarlı yenilenebilir enerjiye dönüşümde sektörde anahtar rol oynamaktadır. Önümüzdeki yılda da çalışmalarına başlamış olduğumuz yaklaşık minimum 24 MW’lık güneş enerjisi kurulumu yapmayı planlamaktayız. EPC Kurulumun dışında enerji sektöründe Ar-Ge çalışmalarını yürütmüş olduğumuz enerji alanındaki ürünlerimizin üretim sürecine geçmeyi hedeflemekteyiz.