Üretimini Manisa’daki 1 milyon metrekare alan üzerine kurulu Avrupa’nın tek lokasyonda üretim yapan en büyük endüstri komplekslerinden olan Vestel City’de gerçekleştiren Vestel Beyaz Eşya'nın yatırımlarında  olarak Endüstri 4.0 argümanlarına uyumluluğun ön plana çıktığını söyleyen Vestel Beyaz Eşya Otomasyon ve Projeler Geliştirme Müdürü Tolga Özdenli, "Otomasyon ve Projeler Geliştirme Bölümü öncülüğünde yeni yaptığımız ve sonraki dönemlerde yapacağımız her yatırımda ana odağımız Endüstri 4.0 argümanlarına uyumluluk, IoT teknolojileri ve büyük veri kullanımına yönelik yazılım ve donanımlar olacak" dedi. Tolga Özdenli ile son dönem otomasyon yatırımlarını, Endüstri 4.0 ve dijital dönüşüm odaklı çalışmalarını konuştuk.

VESTEL'İN YAPILANMASINI VE YAKIN DÖNEM İŞ GÜNDEMİNİZİ ANLATIR MISINIZ?

Vestel olarak beyaz eşya, elektronik, dijital ürünler ve bilgi teknolojileri, savunma sanayi alanlarında faaliyet gösteren, 16’sı yurt dışında olmak üzere 26 şirketimiz ile 35 yılı aşkın süredir hizmet veriyoruz. Üretimimizi Manisa’daki 1 milyon metrekare alan üzerine kurulu Avrupa’nın tek lokasyonda üretim yapan en büyük endüstri komplekslerinden biri olan Vestel City’de yapıyoruz. Yaklaşık 16 bin çalışanımızla ürettiğimiz teknolojimizi Türkiye’nin dört bir yanına ulaştırıyoruz. 155 ülkeye gerçekleştirdiğimiz ihracat ile kendi sektörümüzün aralıksız 20 yıldır ihracat şampiyonuyuz.

VESTEL ÜLKEMİZE ALANINDA NE GİBİ İLKLERİ KAZANDIRDI?

Beyaz eşya sektöründe de birçok ilke imza attık. Alman bağımsız test kuruluşu VDE tarafından onaylanmış dünya rekortmeni ürünlerimizin arasında dünyanın en hızlı ve en sessiz çamaşır makinası, dünyanın en verimli çamaşır makinası, en az enerji tüketen ankastre solo fırın yer alıyor. 8 Ar-Ge merkezindeki 1.600 kişilik ekibimiz Vestel’i ileri taşıyacak ürünler yaratmak için çalışıyor. Fabrikalarımızda operasyonel mükemmelliğin bir göstergesi olan ve 2014 yılında kazandığımız ‘TPM Mükemmellik Ödülü’nün ardından 2017 yılında da ‘TPM Süreklilik Ödülü’nü almaya hak kazandık ve dünyada şimdiye kadar 6 ayrı fabrikada 6 ayrı ürün ailesi ile bu ödüle layık görülen ilk ve tek firmayız. Bunun yanı sıra Dünyada ev cihazları sektöründe bir ilki gerçekleştirerek 2016 yılında, Endüstriyel Mükemmellik Ödülü (Industrial Excellence Award) yarışmasında Türkiye şampiyonluğunu ve ardından otomotiv sektörünün Avrupalı devlerini geride bırakarak Avrupa şampiyonluğunu kazanan dünyanın ilk ev cihazları şirketiyiz. Bizden önce bu ödülü BMW, Bentley gibi otomotiv şirketleri almıştı. Bu başarılar yeniliğin ve değişimin güçlü ve inanmış bir ekiple uygulandığında elde edilecek sonuçları göstermesi bakımından önemlidir.

VESTEL'DE YENİ ÜRETİM HATTI, AR-GE, TESİS YA DA TEKNOLOJİ YATIRIMI KARARI NASIL VERİLİYOR?

Üretim hattı ve makina yatırımlarına önümüzdeki yılki üretim rakamları, model dağılımları ve Ar-Ge birimi tarafından tasarlanan yeni ürünlerin seri üretime girme aşamalarında, hatlarımızın kontrollerini yaparak başlıyoruz. Tüm durumları tek tek analiz edip, hat ve makinaların kapasiteleri ve üretim şekillerinin uygun olup olmadığını inceliyoruz. Gerekli olan kapasite analizleri ve fizibilitelerde uygunsuzluk olduğu durumda, önceliğimiz mevcut hat ve makinaların iyileştirilmesi oluyor. Bu yenilenme ve iyileştirmelerden yeterli sonuç elde ediyorsak yeni hat ve makina yatırımları ikinci planda kalıyor. İhtiyacın devam ettiği durumlarda ise ergonomi, yeni teknoloji, ürünün verimliliği, enerji verimliliği, arıza bildirimi ve kaliteye olan katkıları göz önünde bulundurularak yatırım kararlarımızı alıyoruz. Hızla değişen teknolojiye aynı hızda cevap verebilecek düzeyde makina, donanım ve tüm bunları seçerken de mevcut ürün ve üretim teknolojilerimizle uyumlu olmasına özellikle dikkat ediyoruz. Değişen teknolojiye uygun olan sistemler, yatırımlarımızda kararlarımızı hızlı verme konusunda pozitif etki yapıyor. Vestel Beyaz Eşya’nın ürettiği tüm ürünler kendi mühendislerimiz tarafından tasarlanıyor, geliştiriliyor ve üretime hazır hale getiriliyor. Son yıllarda beyaz eşya sektörü için devrim niteliğinde adımlar attık. Bu adımlardan en önemlisi üretim teknolojisine yaptığımız yatırım oldu. Daha önce yurt dışından temin edilen üretim hat ve makinalarını, son yıllarda Vestel Beyaz Eşya olarak kendi bünyemizde yapmayı başardık. Artık makinaları kendimiz tasarlıyor, imal ediyor, programlıyor ve kurulumlarını yapıyoruz. Kısacası sadece beyaz eşya değil, beyaz eşya ürünleri üreten makinaları de kendi bünyemizde yapıyoruz.

YAKIN DÖNEMDE NE TÜR BİR YATIRIM YAPTINIZ?

Bu yıl içinde büyük bir fabrika yatırımımız gerçekleşti. Endüstri 4.0 uyumlu yeni çamaşır kurutma makinası fabrikamız üretime başladı. Bununla birlikte bulaşık makinası ve çamaşır makinası fabrikalarında da kapasite artırımı yaptık. 2015 yılından itibaren otomasyon-metot ve yatırım organizasyonları ortaklaştırılarak, tek elden, tecrübeli, dinamik ve heyecanlı bir ekip ile yönetilmeye başlandı. Bunun neticesinde kurulan Otomasyon Ve Projeler Geliştirme Bölümü öncülüğünde yeni yaptığımız ve sonraki dönemlerde yapacağımız her yatırımda ana odağımız Endüstri 4.0 argümanlarına uyumluluk, IoT teknolojileri ve büyük veri kullanımına yönelik yazılım ve donanımlar olacak.