12-15 Mart 2020 tarihleri arasında gerçekleşecek olan WIN EURASIA 2020 fuarını Hannover Fairs Turkey Fuarcılık Genel Müdür Yardımcısı Belkıs Ertaşkın ile konuştuk. 


WIN EURASIA fuarı Türkiye'de bugüne kadar Sanayide Dijitalleşme ile ilgili kavramların en yoğun ele alındığı organizasyonlardan biri oldu. 2020'de bu tema ile ilgili fuar kapsamında bizleri ne gibi yenilikler bekliyor?

WIN EURASIA 2020 için de Sanayide Dijital Dönüşümün kaçınılmaz olduğu günümüzde Endüstri 4.0 için yine özel deneyim alanlarına ev sahipliği yapmayı ve özel sunum alanlarımızla katılımcı ve ziyaretçilerimize yönelik interaktif bir platform sunmayı sürdürmeyi hedefliyoruz. Örneğin bu yıl Akıllı Üretim Hattı ile imalatçıların yeni teknolojilerin gücünden başarılı bir şekilde yararlanarak, hızlı bir dönüşüm geçiren değer zincirinde nasıl rekabet avantajı elde edebileceğini ortaya koyacağız. 5G ürünleri ve çözümleri ise Salon 1'deki 5G Özel Alanı’nda katılımcı ve ziyaretçilerimizle buluşacak. WIN 4.0 Application Park akıllı kameralar, görüntü işleme ekipmanları ve diğer dijital yenilikçi çözümler için bir vitrin olurken, Digital Factory -IIoT özel alanında 5G teknolojileri, Endüstriyel IoT, İlave Üretim, dijitalleştirme, dijital ikiz ve sanal gerçeklik, Lojistik 4.0; endüstriyel bilişim, yazılım ve donanım; üretim mühendisliği ve hizmetleri ile ilgili inovasyon ve çözümleri sunacağız. Industrial Energy Systems EURASIA ile elektrik-elektronik, enerji depolama ve dijitilizasyona yönelik çözümleri olan firmalara odaklanırken, CeMAT EURASIA’da Endüstri 4.0’ın etkilerini taşıyan yenilikçi lojistik, intralojistik ve lojistik bilişimi teknolojilerini bir çatı altında toplayarak bu ihtiyaçların tamamına hitap edeceğiz.

WIN EURASIA 2019 sonrası ne gibi geri dönüşler aldınız? 2020 için hedefleriniz neler?

122 ülkeden 78 bine yakın sektör profesyonelini buluşturan bir organizasyona ev sahipliği yapmanın büyük sorumluluk getirdiğini biliyoruz. Böylesine yüksek hacimli bir etkinliği yönetecek tecrübeyi, global Alman devi Deutsche Messe'nin fuarcılık alanındaki gücünden alıyoruz. Geçtiğimiz yıl katılımcı ve ziyaretçilerimizin geri dönüşleri oldukça olumluydu. Uluslararası bağlantılarımızı kullanmaya devam edeceğimiz 2020 yılında da ABD, AB ülkeleri başta olmak üzere CIS ülkeleri ile Afrika ülkelerinden yoğun bir katılım bekliyoruz. Katılımcılarımızın desteğiyle hem WIN EURASIA markasını hem de fuarımızın Türkiye ekonomisine verdiği katkıyı hep birlikte daha da yukarı taşıyacağız. 

İmalatçı firmalar WIN EURASIA 2020'ye katıldıklarında, ne gibi fırsatlar bulacaklar?

Tek bir noktadan daha fazla potansiyel pazara ulaşma imkânı sunduğumuz fuarımızda geçtiğimiz yıl 33.110 metrekare net alanda, yüksek bilgi ve teknoloji içeren ürünler sergilendi. WIN EURASIA bu bağlamda çok cazip iş fırsatları doğuruyor. 2020 yılında da devlet destekli Alım Heyeti Programı çerçevesinde birçok ülkeden uluslararası firmaların satın alma temsilcilerini ağırlayacağız. 4 günlük süre zarfında tüm katılımcılarımız, Ticaret Bakanlığı ve Orta Anadolu İhracatçı Birliği tarafından organize edilen Alım Heyeti Programı aracılığıyla B2B İkili İş Görüşmeleri alanında ülke ihracatını geliştirmeye yönelik adımlar atabilecekler. 

Bir sanayi fuarı olarak İmalat sanayii içerisinde makine üretiminin artırılması ve yeni pazarlarda temsil edilmesi yönünde WIN EURASIA’nın önemi için neler söylersiniz?

Aslında WIN EURASIA Makine imalat sanayiinin temeli olan altı alt uzmanlık sektörünü birleştiriyor. Bu yönden üretici ve imalatçılarımıza her yıl artan bir ivme ile ciddi katkılar sunmasını hedefliyoruz. WIN EURASIA 2020 kapsamında da Makina İmalatçıları Birliği ile gerçekleştirilen anlaşmayla, MİB üyesi firmalar için bu yıl da önemli fırsatlar sunduk.  Türkiye metal işleme sanayii ihracatında önemli bir görev üstlenen fuar, yenilenen konseptiyle Avrasya bölgesinin en büyük imalat sanayi fuarlarından biri olma özelliğini taşıyor. 

Metal İşleme Sektörü Dijitalleşiyor...

WIN EURASIA kapsamında hangi sektör ve meslek grupları bir araya geliyor? Bu yıl için yurtdışı ziyaretçi katılımını nasıl değerlendiriyorsunuz? 

Dijitalleşen metal işleme sektöründe, şirketler için en büyük zorluk, verilerin güvenli alışverişine ve makinelerin ve proseslerin ağa bağlanmasına dayanan, akıllı bir üretim ortamı oluşturmaktan geçiyor. WIN EURASIA 2020, hem katılımcılarına hem de ziyaretçilerine bu zorluklar için çözüm bulmanın yanı sıra bu proseslerin, makinelerin ve sistemlerin kendi üretim hatlarına entegre olmalarıyla ilgili olarak, onlara yardımcı olacak iş ortakları ile temasa geçme şansı verecek. En fazla ziyaretçi sayısına İran, Ukrayna, Almanya, Bulgaristan ve Suudi Arabistan gibi farklı coğrafyalardan ülkelerin ulaştığı fuarımızda elektrik-elektronik, makine, otomasyon, metal işleme ve enerji gibi farklı sektörlerden ziyaretçileri ağırlıyoruz. Mühendislerden, yöneticilerden, teknisyenlerden, planlama ve satış bölümlerinden yoğun bir ziyaretçi katılımı alıyoruz. WIN EURASIA, Avrasya bölgesinin en büyük sanayi fuarıdır. Metalworking EURASIA, SurfaceTechnology EURASIA, Welding EURASIA, IAMD EURASIA, Industrial Energy Systems EURASIA ve CeMAT EURASIA gibi her biri alanında lider ve birbirileriyle entegre fuarlar WIN EURASIA çatısı altında düzenlenmektedir. 

WIN EURASIA’nın 2020 yılına yönelik planlama çalışmalarında öncelikli kriterleriniz neler?

Dijitalleşme ve 4.0 tüm fuarın ana konusunu oluşturuyor. Otomasyon ve akışkan teknolojilerinin yer aldığı firmalarımızın standlarında da en son teknolojik yenilikler sergilenecek. Welding EURASIA’da ise genişleyen ürün grupları ve uluslararası derneklerle iletişim içerisinde yapmayı planladığımız çalışmalar, 2020 hedeflerimiz arasında yer alıyor. Ziyaretçilerimize zaman ve performans açısından verimli bir fuar deneyimi yaşatmak bizim için çok önemli. Her yıl yenilikçi bir tema ve ilgi çekici bir konseptle fuarımızı yenilemeye, organizasyonumuzu uluslararası katılımcılarımız için cazip hale getirmeye büyük önem veriyoruz.  Bu anlayış doğrultusunda, 12 – 15 Mart 2020 tarihlerinde Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi’nde düzenleyeceğimiz WIN EURASIA 2020'de Türkiye’nin sanayi ürünleri ihracatında stratejik öneme sahip olan sektörlerleri bir araya getireceğiz. Sadece ekonomik rakamlarla değil, katılımcı ve ziyaretçilerimiz için gerçekleştireceğimiz etkinliklerle de bilgi paylaşımının yoğun olduğu bir platform yaratacağız.