Anıt Otomasyon, Inmotion Robotics ile yürüttüğü hat sonu paketleme çözümü sayesinde ürünlerin hızlı ve el değmeden paketlenmesini sağladı.

“Temizlik, maske ve mesafe kelimeleri hayatımıza gireli tam 1 yıl oldu. Covid-19 döneminde çok duyduğumuz bu kelimeler, bir bakıma kişisel hijyenimizin en temel parçalarını teşkil eder hale geldi.

Anıt Kontrol Sistemleri olarak; bu süreçte Inmotion Robotics firması ile birlikte yürüttüğümüz paketleme çözümleri ile sürece destek verme fırsatını da yakalamış olduk.” diyen Anıt Otomasyon İş Geliştirme Yöneticisi Yaşar Teke hat sonu paketleme çözümleriyle sağladıkları avantajları aktardı.

HAT SONU PAKETLEME ÇÖZÜMÜ VE GETİRDİĞİ YENİLİKLER

Hijyen grubu maddelerinden olan kimyevi temizleyicilerin, dolum sonrası tam otomatik olarak paketlenmesi konusunda çalışma yapılarak, “End of Line Solution (EOL)” makinalar ile ürünlerin hızlı ve el değmeden paketlenmesi sağlandı.

Klasik yöntemde; paketleme aşamasına gelmiş birçok temizlik maddesi, dolum sonrası kutulama hatlarına konveyörler yardımı ile yönlendirilmekte. Bu süreçte ürünler arka arkaya sıralanmış olarak akan bir hatta ilerlemektedir. Bu noktadan sonra ürünlerin kutulama aşamasında ikili, üçlü, altılı ve türevlerinde kutuya yerleştirilmesi gerekmektedir. 

Bu uygulamada, SIEMENS teknolojisine ait TF (Teknolojik Özellikli Failself) diye tabir edilen; makina- insan güvenliğini sürekli kontrol eden ve kartezyen sistemlerde interpolasyon yapmamıza olanak sağlayan SIEMENS PLC ailesi tercih edildi. Yine bu ürün grubuna ait S210 Servo Motor ürünleri projeye entegre edildi. Bu yöndeki entegrasyon tercihimiz, S210 Servo Motor serisinin atalet momentlerinin yüksek oluşu ve bu özelliğin daha seri bir paketleme proseslerine olanak vermesi konusundaki bilgi ve tecrübelerimize dayanmaktadır. 

Çok sayıda servo ve pnömatik bileşenin bir arada bulunduğu EOL hattı, reçete yapısı ile çalışmakta ve makina operatörünün reçeteyi seçmesi ile birkaç saniyede yeni kutu ebadına ve dolum yapılacak ürüne göre kendini ayarlayabilmektedir. Bu özellik de ürün değişiminde üreticiye ciddi bir hız kazandırmaktadır.

Makina üstünde ayrı bir güvenlik sistemi kullanmak yerine Siemens’in kendi F Serisi ürünü tercih edilerek olası iş kazalarının da önüne geçilmiştir. Bu sistem üstünde kullanılan cihazları ile birlikte diğer G120 ailesi AC serisi sürücüler PROFISAFE haberleşme yöntemi ile makina güvenliğinde uçtan uca çözüm sağlamaktadır.

Diğer bir yandan kullanılan T Serisi PLC sistemi ile kartezyen sisteminde X-Y-Z koordinatlarında hareketler interpolasyon ile sağlanmış ve kavis, köşe dönüşlerinde yük altında maksimum hız ve verim elde edilmiştir. Bu da daha hızlı ve sarsıntısız bir kutulama yapılmasına imkan verdi.

ROBOTLARLA FARKLI EBATLARDAKİ ÜRÜNLERİN YERLEŞTİRİLMESİ SAĞLANDI

Ayrıca, bu hatta ilave edilen bir robot yardımı ile lojistik firmalarının hatlarından gelen karma ebatlardaki ürünlerin de farklı ebattaki kutulara yerleştirilmesine olanak sağlandı.

"Basitçe kutu kurma, paketleme ve bantlama işlemini anlatmak gerekir ise; konveyör üstünde gelen ürünler EOL hattımıza ulaştığında ilk yaptığımız iş doluma ait karton kutunun bir servo kontrollü kol ve vakum yardımı ile kutu formuna getirilmesi olmaktadır. Aynı anda diğer ekipmanlar ile kutunun altı kapatılarak Kartezyen sistemin altına konumlandırılmakta. Bu aşamada, konveyör hattı girişindeki servo kontrollü kol ile ürünler olması gereken formda nihai konveyör üstünde dizilmekte ve Kartezyen sistem yardımı ile ürünler bekleyen kutunun içine bırakılmakta. Son olarak, kutu içindeki ürünlerle birlikte bant veya tutkal ile kapatılarak depo sevkiyatına hazır hale getirilmekte. Eminim yukarıdaki paragrafı okurken, sıradan bir kutu kurma ve dolum istasyonu olduğunu düşündünüz.

EOL hattının diğerlerinden farkı nedir dediğinizi duyar gibiyim. EOL makinamızın farkı; Latinceden gelen bonum ve mechanicus kelimelerinin anlam karşılıklarının, doğru bir kontrol sistemi ile kontrol edilmesinden gelmektedir. BONUMECH, “iyi mekanik” anlamına gelmektedir ve iyi bir mekanik gövde; doğru ve verimli programlanmış bir kontrol sistemi ile bütünleştiğinde, makina sistemi çok kısa bir sürede üretime hazır hale getirilebilmektedir. Konu süreç ve süreç yönetimi olduğunda, değişen koşullara ayak uydurma konusunda çok hızlı ve yerinde tepkiler verebiliyoruz. Bu da firma olarak yapımızı güncel ve dinamik tutmamızın ne kadar kritik bir konu olduğunu bizlere hatırlatmakta. Kimyasal temizlik ürünleri sektörüne olan bu yönelişimiz, Covid-19 süreci ile bağlanabilir. Ancak konunun özünde, bu süreci hep birlikte sağlıkla atlatmamız için yapılması gerekenlere, sosyal sorumluluğumuz ve duyarlılığımız ile katkıda bulunma arzumuz yatmakta."