Otomotiv sektöründe seri üretim düşünüldüğü zaman çok sayıda tedarikçi ve yan sanayi fabrikaları devreye giriyor. Pek çok farklı malzemeden oluştuğu ve bir işletmede bazen birden fazla model aynı anda üretildiği içinde enerji tüketimleri oldukça artıyor. Otomotiv üretiminde en çok enerjinin tüketildiği alanları, geliştirilen enerji verimliliği projelerini, bu sayede sağlanan tasarrufu konuşmak amacıyla Türkiye’nin önemli otomotiv yan sanayi fabrikası olan HP Pelzer Pimsa ile görüştük. 6 farklı projeyle fabrikada enerji verimliliği sağlayan HP Pelzer Pimsa, Şekerpınar’daki üretim tesisinde soğutma gruplarını ve vakum gruplarını merkezi hale getirdiklerini, kompresörlerde sürücülü sisteme geçildiğini, SCADA’ya enerji izleme sistemini ilave ettiklerini, ekonomizerden elde edilen sıcak su ile yönetim binasını ısıttıklarını, yüksek tavan floresan ve LED armatürü uygulaması ile büyük enerji tasarrufuna imza attı.  

2020 yılının ilk çeyreği itibariyle firmaların sürdürülebilirlik raporlarını kamuoyu ile paylaşması son dönemdeki gündemini koruyor. Bu doğrultuda Daikin karbon emisyonunu sıfıra indirmeyi hedefliyor. İlk kez sürdürülebilirlik raporu yayınlayan Kastamonu Entegre ise iklim eylem hedefine uygun olarak inovatif enerji projelerini hayata geçirmeyi planlıyor. Limak Şirketler Grubu ise “Daha İyi Bir Dünya İçin Söylemden Eyleme” başlıklı bir rapor hazırlayarak 2015 yılından bu yana hayata geçirdiği projeleri değerlendirdi. 

ST Endüstri Medya olarak enerji sektöründe yaşanan yeni gelişmeleri okuyucularımıza aktarmaya devam edeceğiz. Yazımı yine bizden bir haberle bitirmek istiyorum. Endüstri Medya bünyesinde bulunan ST Endüstri Radyo, karasal yayın ağını genişletmeyi sürdürüyor. İstanbul, Gebze, Kocaeli, Yalova, Bursa, Manisa ve İzmir’den sonra şimdi de Balıkesir’de 106.6 frekansından yayınlarına başladı. Böylelikle İstanbul’dan İzmir’e seyahat ederken aracınızdan kesintisiz olarak ST Endüstri Radyo’yu dinleyebilirsiniz.