Tüm dünyayı etkisi altına alan ve birçok sektörü olumsuz  etkileyen koronavirüs salgını, iki sektörün ne kadar önemli olduğunu ortaya çıkardı: Sağlık ve gıda… Bu süreçte üretim kapasitesini artıran ve tüm ülke içerisinde gıda sorununun yaşanmaması için canla başla çalışan gıda sektörü, aynı zamanda üretim süreçlerini yeniden gözden geçirdi. Önem arz eden bir diğer konu ise tedarik zinciri ve lojistik oldu.

Geçtiğimiz günlerde 4’üncüsü düzenlenen Tarım ve Gıda Zirvesi’nin ana teması da bu doğrultuda gerçekleşti. Zirvede Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli tarımsal destekler ve yaşanan süreç hakkında bilgi vererek “Tarım piyasaların regüle edilmesi gerektiğini düşünüyorum. Sözleşmeli üretimle ilgili bir yasa tasarımız var ama sözleşmeliden önce dijital tarım pazarını oluşturduk ki, bu kendi kendini regüle edecek, alıcı ve satıcının birbirini puanlayacağı, ekosistemini kendi kendine oluşturacağı bir alan haline getirdik. Sulamada yeni yatırımlar yapmamız gerekiyor. Mevcut sulama yatırımlarının da rehabilite edilmesi gerektiğini ve bu konuda Meclis’e su yasa tasarısını getirmeyi planlıyoruz.” dedi.

ST Proses Otomasyonu Dergisi olarak bu ay gıda sektöründe yaşanan gelişmeleri inceledik ve pandemi döneminde yapılan yatırımları, hedeflenen hıza ulaşmak için gelişen teknolojileri konuştuk. Kapağımızın konuğu ise Muratbey Yönetim Kurulu Başkanı Necmi Erol oldu. Günde 700 ton süt işleme kapasitesine sahip fabrikasında 300’ün üzerinde ürün çeşidi ile insanların sağlıklı sütle üretilmiş sağlıklı ürünler tüketmesini sağladıklarını belirten Erol, buhar kazanı, soğutma ve havalandırma sistemlerini 7/24 izlediği SCADA sistemi ile kontrol altında tuttuklarını ve yönettiklerini açıkladı. Yatırım planlarıyla ilgili de bilgi veren Erol, tedarik sürecinin sorunsuz bir şekilde ilerlemesi için akıllı depolarını yakın zamanda devreye alacaklarını ve ürünlerin dizilmesinden araca yüklenmesine kadar tüm sürecin robot arabalarla yapılacağını anlattı.