Cam ambalaj sektöründe Gürok Holding çatısı altında faaliyetlerini sürdüren GCA firmasının yer aldığı şirketler tarafından geliştirilen "Geleceğin Fırını Projesi",  AB İnovasyon Fonu'nun ikinci aşamasına geçmek üzere 311 proje arasından seçildi.

KARBON AYAK İZİNİ BÜYÜK ÖLÇÜDE AZALTACAK

AB İnovasyon Fonu, Avrupa'yı karbondan arındırarak pazara endüstriyel çözümler getirmeyi ve iklim açısından zararsız bir sürece geçişi desteklemeyi amaçlayan, yenilikçi düşük karbon teknolojilerinin ticari arzı için 2020-2030 yılları arasında 10 milyar avro tutarında destek sağlayacak.

Geleceğin Fırını projesi, sektörün yenilenebilir elektriğe geçişini ve fırında CO2 emisyonlarının yüzde 60'a kadar düşürülmesini sağlayacak.

Cam ambalaj üretiminde halihazırda yaklaşık yüzde 80 oranında gaz ve yüzde 20 oranında elektrik birlikte kullanılırken, söz konusu enerjiyi yüzde 20 gaz ve yüzde 80 yenilenebilir elektrik kullanımına sahip olacak şekilde tersine çevirerek, cam ambalajların karbon ayak izinin önemli miktarda azaltılması planlanıyor. 

"EN KISA SÜREDE HAYATA GEÇİRMEYİ AMAÇLIYORUZ"

Konu hakkında görüşlerini paylaşan Avrupa Cam Ambalaj Üreticileri Federasyonu (FEVE) Başkanı Michel Giannuzzi, Avrupa Komisyonu tarafından iklim açısından zararsız bir döngüsel ekonomi sağlamak için stratejik olarak değerlendirilen 70 proje arasında bulunmaktan dolayı onur duyduklarını dile getirdi.

Uygulamanın ikinci turuna geçerek projeyi en kısa sürede hayata geçirmeyi amaçladıklarını kaydeden Giannuzzi, projenin cam ambalajlar açısından sürdürülebilir geleceğe atılan önemli bir olduğunu ve projeyle müşterilerinin önceliklerini göz önünde bulundurarak onlarla ilişkilerini güçlendireceklerini söyledi.

"SÜRDÜRÜLEBİLİR GELECEĞE ADIM ATTIĞIMIZ İÇİN HEYECANLIYIZ"

GCA Genel Müdürü Dr. Abdullah Gayret ise, "Gürok ailesi olarak cam üretiminde 25 yılı aşkın, GCA olarak ise cam sektöründe yaklaşık 10 yıllık deneyimimizle ürün ve hizmette en yüksek kaliteyi hedefleyerek ülke ekonomisine, cam ambalaj sektörüne ve iş ortaklarımıza değer katan adımlar atmaya devam ediyoruz. GCA’nında da üyesi olduğu; FEVE öncülüğünde tasarlanan Geleceğin Fırını Projesi, sektörün karbonsuzlaştırma yolculuğunda önemli bir kilometre taşı olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Bizler de bu projenin içinde yer aldığımız için ve sürdürülebilir bir geleceğe doğru önemli adımlar attığımız için oldukça heyecanlıyız." ifadelerini kullandı.

KNOW-HOW VE TEKNOLOJİYE ERİŞEBİLECEKLER

Avrupa'daki üretimin yüzde 90'ından fazlasını temsil eden 19 cam üreticisi tarafından teknik ve mali açıdan desteklenen proje çerçevesinde sektör paydaşlarının tümü projeye ortak finansman sağlayarak ilgili know-how ve teknolojiye ulaşabilecek.

Projede yer alan paydaşlar, sektör olarak iş birliği yapmak, gelecekte teknolojinin halka arzı ve ölçeklendirilmesi gibi birçok avantaj elde edecek.

Söz konusu projeye GCA'nın yanı sıra Allied Glass, Ardagh Group, BA Glass, Beatson Clarc, Gerresheimer Group, OI Europe, Pochet Group, Saverglass Group, SGD Pharma, Steklarna Hrastnik, Stölzle Glass Groupe, Verallia Group, Verescence, Vetreria Cooperativa, Vetreria Etrusca, Vetropack Group, Vidrala Group, Wiegand-Glashüttenwerke GmbH firmaları katılıyor.