Prysmian Group Türkiye, ithalatçı ve ihracatçıya yerinde gümrükleme imkânı sunan, ticareti hızlandırmak amacıyla yürürlüğe giren, “Yetkilendirilmiş Yükümlü Sertifikası” (YYS)’nı Uludağ Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü’nden teslim aldı. Prysmian Group Türkiye, aynı zamanda kablo sektöründe YYS alan, ilk şirket olma özelliğini taşıyor. Firma, bu sertifika ile uluslararası rekabette büyük avantaj sağlayacak.
Öncelikle ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi ve ISO 27001 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi sahibi olma koşulu YYS belgesine sahip olabilmek için, aranıyor. Ayrıca Gümrük ve Ticaret Bakanlığı müfettişleri, şirketleri, bilgi güvenliğinden tesislerin fiziki güvenliğine, siparişten tedarike, üretim sürecinden iç denetim yöntemlerine, mali kayıtların saklanması ve tutulmasından İnsan Kaynakları uygulamalarına, kadar yayılan detaylı bir denetimden geçiriyor.  Söz konusu şartları sağlayan firmaya, Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü, kendi yetkisini devrederek işlemlerin firmanın beyanına dayalı yapılabilmesini sağlıyor.

TÜRK KABLO SEKTÖRÜNDE YYS ALAN İLK ŞİRKET OLDU

Şu ana kadar YYS belgesini alan Türkiye’de, 241 şirket bulunuyor. Kablo sektöründe bu belgeye sahip olan ilk şirket olmasının yanı sıra, Prysmian Group Türkiye,  Bursa’da 4.Türkiye’de de 71. sırada yer alıyor.  
Prysmian Group Türkiye CEO’su Erkan Aydoğdu, sektörde bir ilke imza atarak, ciddi ve uzun  bir hazırlık süreci sonrasında yine YYS belgesi almaya hak kazandıklarının altını çizdi. Konuşmasının devamında Aydoğdu, “Bizim için, Yetkilendirilmiş Yükümlü Sertifikası’nı almak, şirket olarak elbette çok önemli. Artık yurtdışına açılırken bu sertifika sayesinde,  daha hızlı hareket edebiliyoruz. Bizimle birlikte, ayrıca ülkemiz için de çok önemli. Çünkü böylece, ülkemizin adını yurtdışında çok daha fazla duyurabiliyor, Türkiye’nin ihracatına, ekonomisine katkı sağlıyoruz.” dedi.


YETKİLENDİRİLMİŞ YÜKÜMLÜ SERTİFİKASI 

Ürünlerin yurtdışı pazarlara, daha hızlı ulaştırılmasını sağlamak ve Uluslararası ticarette güvenli bir tedarik zinciri ağı oluşturmak için Dünya Gümrük Örgütü tarafından kurulmuş bir sistemdir. 2013 yılında Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Yetkilendirilmiş Yükümlü Sertifikası’nı hayata geçirdi. Bu sertifika, kayıt sistemi izlenebilir ve düzenli olan, gümrük yükümlülüklerini yerine getiren,  emniyet ve güvenlik standartlarına sahip bulunan, mali yeterlilik, kendi denetlemesini yapabilen firmalara uluslararası ticarette önemli kolaylık ve imtiyazlar tanıyor.