TEKSMER, “Teknik Tekstillerin Gücünü Keşfet. Tekstile Değer Kat” temalı lansmanında, kuruluşundan beri geliştirdiği fonksiyonel, sürdürülebilir ve geri dönüştürülebilir liflerin tanıtımını gerçekleştirdi.

ROYAL EV ALETLERİNDE 2024 OTOMASYON YILI ROYAL EV ALETLERİNDE 2024 OTOMASYON YILI

AR-GE PROJELERİNİN ÇIKTILARI SEKTÖR İLE PAYLAŞILDI

Ege İhracatçı Birlikleri’nin ev sahipliğinde düzenlenen lansmanda, tanıtım konuşmaları sonrasında fuaye alanında koruyucu tekstillerden sağlığa, otomotivden ev ürünlerine kadar pek çok alanı kapsayan döngüsel ekonomi tabanlı, TÜBİTAK destekli birçok Ar-Ge projesinin çıktıları sektör ile paylaşıldı. 

Teknik Tekstiller Araştırma ve Uygulama Merkezi TEKSMER'in kuruluşu ile ilgili bilgiler veren Ege İhracatçı Birlikleri Genel Sekreteri Cumhur İşbırakmaz, merkezin tüzel kişiliğe kavuştuğu 2017'den bu yana birçok teknik eğitim ve danışmanlık hizmeti sunduğunu, ayrıca sektörün ihtiyacına yönelik, rehberlik edecek önemli teknik raporlar hazırladığını belirtti.

Merkezde oluşan know-how'ın akademinin katkıları ve tekstil ve hazır giyim sektörlerinin ilgi ve desteğiyle birlikte daha güçlü projeler oluşacağına, böylece katma değeri yüksek tekstil ürünlerinin Türkiye'de ve bölgede daha fazla üretileceğine inandığını dile getirdi.

MERKEZ İÇİN NELER SÖYLEDİLER?

TEKSMER Eski Dönem Yönetim Kurulu Başkanı Sabri Ünlütürk ise, TEKSMER’i katma değer oluşturması için kurduklarını, sektörde önemli olan Ar-Ge desteği olduğunu vurgulayarak "Elyafa, life sahip olmak demek gerçek katma değere sahip olmak demek." diye konuştu.

Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve TEKSMER Yönetim Kurulu Başkanı Turan Göksan, teknik tekstiller alanında, bilhassa fonksiyonel lifler geliştirme konusunda Ar-Ge faaliyetleri yürüten merkezin Türkiye'nin sektördeki konumu daha da güçlendirmek ve pazarda rekabeti arttırmak için bir fırsat olarak görmeleri gerektiğine işaret etti.

TEKSMER-Teknik Tekstiller Araştırma ve Uygulama Merkezi Koordinatörü Dr. Devrim Göktaş Başer de son 10 yılın üretim verilerine göre 2010 yılında 96 milyar dolar olan dünya teknik tekstil ihracatının 2020 yılında yüzde 6,1 artarak 113,5 milyar dolar değerinde gerçekleştiğini açıkladı. Dünya teknik tekstil ihracatında Türkiye'nin payının yüzde 1,6’dan yüzde 2,4’e yükseldiğini aktaran Dr. Başer, 2020'de 2,8 milyar dolar değerinde dış satıma imza atan Türkiye'nin 19’uncu sıradan 8’inci sıraya çıktığına vurgu yaptı.

TEKSMER-Teknik Tekstiller Araştırma ve Uygulama Merkezi Uzmanı Simla Şahin,  iş birlikleri hakkında bilgi vererek Hollanda, Belçika, İtalya ve Tayvan’da lif geliştiren yerlerle iletişimde olduklarını ifade etti. 

LANSMANDA HANGİ ÜRÜNLER SERGİLENDİ?

Lansmanda aşağıdaki ürünler sergilendi:

  • Güç tutuşur özellikli geri dönüştürülebilir lifler,
  • Sıcaklık artışıyla renk değiştiren termokromik lifler,
  • Kızılötesi ışınım özellikli lifler,
  • Hafif hava geçirgen özellikli hızlı nem transferi sağlayan geri dönüştürülebilir hollow lifler,
  • Koronavirüsü 2 saat içerisinde yüzde 94,38 yok eden anti viral ve anti bakteriyel lifler,
  • Hafif hava geçirgen özellikli hızlı ne transferi sağlayan geri dönüştürülebilir trilobal lifler,
  • Anti bakteriyel ve negatif iyon salınımlı kan dolaşımını artırıcı geri dönüştürülebilir lifler,
  • Geri dönüşüm hammaddeli lifler,
  • Lüminesans ışı emen ve parlayan lifler.