Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınıyla birlikte 2020 yılını zor geçiren sektörlerin başında petrol ve gaz sektörü geldi. Özellikle şehir dışı seyahatlerin yasaklanmasıyla birlikte yılın düşük satış grafiğini mart, nisan ve mayıs aylarında yaşayan petrol ve gaz sektörü, normalleşme sonrasında yeniden grafiğini yükseltmeyi başardı. Düşen petrol fiyatları ise sektörü zor duruma düşüren bir diğer etken oldu. Yapılan açıklamalara göre Ocak ayında petrol fiyatları son 10 ayın zirvesine ulaştı.

Diğer taraftan sektörün önemli bir yatırımını Türkiye’de gerçekleştiren Socar, Star Rafinerisi ile 2019 yılında ürettiği ürünlerle Türkiye’nin cari açığının azaltılmasına 800 milyon dolar değerinde katkı sağladı. Bu yatırım kapsamında 3,5 milyon tona yakın dizel üretimi gerçekleştirildi ve Türkiye’nin akaryakıt ürünlerindeki en büyük ihtiyaç kalemine çözüm getirildi. Ayrıca bunun yanı sıra 1,2 milyon ton jet yakıtı ve petrokimya sektörünün ham maddesi olan nafta üretimi gerçekleştirildi.

Kapak konuğumuz kapsamında bu ay Mobil Oil Turk A.Ş. Serviburnu Tesis Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Yenihan’ı ağırladık. Mobil Oil Türk A.Ş. Serviburnu Tesisinde hayata geçirdikleri yatırımla ilgili kapsamlı bilgiler veren Yenihan, DCS kontrol sistemi ile çalışan Tek Noktadan Yönetim sistemleri ve belli noktalarda robot uygulamaları için alt yapı çalışmaları kapsamında ön yatırımları tamamladıklarını söyledi. Detaylarda ise 2021 iş gündemini ve yakın vadeli hedeflerini paylaştı.

Şubat sayımızda proses teknolojilerine yönelik birçok ileri teknoloji ürünlerini ve sektör liderlerinin 2021 iş gündemini bulabilirsiniz.