CEM KARATAY - Dijitalis Yazılım Proje Mühendisi Ozan Sabırlıoğlu, şirketlerin operasyonları iyileştirmeleri için kilit önem taşıyan üretim planlamayı anlattı.

Üretim planlamanın, müşteri siparişleri veya satış tahminlerini karşılamak için gerekli üretim emirlerinin belirlenmesi, gerekli envanter ihtiyacının planlanması ve üretim kaynaklarının üretim takvimlerinin düzenlenmesi ile ilgili olduğunu belirten Sabırlıoğlu, "Hangi iş hangi kaynakta yapılmalı?" ve "Ne zaman işe başlamalı?" olmak üzere iki temel soruya cevap aradığını ifade etti.

Üretim planlamasının üretim zamanına ve araçlarına karar verdiğini, yön gösterdiği kaydeden Sabırlıoğlu, satış tahminine veya gerçek siparişlere dayandığının ve üretim kontrolünün ön şartı olduğunun altını çizdi.

Sabırlıoğlu, üretim takip sistemlerinin farklı amaçları bulunduğunu söyleyerek söz konusu amaçlarda öne çıkan başlıkların ise; kaynakların etkin kullanımı, sürekli üretim akışı, kaynak kapasite planlama, optimum envanter, faaliyet kontrolü, ham madde tasarrufu, verimlilik artışı, pazar payını arttırma ve verimli çalışma ortamı olduğunu söyledi.