Pilz Türkiye Genel Müdürü Yavuz Çopur, 2020 yılını değerlendirerek 2021 hedef ve planlarını paylaştı; 2021 yılının başında yapacakları myPNOZ ürününün lansmanının, makina emniyeti disiplinine çok farklı bir bakış açısı getireceğine inandıklarını söyledi.

Pandeminin başından itibaren 2021 hazırlıklarına şirket içi dijital projeler ve ekip eğitimleri ile başladıklarını söyleyen Çopur, “Hizmet ürünlerinin çeşitlendirilmesi ve onların devreye girmesi için yaptığımız altyapı çalışmalarının 2021 yılında etkin sonuçlar vermesini planlıyoruz. Yapay zeka desteği ile verimlilik artışı için geliştirdiğimiz şirket içi iş süreçlerini dijitalleştirmeye yönelik projelerimiz de hız kesmeden devam ediyor” dedi.

Pandeminin etkili olduğu zor geçen 2020 yılını gerek sektörünüz gerekse Türkiye açısından nasıl değerlendiriyorsunuz?

Türkiye ekonomisi ve sanayi 2020 yılına iyi başlamıştı. Ancak Mart ayında Türkiye’yi de etkisi altına alan Covid-19 salgını nedeniyle birçok işletme ve kuruluş üretime ara vermek zorunda kaldı. Sizin de bildiğiniz gibi bu dönemde evden çalışma sistemi başladı ve üretim yavaşladı. Özellikle reel piyasada üretim aksamaları oldu. Bunun dışında ilaç, hazır gıda ve lojistik gibi sektörlere talepler yoğunlaşmaya başladı. Artan bu talepler otomasyon eksiği olan sektörlerin işine yaradı ve niş bir talep yarattı. Bu talepleri karşılayabilen otomasyon firmaları diğer reel sektörlere iş yapan otomasyon firmalarına oranla bir adım öne geçtiler. Sektörün bütün oyuncuları açısından genel duruma baktığımızda 2020 yılından beklentilerin karşılanması mümkün gözükmemektedir.  Covid-19 döneminde uygulanan ekonomik politikalar nedeniyle hane halkları borçlandırıldı.  Bankalardan temin edilen düşük faizli ihtiyaç kredilerinin bir kısmı tüketimi bir kısmı da Türkiye’nin dış borcunu artıracak olan altın ve dövize yüklendi. Bu durum ekonomik dengelerin bozulmasına neden oldu. Özellikle döviz piyasalarının yüksek olması ağırlıklı olarak yurt dışından temin edilen otomasyon ürünlerine yapılan yatırımları da kesti. Bu anlamda baktığımızda tıkalı bir yolda giden araçlar gibi dura kalka yol almaya çalıştığımız bir yıl yaşadık. Genele baktığımızda 2020 yılı pandemi nedeniyle beklenenden uzak bir şekilde gerçekleşti. 

Pilz Türkiye ve Pilz Global olarak baktığımızda nasıl bir yılı geride bıraktık? Bu yıl gündeminizde en çok hangi konular yer aldı?

Dijital dönüşüm hem Pilz’in hem de otomasyon ve üretim yapan tüm sektörlerin en önemli ortak ihtiyacı haline gelmiştir. Dijital dönüşümü bu dönemde herkes çok farklı yorumlamaktadır. Örneğin, insanların mekandan bağımsız çalışmasından dijital dönüşüm olarak çokça bahsedilir. Ancak dijital dönüşüm temelde veriden bilgi üretip yapay zekadan faydalanarak ve teknolojinin imkanlarını kullanarak ortaya çıkabilecek sorunları önlemek ve yaşanan verimsizlikleri ortadan kaldırmaktır. Bu nedenle dijital dönüşüm evinizde laptopla uzaktan çalışmak değildir. Dijital dönüşümden kastedilen bütün iş süreçlerinin veri üretecek şekilde dijital ortama aktarılmasıdır. Elbette bu dönüşüm uzun ve meşakkatli bir süreçtir. Sektöründe öncü firmalar kendi sorunlarını ortadan kaldıracak iyileştirme yatırımlarını başlatmıştır. Pilz olarak bizde bu konunun öneminin farkındayız ve yaptığımız çalışmalarda önemli ilerlemeler kaydettik ve hala gidecek çok yolumuz var.

Pandemi kaynaklı sorunları özellikle satış ve pazarlamada nasıl aştınız?

Müşterilerle yüz yüze görüşme alışkanlığı olan otomasyon sektöründe ziyaretlerin kısıtlanması otomatik olarak görüşmelerin web meetingler üzerinden yapılmasına yol açtı. Bu dijital toplantılar bir noktaya kadar yüz yüze yapılan toplantıların yerini alabildi. Özellikle projelerde saha ziyaretleri ve birtakım keşiflerin yapılma ihtiyacının sınırlanması ve ekonomik konjektörün de getirdiği zorunluluklardan dolayı birçok firmamız alt yapı yatırımlarını erteledi. Bu durum 2020 yılında ekonomik olarak makine, teçhizat ve genişleme gibi altyapı yatırımlarının sınırlandırılması veya durdurulmasına yol açtı. Ağırlıklı olarak otomotiv, makine imalatı, beyaz eşya gibi sektörlerde çalışan otomasyon firmalarının birçoğu planlanma projelerini ertelemek zorunda kaldı. Ancak ilaç, lojistik ve gıda sektörleri artan talepleri karşılayabilmek için yapacakları yatırımları durdurmadılar ve hatta bu süreci daha hızlı yönetmek durumunda kaldılar. Projelerin ertelenmesinin altında yatan birçok değişken söz konusu. Örneğin döviz kurlarının çok yükselmesi ekonomik belirsizlik, ziyaretlerin yapılamaması, arz ve talep ile ilgili belirsizlikler yurt dışı piyasalarının da aynı durumda olması ile zorlu bir döneme girildi. Bu saydığım değişkenlere rağmen Eylül ayından itibaren bir toparlanma sürecine girmeye başlamışken artan dalga vakalarıyla tekrar kapanma noktasına gelindi. Dolayısıyla daha önce karşılaşmadığımız sıra dışı bir durum yaşıyoruz. Yıl sonuna doğru ertelenmiş taleplerin devreye girmesi ne kadar gerçekleşecek göreceğiz. Ama önceki yıllara nazaran bu yıl sonunun çok coşkulu olacağını tahmin etmiyoruz. Çünkü reel sektör kendini özellikle 2021’in ikinci yarısına hazırlıyor. 2021’in 2. Yarısından sonra ekonominin ve zorlu şartların aşı ile beraber iyileşeceğine inanıyoruz. 

Pilz’in Türkiye ve global olarak 2021’den hedef ve beklentileri nelerdir?

2021’in ilk 6 ayında çok fazla bir beklenti içerisinde değiliz. Ancak dediğim gibi 2021’in ikinci yarısının etkin ve verimli olacağına inanıyoruz. Bu nedenle pandeminin başından itibaren 2021 hazırlıklarımıza şirket içi dijital projelerimiz ve ekibimizin eğitimleri ile başladık. Bunun yanı sıra hizmet ürünlerinin çeşitlendirilmesi ve onların devreye girmesi için yaptığımız alt yapı çalışmalarının 2021 yılında etkin sonuçlar vermesini planlıyoruz. Yapay zekâ desteği ile verimlilik artışı için geliştirdiğimiz şirket içi iş süreçlerini dijitalleştirmeye yönelik projelerimiz de hız kesmeden devam ediyor. Bunlarla birlikte yenilenen ve yeni eklenen hizmet ve çözümlerimizi de devreye alarak 2021 yılında değişen dünya konjektörüne uygun satış ve pazarlama faaliyetlerimizle yolumuza devam edeceğiz. 2021 yılının başında emniyet otomasyon sektörüne yenilik getirecek myPNOZ ürününün lansmanını yapacağız. myPNOZ’un makine emniyeti disiplinine çok farklı bir bakış açısı getireceğine inanıyoruz.