Türkiye’nin elektrik tüketimi açısından en yoğun sektörlerinden biri olarak dikkat çeken otomotiv ana ve yan sanayi, geliştirdiği tasarruf projeleriyle dikkat çekiyor. Kocaeli TAYSAD Organize Sanayi Bölgesi’nde 2001 yılından beri üretim yapan Toyotetsu Fabrikası, bu açıdan örnek bir isim… Enerji verimliliği projelerini; A, B ve C olmak üzere üç gruba ayıran fabrika, bu ayırımı geri dönüş süresine göre planlamış. Her grubun içerisinde de farklı projeleri hayata geçirmiş. Geliştirdiği bu projeler sonucunda ise 2019 yılında yüzde 5, 2020 yılında ise yüzde 7 oranında tasarruf sağlamayı hedefliyor. Ayrıca önümüzdeki dönemde “Verimlilik Artırıcı Projelere” başvuru yapmayı planlıyor. Toyotetsu fabrikasının enerji ile ilgili çalışmalarını Enerji Yöneticisi Onur Bademci ile konuştuk ve dergimizin kapağına taşıdık. 

Enerji verimliliği projeleriyle tasarruf sağlamak için çalışan sadece otomotiv sektörü değil elbette. Aynı şekilde enerjiyi yoğun kullanan kimya sektörünün önemli firmaları da proje geliştirmeye devam ediyor. DYO, “Bobin Boyalarında Kalite, Enerji ve Maliyet İyileştirmesi’’ projesi ile Ar-Ge ve İnovasyon Yarışması’nda birinci oldu.

Enerji verimliliği ile ilgili örnek uygulamalara imza atan fabrikaları okuyucularımızla buluşturmaya devam edeceğiz. Fabrikaların kendi enerjisini ürettiği ve daha elektrik tüketerek verimlilik sağladığı projelerin artması dileğiyle, keyifli okumalar dilerim.