Rafineri ve petrokimya tesislerindeki karmaşık proseslerin işletmedeki ekipmanların ve ürünlerin yüksek uzmanlıkla kullanımını gerektiriyor. Tesis ve sistem güvenliğini sağlamak için su ve proses şartlandırmasının da bu gereksinimleri karşılamasını zorunlu kılıyor. Rafineri ve petrokimya tesislerinin son dönemde önemsediği iki konu ise enerji verimliliği ve buhar kazanları…

Biz de bu ay kapağımıza Petrol Ofisi Derince Madeni Yağ Fabrikası’nı taşıyarak enerji verimliliği ile ilgili yaptıkları çalışmaları konuştuk. Buhar kazanlarını yenileyen, enerji kaynaklarını SCADA sistemleriyle izleyen Petrol Ofisi Derince Madeni Yağ Fabrikası, enerji odaklı modernizasyon yatırımlarıyla yılda toplam 2 milyon liralık tasarruf sağladı. Petrol Ofisi Derince Madeni Yağlar Fabrikası ziyaretimizde tesisin üretim prosesini, sahip olduğu otomasyon ve enstrüman teknolojilerini Petrol Ofisi Madeni Yağlar Direktörü Sezgin Gürsu ile gerçekleştirdiğimiz söyleşide konuşma fırsatı bulduk.

Bu ay sayfalarımıza taşıdığımız bir diğer fabrika ise Hayat Kimya oldu. Hayat Kimya, Mersin’de 450 milyon TL’lik yatırımla yeni bir fabrikayı hayata geçirerek üretim kapasitesini 280 bin tona çıkarmayı hedefliyor. Konuyla ilgili açıklama yapan Türkiye Genel Müdürü Enes Çizmeci, “Hayat Kimya olarak Türkiye’deki yatırımlarını aralıksız sürdürüyoruz. 450 milyon TL’lik yeni temizlik kağıdı tesisi yatırım kararı ile 5 senede Türkiye’deki toplam yatırımını 2 milyar TL’ye çıkarıyor.”  

Yılda bir sefer düzenlediğimiz Proses Zirvesi ile ilgili hazırlıklarımıza da hızlı bir şekilde başladık. Bu yıl ST Endüstri Medya olarak düzenlediğimiz tüm zirvelerimizi Tuzla Viaport’ta hayata geçireceğiz. 6 – 8 Ekim 2020 tarihinde düzenlenecek olan Proses Zirvesi için herkesi yeni adresimize bekleriz.