Yakın zamanda İsviçre merkezli endüstriyel kamera üreticisi Photonfocus ile iş birliğine başlayan Lima Endüstriyel Bilgisayar, böylece yüksek hızlı, spektral ve 3D lazer uygulamaları için özel olarak geliştirilmiş kameraları da iş ortaklarına sunarak yapay görme ve görüntüleme alanındaki ürün portföyünü bir üst seviyeye taşıyor.

Lima Endüstriyel Bilgisayar Genel Müdürü Mehmet Bali ve Yapay Görme Satış Müdürü Hannes Klehr ile firmanın ürün gamındaki yeni gelişmeleri, pazardaki trendleri ve 2022 hedeflerini konuştuk. 

NİLUS MÜHENDİSLİK’TEN OTOMOTİV DEVİNE HEMMİNG PROSESİ NİLUS MÜHENDİSLİK’TEN OTOMOTİV DEVİNE HEMMİNG PROSESİ

Robotlu üretim vizyonuna ürünleriniz/çözümleriniz nasıl hizmet ediyor? Bu anlamda şirket vizyonunuzu öğrenebilir miyiz?

Hannes Klehr:

Son dönemde ürün ve teknolojilerinizde yapay görme alanında yaşanan gelişmeler ve yenilikler nelerdir?

Mehmet Bali: Bildiğiniz üzere, Türkiye distribütörlüklerini üstlendiğimiz firmalar bulunuyor. Bunlardan biri sektörün öncü firmalarından olan Almanya merkezli endüstriyel kamera üreticisi Basler. Firmanın üretim ortamlarında kullanılan çok geniş bir kamera yelpazesi var. Müşteri grubumuz, bu ürünleri Türkiye’de özellikle üretim bantlarında kalite kontrol testlerinde, AGV’lerde farklı projelerde kullanıyor. Donanım tedarikçisi olarak çalışıyoruz, bazı projelerde de iş ortaklarımız ile birlikte projenin ivmelendirme aşamasında görev alıp ardından gerisini müşterimize bırakıyoruz. Yakın zamanda bir başka endüstriyel kamera üreticisi olan İsviçreli Photonfocus firması ile de bir iş ortaklığı başlattık. Basler ürün gamında bulunmayan yüksek hızlı, spektral ve 3D lazer uygulamaları için özel olarak geliştirilmiş kameraları da iş ortaklarımıza Photonfocus üzerinden sunarak ürün portföyümüzü bir üst seviyeye taşıdık. Basler ve Photonfocus’un yanı sıra görüntü işlemede 25 yılı aşkın bir deneyime sahip Kanada firması Matrox Imaging’in görüntü işleme birimiyle ortaklaşa çalışmalar yapıyoruz. Firmanın hem programın içinde görülebilecek yazılımları hem de akış diyagramı şeklinde kolaylıkla yazılım geliştirilebilecek bir geliştirme aracı mevcut. Bu sayede yazılımcılar, projelerinde rahat bir şekilde yazılım geliştirebiliyorlar. Robotikte özellikle Basler’in kameraları, yıllardır güvenle kullanılan kameralar olarak öne çıkıyor. Bunun yanı sıra bütünleyici olarak Japon firması Kowa’nın lenslerini ve bir Alman firmasının aydınlatma ürünlerini müşterilerimize ve Türk sanayisinin hizmetine sunuyoruz. 

Sizce 2021 yılında genel olarak makina görmesi/yapay görme pazarında hangi trendler öne çıktı? 2022 yılında pazarın gelişimi hakkında öngörülerinizi alabilir miyiz?  

H.K.: Genel olarak ele aldığımızda, makina görmesi pazarındaki ana trendleri şu şekilde sıralayabiliriz: İlki, 3D görüntülemedir. Özellikle robotların üzerinde bulunan ve robotik ile kombinasyon halinde sağlam olan, hareket ve sürekli şok titreşimi altında iyi görüntü kalitesi vermesidir. İkinci başlık olarak, gömülü sistemleri ve makina öğrenimi üzerine olan trendleri söyleyebiliriz. Makina öğrenimi projelerinde kullanılan birçok kamera sistemi bulunmaktadır. 2022 yılında da yapay görme pazarının özellikle 3D ve makina öğrenme uygulamaları öncülüğünde büyümeye devam edeceğini öngörüyoruz.

Firma olarak, 2022 yılı hedef ve beklentileriniz nelerdir? 

M.B.: 2022 planlarımızı etkileyen başlıca faktörler arasında; Covid-19 salgınının hız kesmemesi, global tedarik krizinin henüz çözülememiş olması, global yüksek enflasyon sorunu ve ülkemiz özelinde kurdaki oynaklık yer alıyor. 2022 yılında aşılama oranının artması ile birlikte kapanmaların tekrar yaşanmayacağını ve kurdaki oynaklığın ise bir nebze de olsa azalacağını tahmin ediyoruz. Ancak çip tedarik krizi 2022 sonuna kadar sürecek gibi görünüyor. Bu da teslim sürelerinin uzaması ile birlikte projelerin ertelenmesi sonucunu doğurabiliyor. Dolayısıyla, özellikle 2022 yılı ilk çeyreğinin tedarik krizi kaynaklı olarak çok sıkıntılı geçeceğini tahmin etmekteyiz. Global anlamda yüksek enflasyonun döviz bazında tetikleyeceği muhtemel fiyat artışlarından iş ortaklarımızın minimum oranda etkilenmesi için tedarikçilerimiz ile yakın iş birliğimizi sürdürecek ve fiyat artışlarını mümkün olan oranlarda sübvanse etmeye devam edeceğiz. Sonuç olarak, 2022 yılında iş ortaklarımızla birlikte tüm olumsuzluklara rağmen büyüme ivmemizi korumayı ve özellikle 3D ve derin öğrenme alanlarında büyüyerek pozitif bir yıl geçirmeyi beklemekteyiz.