Yıllık 3 milyon metre üretim kapasitesiyle iki ayrı fabrikada 50 bin metrekarelik alanda, entegre bir tesis olarak hizmet veren Vanelli Tekstil, kumaş tarafında tül perdelik kumaş, perdelik kumaş, döşemelik kumaş, store ürünlerinden, konfeksiyon tarafında perde, yastık, masa örtüsü, yatak örtüsü, koltuk şalı ve koltuk kılıfı gibi ürünlere, yüzde 100 doğal kumaşlarla perdelikten döşemeye, yanmaz kumaşlardan geri dönüştürülmüş, sürdürülebilir ve outdoor kullanımına uygun kumaşlara kadar geniş bir ürün yelpazesi bulunuyor.

2021’de önemli bir dönüşüm sürecinden geçtiklerini söyleyen Vanelli Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı Erol Türkün, “Dönüşüm hamlesiyle; organizasyon yapımızı, makinaları ve sistemi tümüyle yenileyerek, dünya genelinde yepyeni şubeleri devreye aldık” dedi. Teknolojiye yatırım çalışmaları kapsamında son olarak, yeni süblime dijital makinasını devreye aldıklarını kaydeden Türkün, yatırımın getirisini ise, “Mevcut makinalarımıza göre çok daha hızlı ve daha kaliteli üretim olanağı sağlayan yeni makinamız, aynı zamanda daha düşük maliyet imkânı da sunuyor” şeklinde açıkladı.

Erol Türkün sorularımızı yanıtladı.

Erol Bey, Vanelli Tekstil’in yapılanmasını anlatmanızı rica ediyoruz. 

90 yıla yakın köklü bir geçmişi bulunan Türkün Holding; ev tekstili, mobilya, inşaat, otel, sağlık, ulaşım, tarım, otomotiv, denizcilik, e-ticaret gibi farklı alanlara yönelik tekstil ürünleri ihtiyaçlarını karşılamakta ve globalde çözüm ortağı olmaktadır. Şirketimizin yıllık üretim kapasitesi 3 milyon metre. İki ayrı fabrikada 50 bin metrekarelik alanda, 600 çalışanla, entegre bir tesis olarak hizmet veriyoruz.

Kumaş tarafında tül perdelik kumaş, perdelik kumaş, döşemelik kumaş, store ürünlerimiz mevcut. Konfeksiyon tarafında ise perde, yastık, masa örtüsü, yatak örtüsü, koltuk şalı ve koltuk kılıfı gibi ürünler üretiyoruz. Holding şirketlerimizden Vanelli Tekstil ile dünyanın dört bir yanına yenilikçi ve inovatif ürünlerimizi ulaştırıyoruz. 

Vanelli Tekstil’in yüzde 100 doğal kumaşlarla perdelikten döşemeye, yanmaz kumaşlardan geri dönüştürülmüş, sürdürülebilir ve outdoor kullanımına uygun kumaşlara kadar geniş bir ürün yelpazesi bulunuyor.

Vanelli ile 50’den fazla ülkeye ihracat gerçekleştirmekteyiz. Ürün çeşitliliği, üretim entegrasyonu ve kapasite olarak Avrupa’nın en büyük firmaları arasındayız. Vanelli markasıyla üretimimizin yüzde 90‘ını ihraç ediyoruz. Dünyanın ev tekstili konusundaki en üst kategori alıcıları ile çalışıyoruz. Özellikle otel ve ofislerde kullanılan yanmaz kumaşlarda dünya markası olan TREVIRA İplik üreticisinin Türkiye’deki 1 numaralı, dünyada ise Gold Member olan ilk 5 üreticisinden birisiyiz.

İş gündeminizi öğrenebilir miyiz? 2021 yılını nasıl tamamladınız, değerlendirir misiniz? 2022 yılı için varsa yeni yatırım planlarınızı ve hedeflerinizi öğrenebilir miyiz?

Dünyayı etkisi altına alan pandemiye rağmen şirket olarak, başarılı bir süreç yönetimiyle 2021’i iyi bir şekilde, hedeflediğimiz noktada tamamladık. 2022 yılında da aynı şekilde çalışmalarımız hız kesmeden devam ediyor. 2022 yılına dair de hedefimiz, yılı en iyi noktada tamamlayarak, uzun vadeli hedeflerimize doğru emin adımlarla ilerlemek.

Şirket olarak, değişen dünya dinamiklerine hızlı adapte olma, paydaşlarımız için daha fazla değer yaratma, rekabet gücümüzü artırma ve kaynaklarımızı daha akıllı ve daha verimli bir şekilde kullanarak, sürdürülebilir ekonomiye katkı sağlamaya hedefiyle 2021’de önemli bir dönüşüm sürecinden geçtik. Şirket bünyesinde gerçekleştirdiğimiz dönüşüm hamlesiyle; organizasyon yapımızı, makinaları ve sistemi tümüyle yenileyerek, dünya genelinde yepyeni şubeleri devreye aldık. 

Aynı zamanda, şirketimizin farklı alanlarda faaliyet gösteren tüm tekstil organizasyonu ‘Vanelli’ çatısı altında bir araya getirdik. Tüm bunları yaparken; hız, kalite ve verimliliği daha iyi seviyelere ulaştırmaya çalıştık. Daha entegre bir yapıda; daha güçlü, daha çevik, daha dinamik, daha hızlı, daha sürdürülebilir ve daha başarılı olmak için yaptığımız bu dönüşüm ile şirketimizi geleceğe güvenle taşıyacak çok önemli bir hamle gerçekleştirmiş olduk.

İşimizin geleceğine uyum sağlamak ve şirketimizin geleceği için katma değer sağlayacak olan bu dönüşüm sürecini ne mutlu ki başarıyla tamamladık. Toplam kalitemizi yükseltmek, rekabet gücümüzü korumak, verimliliğimizi artırmak ve sürdürülebilir bir geleceğe katkı sağlamak hedefiyle gerçekleştirdiğimiz bu dönüşüm hamlesi, şirketimizin uzun vadeli hedeflerine ve sürdürülebilir büyüme vizyonuna ciddi bir güç katacak. Zaten baktığımızda Vanelli Tekstil'in, bugün itibarıyla sektöründe dünyanın en büyük markalarından biri olmasının altında yatan en önemli faktörlerden başında, yenilik üretmeye olan tutkusu ve inovatif bakış açısı gelmektedir.

Vanelli Tekstil olarak, kurumsal yönetim sistemimizin temel parçalarından olan Sürdürülebilirlik Politikamızın verdiği sorumluluğu en iyi şekilde taşıyarak, şirketimizin geleceğini sağlam temellerle inşa etmeye ve ‘çözüm ortağınız’ olarak, birlikte başarılı işler yapmaya devam etmek en önemli hedefimiz.

Yeni üretim hattı, Ar-Ge, tesis yada teknoloji yatırımı kararı nasıl veriliyor? Yakın dönemde ne tür bir yatırıma imza attınız? Sonuçlarını ve verimliliğinizi nasıl artırdığınızı anlatır mısınız?

Global markamız Vanelli, Ar-Ge ve tasarım odaklı geliştirdiği yenilikçi ürünlerle hem ülkemize hem de sektöre yüksek katma değer sağlamaya devam ediyor. Teknoloji kullanımı ve Ar-Ge faaliyetlerine verdiği destekle de sektörde değişime liderlik eden Vanelli’de yatırımlar, şirketimizin ileriye dönük büyük hedefleri ve sektörde yaşanan değişimlere hızlı adapte olma düşüncesiyle gerçekleştiriliyor.

Şirket olarak üretmek önceliğimiz. Bunu yaparken de sürdürülebilir anlayışla kirletmeden üretmek ve gezegenimize, yaşadığımız topluma değer katmak temel hedefimizdir. Sürdürülebilir büyüme yolunda da teknoloji geliştirme odaklı çalışmalara ağırlık veriyoruz. 

En son teknoloji ve inovatif çalışmalarla ürettiğimiz yenilikçi ürünlerle sürdürülebilir gelişimi esas alırken, kalite çıtamızı hep daha iyi noktalara taşıma amacındayız. Sürdürülebilirliği her alanda benimseyen bir şirketiz. Bu kapsamda, yeni makina yatırımları yaparak hız, kalite ve verimliliği daha iyi seviyelere ulaştırmaya çalışıyoruz.

Teknolojiye yatırım çalışmalarımız kapsamında son olarak, yeni süblime dijital makinamızı devreye aldık. Mevcut makinalarımıza göre çok daha hızlı ve daha kaliteli üretim olanağı sağlayan yeni makinamız, aynı zamanda daha düşük maliyet imkânı da sunuyor. Bu sayede, müşterilerimize eskisinden daha hızlı ve etkin yanıt verebileceğiz. Bu anlamda teknolojiye yatırımlarımız kararlı bir şekilde devam edecek. Aynı zamanda, optimal hale getirilmiş ve otomatikleştirilmiş iş akışıyla, süreçlerin etkin ve verimli şekilde yönetimine imkan tanıyan yeni ERP sistemiyle, dijital dönüşüm çalışmalarımızda da geleceğe dönük çok önemli bir adım atmış olduk. 

Fabrikanızda; hammadde girişinden, tasarım ve Ar-Ge çalışmalarına, oradan sevkine kadar olan üretim süreçlerini anlatır mısınız?

Ar-Ge kurum kültürümüzün en önemli unsurlarından biri. Şirket olarak, globaldeki mevcut pazar payımızı ve ürün çeşitliliğini artırmak amacıyla çalışmalarımız sürüyor. Bunu yaparken de ülkemize ve sektöre sağladığımız katma değer seviyesini yükseltmek hedefindeyiz. Bu anlamda teknolojik altyapımızı ve insan kaynağımızı güçlendirmeye de devam ediyoruz. 

Kurulduğu günden bu yana sürdürülebilir başarı odaklı çalışmalara ağırlık veren Vanelli, Tasarım Merkezi aracılığı ile kaliteyi stil ile birleştiren çalışmalar ortaya koyarken, küresel pazar beklentilerine yanıt verebilecek, özgün tasarımlı ve nitelikli ürünler geliştiriyor.

TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜK BEYAZ EŞYA ÜRETİCİSİNE YENİ PROJE TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜK BEYAZ EŞYA ÜRETİCİSİNE YENİ PROJE

Vanelli Tekstil A.Ş. Tasarım Merkezi olarak, 2016 yılından bu yana Türkiye’nin İlk Tasarım Merkezi unvanını elimizde bulunduruyoruz. Halihazırda 24 kişilik tasarım merkezi ekibimizle, gelişen teknoloji ve sektör talepleri doğrultusunda her yıl ortalama 15 yeni projeye imza atıyoruz.

Sanayinin Dijital Dönüşümü vizyonunuz nedir? Varsa pilot uygulamalarınızdan bahseder misiniz? 

Dünyada oyunun kuralları değişiyor ve özellikle dijitalleşmenin hızlanmasıyla birlikte de her süreç, verimlilik odaklı ilerliyor. Biz de bu yönde çalışmalar neticesinde, şirketimizin geleceğini sağlam temellerle inşa etme ve müşteri beklentilerine en hızlı ve etkin şekilde yanıt verebilme hedefiyle ileri teknoloji odaklı yatırım hamlelerimize devam ediyoruz.

Şirket olarak, dünyada değişen koşullara uygun olarak, dijital dönüşüm ve Endüstri 4.0 uygulamalarına ağırlık veriyoruz. Dolayısıyla Endüstri 4.0’ın gerekliliklerinin iş süreçlerimize dahil edilmesi ile tüm süreçlerimizi en etkin ve kurumsal bir yapıyla yönetiyor; verimlilik ve sürdürülebilir büyüme odaklı, daha çevik bir yapıyla çalışmalarımızı şekillendiriyoruz.

Vanelli ile yaratıcılığı, teknolojiyi ve yeniliği en üst seviyede performansla birleştirerek, sanayiciliği sanata dönüştürüyoruz. Ayrıca ‘sürdürülebilir yaşam’ sorumluluğunun bilinciyle hareket ederek, temiz ve sağlıklı bir çevrenin gelecek nesillere aktarılması için sonuç odaklı çalışmalara imza atıyoruz.