Habasit, tekstil sanayinde kauçuk baskı blanketlerinin kullanımında gelişim süreci boyunca inovasyon lideri olarak önemli bir rol üstlendi.

Bu bağlamdaki yenilikçi gelişmelerden ilki, firmanın 1980’li yıllarda kauçuk yerine TPU kayışları tanıtması, ikincisi ise 1990'lı yıllarda aramit kumaşlı kayışları lanse etmesi oldu. 

Söz konusu endüstri için devamlı olarak en yeni, en güncel kayış sistemi çözümlerini ve teknolojileri sunan firma, sektöre yönelik yeni inovasyonları geliştirmeyi sürdürüyor.

TEKSTİL BASKININ ÖNEMİ GÜN GEÇTİKÇE ARTIYOR

Profesyonel iş hayatında teknolojik bir devrime tanıklık ettiği için kendini şanslı hisseden Habasit'in Tekstil alanında görevli Tekstil Sektörü Takım Lideri Semih Kanatlar, “Tekstil endüstrisi ilginç, çünkü günlük hayatta kullandığımız nesneler ile çalışılmakta. Her gün dokunduğumuz şeylerle ilgili.” dedi.

Konveyör kayışları, güç aktarım kayışları ve iğ şeritleri sektörde iplik ve bükülmüş iplikten dokunmamış malzemeye her tür üretimde kullanılabiliyor. Ancak tekstil baskı, özellikle teknik açıdan ele alındığında sanayide en çok ihtiyaç duyulan alan olarak öne çıkıyor.

HASSASİYET VE KESİNLİK SAĞLAYAN TEKNOLOJİ

Geleneksel ya da dijital kumaş baskısında kesinlik büyük önem taşıyor. Geniş baskı blanketleri üzerinde, kayış konumlandırmada hassasiyeti sağlamak oldukça güç bir işlemdir.

Geçmişe göre kayış sanayinde dijital baskı 10 kat hassas gereksinimlere ihtiyaç duyuyor. Tek geçişli makinaların dakikada 30-60 metreye kadar baskı gerçekleştirebildiğini aktaran Kanatlar, her bir nozulun saniyede 30 bin damla mürekkep fırlatabildiğini söyledi.

Kanatlar, sözlerine şöyle devam etti: 

“Saniyede milyonlarca damla fırlatan, her biri farklı boyutta binlerce nozul var ve doğru şekilleri, doğru renkleri oluşturmak için damlaların her birinin doğru noktaya düşmesi gerekiyor. Müşterilerimizin genel olarak kesinlikte hedefledikleri şey, çoğu zaman 5 metreyi geçen bir baskı alanı üzerinde, milimetrenin eksi/artı 20 binde biri kadar bir toleranstır.”

PAZARDA DAHA ÖNCE HİÇ GÖRÜLMEMİŞ BASKI KESİNLİĞİ

Söz konusu boyutlar her ne kadar akıl almaz hassas ölçüler de olsa bile, Habasit nokta hassasiyeti sağlayan ürünler geliştirdi.

Örneğin geniş kapsamlı ve titiz testlerin ardından pazara sunulan ENU-55AXBY, kuvvetli aramit çekiş katmanı ve asimetrik kayış tasarımıyla, pazarda daha önce görülmeyen bir baskı kesinliğine olanak tanıyor.

Doğal çizgi konumlamasının sabit olmasının neticeyi de etkilediğini ve iyi sonuçlara neden olduğunu dile getiren Kanatlar, kayışın dalgalanmayı önlemek amacıyla hareketin olabildiğince doğal hattın üzerinde kalacak şekilde tasarlandığını ifade etti.

MÜŞTERİYE ÖZEL SEÇİMLER SUNABİLİYOR

Firmanın tekstil sanayi bazı etkin çözümleri olmasına rağmen müşteriler uygulamaları için en iyi ürünü bulma konusunda tereddüt yaşayabiliyor.

Kanatlar, bu durum ile ilgili olarak, “Bazen en yüksek performanslı kayışta, eğer onu ilk kez bir makinayla eşleştirecekseniz, makina yapısı bakımından zorluklar meydana gelebilir, ama müşteri yeni bir projeye başladığında ve Habasit'e uygulamada hedeflenen spesifikasyonları verdiği takdirde, doğru kayışı seçebilir, birtakım tasarım önerilerinde bulunabilir (Habasit'in spesifik hesaplamalarına dayanarak), neyin değiştirilebileceğini ve iyileştirilebileceğini konuşabilir ve nihayet müşteriye, yeni baskı makinası için gereken konumlandırma performansı bakımından en iyi maliyet seçeneğini sunabiliriz.” ifadelerini kullandı.

“UYGULAMA DESTEĞİ, ÜRÜN GELİŞTİRMEK KADAR ÖNEMLİ”

Kanatlar, söz konusu endüstrideki hızlı dönüşümün bir gereği olarak ürün geliştirme kadar uygulama desteğinin de öneminin altını çizdi.

Habasit tekstil sanayide, kapsamlı ürün çözümlerinin yanı sıra, güncellenmiş teknolojik destek sunma kapasitesiyle de adından söz ettiriyor.