KAYNAK OTOMASYONUNDA DİKKKAT EDİLMESİ GEREKENLERİ PAYLAŞTI KAYNAK OTOMASYONUNDA DİKKKAT EDİLMESİ GEREKENLERİ PAYLAŞTI

Sektör profesyonelleri ve akademi dünyasıyla buluşmayı sürdüren Mitsubishi Electric, son olarak IEEE Sakarya Üniversitesi Öğrenci Kolu ev sahipliğinde gerçekleşen Otomasyon Zirvesi’ne katılım sağladı. 

Altın Sponsor olarak destek verilen etkinlikte firma adına bir sunum yapan Mitsubishi Electric Fabrika Otomasyon Sistemleri Ürün Yönetimi ve Pazarlama Birim Müdürü Tolga Bizel, otomasyon ile kişiselleştirilmiş ve esnek üretim anlayışının bugünden inşa edilmesi gerekliliğine dikkat çekti.

ÜRÜN-YAŞAM DÖNGÜSÜNÜ ESNEK HALE GETİRMEK MÜMKÜN

Dijitalleşme, yapay zeka ve otomasyon teknolojileri ile üretim ve ticaret formunun adım adım değiştiğini dile getiren Bizel, işletmelerin hızlı entegrasyon, üretkenlik, esneklik ve verimlilik elde edebilmesinin ancak doğru bir dijital dönüşüm ile mümkün olabileceğini ifade etti. Doğru ve etkin bir dönüşümün dört temel başlıkta toplandığını söyleyen Bizel, bunları şöyle açıkladı:

"İlk adımda yer alan sensörler, en spesifik verileri toplayarak üretimin kişiselleşmesi için ihtiyaç duyulan çıktıları veriyor. Akıllı sensörlerin elde ettiği veriyi en hızlı şekilde iletmek içinse ikinci adım olan endüstriyel haberleşme ağına ihtiyaç duyuluyor. Endüstriyel haberleşme protokollerinin ileteceği veriyi depolayacak olan bulut merkezleri de üçüncü adımı oluşturuyor. Son aşamada ise elde edilen verinin anlamlandırılması için analitik yeteneğe yatırım yapılması geliyor."

Bizel, birbirine hizmet eden söz konusu entegre sürecin yeni sanayi evresinde yapay zeka ile ürün-yaşam döngüsünü esnek hale getirerek yarının fabrikalarını bugünden inşa etmeye olanak tanıdığını belirtti.

"DİJTİAL DÖNÜŞÜM TEDARİK ZİNCİRİNDE ZORUNLU HALE GELDİ"

Ticaretin tarihinin İpek Yolu’ndan dijital ticaret yoluna dönüştüğünü ve söz konusu hızı yakalayabilmek için de fabrikaların otomasyon teknolojisine entegre edilmesi gerektiğini vurgulayan Bizel, yeni dönemde tüketici kararlarının hızla değişerek ürün ya da hizmet alındığını ve aynı hızda teslim edilmesinin talep edildiğini, bu kapsamda da fabrikalar başta olmak üzere tedarik zincirinde dijital dönüşümün zorunlu hale geldiğini kaydetti.

"SEKTÖRDE ÇALIŞACAK GENÇLERE BÜYÜK İŞ DÜŞÜYOR"

Üretim hatları aşamasında benzer esnekliği gösterebilecek robotların devreye girdiğini bildiren Bizel, "Yapay zeka destekli robotlar, fabrikaların üretim refleksini ve kabiliyetini güçlendiriyor. Bir adım daha öteye geçmek isteyen firmalar ise 5G teknolojileri ile anlık olaylar karşısında kendi kendine inisiyatif alabilen, insan gibi fabrika içinde herhangi bir koruma bariyerinin arkasında olmadan serbestçe ve güvenle dolaşan, aynı zamanda üretimi domine eden robotlarla yeni bir üretim mekanizması kurmayı hedefliyor. Hayal edilen yeni düzende ise, sektörde çalışacak bireylerin özelliklerinde de köklü bir dönüşüme ihtiyaç duyuluyor." şeklinde konuştu.

Bizel, bu noktada da bilişim teknolojileri alanında öğrendiği bilgilerden yararlanarak yenilikler üretecek ve sektördeki değişimi sağlayacak gençlere büyük iş düştüğünün altını çizerek sözlerini noktaladı.