Düşük maliyetli imalatın ana ilkelerinden biri “savurganlığı ortadan kaldırmak, envanteri azaltmaktır”. Ne yazık ki, bu durum, esnek, sipariş üzerine yapılan üretim bantları için gerekli olan her şeye ters düşmektedir. Ancak, işletme ekipmanı ve malzemeleri gibi üretim faktörleri, üretim konsepti buna karşılık verecek kadar esnek olduğu takdirde ekonomik ve verimli bir şekilde kullanılabilirler.
Toplu üretim artık geçmişte kaldı. Günümüzde, ürünler sipariş üzerine müşteriye özel üretilmektedirler. Bu nedenle de, özel bir otomobil için seçilen bir ekipmanın, talep edildiği takdirde söz konusu üretim için yararlanılabilir olmaması riski her zaman ortaya çıkmaktadır. Şimdi, otomatik tanımlama teknolojisi çözümlerinin doğru kombinasyonu kullanılarak, şirketler bir parçanın her zaman nerede olduğunu tam olarak bilebiliyorlar. Bu sayede, üretimde yaşanabilecek zaman aksaması en aza indirilebilmektedir.

Bir araçtaki kişisel istekler ne kadar fazlaysa, otomobil üreticisinin üretim sırasında toplaması, işlemesi ve değerlendirmesi gereken bilgi de o kadar fazla olacaktır. Taşıt montajındaki her bir aşama, hata payı bırakılmaksızın, kullanılan aynı türdeki teknolojinin gözlemlenmesini ve belgelendirilmesini gerektirmektedir. Ve çok kısa zaman öncesine kadar,  tüm aşamalar boyunca devamlılığın ve izlenilebilirliğin sağlanması ihtiyacı, taşıt üreticileri ve onların sensör tedarikçileri için gerçek bir zorluk içermekteydi.

RFID TEKNOLOJİ İLE GÖVDE TAKİBİ

Bir cisim bir kere boyandığında, sürekli kullanım için aktif RFID etiketler ve kişiye özel delikli levhalar çok pahalıya geldiklerinden, barkodlar ve data matrix kodların maliyetleri daha az göze batmaktadır. Dahası, montaj taşıyıcılarına eklenen tanımlama etiketleri yeterli seviyede güvenli bir çözüm değildir. Üretim süreci boyunca, taşıtlar farklı montaj taşıyıcıları arasında pek çok kez hareket ederler, bu sürekli hareket sebebiyle çözümün çok fazla kafa karışıklığı ile ortaya çıkarabileceği anlamına gelebilir.  Bu problemi ortadan kaldırmak için otomobilin gövdesinin üretim sürecinin başlangıcında net bir şekilde etiketlenmiş olması zorunludur, bu da üretim sürecinin her aşaması boyunca, hatta sıcaklıkların 220 °C’ye kadar ulaşabildiği boyama atölyelerinde dahi, bozulmadan kalan bir çözüm ile mümkün olabilir.  Konuyu çözümleyecek bir girişimde, SICK bu ihtiyaçları toplayarak, burada bahsedilen prosesi RFID teknolojisine uyarlamıştır. Sonuç? UHF (UHF = ultra yüksek frekans) teknolojisini kullanan RFU630 okuma/yazma cihazı. 

Bu cihazın okuma/yazma özellikleri otomobil endüstrisinde kullanılan uygulamalara mükemmel bir şekilde adapte edilmiştir. Özellikle kolay entegrasyon için tasarlanmış olan RFU630, taşıt üretim süreçleri için beklenen tüm gereksinimleri karşılamaktadır. Transponder, olağandışı sıcaklıklara karşı dayanıklı olan sabit bir RFID etikettir, ancak buna rağmen etiket maliyeti konusunda ekonomiktir.
Gövdenin alt platformuna yapıştırılan güvenilir etiket, taşıta üretim sürecinin başından itibaren eşlik etmektedir. Gövde kimliği, boyama prosesi gibi zorlu ortamları bile herhangi bir karışıklığa maal vermeden ve bir zarar görmeden geçmeyi başarır. 

Mercedes-Benz, sıcak işlem ve metal işlerinin ağır süreçlerine dayanabilecek güvenilir gövde tanımlama teknolojisini kullanmaktadır.  

Rastatt, Almanya’daki Mercedes-Benz fabrikası, pek çok farklı çalışma ve bakım istasyonlarından, son montaja kadar geçen bütün süreçlerde başından sonuna kadar, etiketlenmiş taşıtlarını UHF-RFID cihazlarını kullanarak yönetmektedir. Devasa püskürtme sistemlerinde yağ temizleme, durulama ve fosfat kaplamanın yapıldığı ön arıtma işleminden sonra ve katodik daldırmalı boyama sürecini takiben araç gövdeleri yaklaşık 180 °C ‘deki bir fırında kurutulur. Bu durum, çoğu RFID sistemlerini yorar, çünkü bu proseslerin yaşattıgı süreç tagler üzerinde yorgunluk oluşturur. Bu durumda sistemin transponderler ve okuma/yazma cihazlarının arasındaki yüksek frekans yansımaları veri aktarımına zarar verebilir. Ancak, SICK’in sunduğu RFID sistemleri, her türlü ısıl işlem ve metal işlerinin ağır süreçlerine dayanabilecek güçtedirler. Sistem içinde günde yaklaşık 350.000 okuma ile yüksek okuma doğruluğu, hatalı okumaların otomobil gövdelerinin yanlış yönlendirmesine ve karıştırılmasına yol açabileceğinden olmazsa olmazdır. Bu ortaya çıkabilecek hatalı yönlendirmeler aynı zamanda çarpışma riskini de  ortaya çıkarmaktadır. SICK’in RFID çözümleri, %99.98 oranında okuma doğruluğu sağlarlar. 

Ford, günümüzde RFID’in avantajlarını kendi malzeme yönlendirme sistemlerinde teste tabi tutmaktadır. 

Ford, hali hazırda pilot bir malzeme yönetme projesini Saarlouis’teki üretim fabrikasında yürütmektedir, bu fabrikasında motor parçaları için elektrikli bir tavana asılan konveyörü test etmektedir. Fabrika günde 1.600 taşıt üretmektedir. SICK’in RFID teknolojisini kullanarak Ford, kendisi üretim süreçlerinin tüm aşamalarını belgeleme olanağına sahiptir, bu otomobil gövdesinin imalatından nihai ürünün müşteriye teslimine kadar geçen süreçleri kapsamaktadır.  Gelecekte, bu uygulama onarım süreçlerini, özel uygulamaları ve yükleme süreçlerinin yönetimini kapsamayacak şekilde genişletilebilecektir. Ford’un proje müdürü Dr. Klaus Schmitz’e göre tüm üretim ve lojistik süreçleri boyunca esnekliğin son derece yüksek seviyesini garanti altına almak Ford’a rakipleri karşısında gerçek bir avantaj sağlayacaktır. 


Seyredecek zaman yok ve beklemek çok pahalı. Bitmiş otomobil nerede? 

Bitirilen otomobiller alınıp yetkili satış bayilerine nakledilinceye kadar büyük park alanlarında park edilmiş olarak bırakılırlar. Nakledilmesi gereken bir aracın bulunması gerektiği zaman problem oluşur. Kazara otomobil yanlış alana park edilmişse, yerini tekrar bulmak şirketin zamanına mal olabilir. Ve her gün 1.000’in üzerinde otomobil üretilirse, yolu kaybetmek fazlasıyla kolay olabilir. Her bir otomobil sipariş üzerine üretilmektedir. Ancak, eğer bilgi bir RFID etikete yüklenmişse müşterinin rüya otomobili kolaylıkla bulunabilir ve nakledilmek üzere çok çabuk bir şekilde yüklenebilir. 

Geri çağırma kampanyalarının etkisini azaltma: Otomobil ne zaman imal edilmişti?    

İzlenebilirlik, şirketlerin masraflı geri çağırma kampanyalarından kaçınmalarına ve zararın boyutunu sınırlandırmaya yardımcı olmaktadır. Örneğin, bir otomobil içinde hatalı bir parça bulunduğunda şirketin yapması gereken, nihai ürünün montajında hangi parçaların kullanıldığını tespit etmesidir. Ve daha da önemlisi, başka kaç adet otomobil hatalı parça ile donatılmıştır ve hangi otomobiller bundan etkilenmişlerdir. Taşıtın parçalarının bütün şeffaflığının garanti edilebilmesi için taşıt üreticileri gelecekte her bir taşıtın içindeki her bir parçayı belgelemeyi planlamaktadırlar.  Buna ulaşabilmek için, üretim süreci sırasında montajın yapıldığı bölgede ele geçirilen tüm önemli parçaları transponderlerle işaretleyecekler. Bu amaç için SICK, buna uygun RFID kapılarını geliştirmiştir ve aynı zamanda da müşterilere kendisinin işletmeye alma ve okuma noktalarını geliştirme alanlarındaki engin tecrübelerini sunmaktadır. 

Benzer bir şekilde, üreticilerin tedarikçilerine de parça seviyesinde RFID teknolojisini sunmaktadır. 

Üretimin her adımında parçaları izleme

Yüksek çözünürlüklü tanımlama teknolojisi, taşıt üreticilerine her bir adımı izleme olanağını sağlamaktadır, böylelikle her zaman bundan hangi modellerin etkilendiğini ve hangi kategorideki sayıların buna dahil olduğunu bilebilirler. Bir geri çağırma kampanyası olması durumunda, örneğin, tamir edilmesi veya yenisi ile değiştirilmesi gereken parçanın bulunduğu tüm otomobilleri tanımlayabilmektedirler.  

RFID, otomatik ID (kimlik saptama) teknolojisinin bir şeklidir, süreç güvenilirliğinin birinci öncelik sırasında olduğu yerlerde popülerliği artan bir teknolojidir.  Malların akışının daha karmaşık olduğu, bilginin şeffaflığına daha büyük oranlarda gerek duyulduğu yerlerde. RFID teknolojisi, özellikle izlenebilirlik konularına ve süreç güvenilirliğine odaklanarak şirketlere düzenleme alanında pek çok yöntem sunar ve onların kapasitelerini yönetir. Tanımlama uygulamaları için kablosuz teknolojiyi kullanmak, otomatik veri toplama alanında yeni bir boyut açmaktadır. Maksimum güvenirlilik, yüksek hızlar ve geniş yelpazede bulunan endüstrilerle uyum, bunun sadece bazı faydalarıdır, bunlar söz konusu teknolojiyi pek çok sayıdaki yeni uygulamalara karşı son derece ilginç hale getirmektedir. 

RFID ile süreçleri yoluna koymak: 

• Güvenilir, güncel bilgi
Malzeme akışını bilgi akışı ile bağlayarak, bilgi sistemleri, devamlılık arz eden bir biçimde ürün akışı durumunu görüntüler. Sistemdeki bilgi bu nedenle hem çok daha kesin hem de çok daha günceldir.    

• Giriş hatalarını önleme 
RFID, gelen ve giden ürün proseslerinde yapılan tipik hataların önlenmesinde yardımcı olmaktadır, örneğin, hatalı veri sayısı, doğru olmayan ürün bilgisi veya eksik olan muhasebesel girişler gibi.  

• Arama sürelerini azaltma
RFID ile stok transferleri gibi işlemler için yapılan girişler otomatik olarak işlenirler. İşgücüne yoğun bir şekilde bağlı olan bu sürecin ortadan kaldırılması, elle yapılan hataların ortadan kaldırılmasına yardımcı olur ve giderleri azaltır.     

• Üretimin aksama süresini azaltma
Bilgi sistemlerindeki malzemelerin doğru takibi sayesinde şirketler stok seviyelerinin kesin bir kaydını tutma olanağına sahip olurlar ve teslimat sürelerine bağlı kalabilirler. 

• Üretim planlamayı iyileştirme
Bilgi sistemi, her bir malzeme akışını gerçek zamanlı olarak izlerken, şirketler üretim süreçlerini daha yüksek doğrulukla planlayabilirler. 

• Daha az yatırım taahhüdü 
Artan şeffaflık ve iyileşen planlama, şirketlerin, örneğin konteynerler için kullandıkları aşırı kapasitelerini azaltabilmeleri anlamına gelmektedir ve bu durumda depolama süreçlerine bağlanmış olan yatırım da çözülmüş olur.