Yüksek verimlilik ve kaliteli üretim adına yaptıkları çalışmaları konuştuğumuz Tekkan Plastik Genel Müdür Yardımcısı Caner Turhan, “Verileri analiz ederek, hem kaynak verimliliklerini takip ediyor, hem de optimum kaynak ihtiyacını tespit ediyoruz. Yapay zeka uygulamaları ve sensörler ile de hata önleme ve kestirimci bakım uygulamaları yapıyoruz” dedi.

Öncelikle kısaca şirketinizin yapılanmasını ve yakın dönem iş gündeminizi anlatmanızı rica ediyoruz.

Firmamız, 1973 yılında talaşlı imalat ile ticari faaliyetine başlamış olup, 1989 yılından bu yana da plastik sektöründe hizmet vermektedir. Stratejik planlarımız ve büyüme hedeflerimiz doğrultusunda, 1 Ocak 2020 tarihinde, 40 bin metrekare arsa üzerinde, 26 bin metrekare kapalı alana sahip olan, Dilovası Makine İhtisas OSB’de yer alan modern tesisimize taşınarak, iki ayrı fabrikamızı ve tüm faaliyetlerimizi tek çatı altında topladık. Bugün, yaklaşık 27 milyon euro yıllık ciro, 400 çalışanımız ile büyüme yolculuğumuz planlarımız doğrultusunda devam ediyor. Ana faaliyet alanlarımız; plastik enjeksiyon, montaj operasyonları, kalıp tasarım ve imalatı, otomasyon uygulamaları ve pandemi ile birlikte hayatımıza giren maske üretimi konularındadır. Beyaz eşya, otomotiv, elektrik ve ambalaj sektörleri başta olmak üzere çeşitli sektörlere hizmet vermekteyiz. Bu sayede farkı sektör disiplinlerini öğrenmekte, hem mevcut yeteneklerimizi, hem de stratejik hedeflerimizi buna paralel geliştirme amacındayız.

Endüstri 4.0 ile hayatımızdaki yoğunluğu artan, robot ve otomasyon uygulamalarına uzun süredir öncelik vermekteyiz. Bu doğrultuda kurduğumuz otomasyon faaliyetimizde, dünyanın en hızlı robotlarını üreten, Japon Yushin robot markasının, Türkiye, Doğu Avrupa ve Türk Cumhuriyetleri bölgelerinde distribütörlüğünün yanı sıra kendi tescilli markamız plastobot ile de müşterilerimize hizmet veriyoruz.

Yıllık 15.000 ton civarı plastik hammaddeyi, 50-1400 ton grubu aralığındaki 50 enjeksiyon makinamız ile ürüne dönüştürüyoruz. Aynı zamanda, 17 montaj hattımız ile de bu ürünlerin büyük kısmını kompanent ürün haline getirip, ana müşterimize sunmaktayız. Global dünya devi Arçelik için, çamaşır makinesi, kurutucu, kompresör, klimalar için çeşitli plastik parçaları üretiyoruz. Otomotiv sektöründe de, hali hazırda araç içi trim parçalar üretiyoruz. Ciromuzun yüzde 15’i oranında ihracat yapmaktayız. Ciromuz içerisinde ihracat ve otomotiv sektör payını artırmak temel önceliğimiz. Bu doğrultuda çalışmalarımızı sürdürüyoruz.         

Markanız ülkemize alanında ne gibi ilkleri kazandırdı? 

Bahsettiğim gibi Endüstri 4.0 uygulamalarına uzun yıllar önce başladık. Örneğin; çamaşır makinesi için ürettiğimiz ön kapak grubu parçalarını otomasyon sistemi ile üretiyoruz, ilk uygulamayı 2008 yılında yapmıştık. Yine, üretim sahasından otomatik veri toplamanın çok önemli olduğu, bu verilerin analizi ile kestirimci bakım faaliyetlerinin uygulandığı, kaynak değerlendirmeleri de dahil bir çok verimlilik çalışmasına  hizmet eden ProManage Veri Toplama Sistemini 2006 yılından bu yana kullanıyoruz. Yanılmıyorsam, uygulamanın ilk kullanıldığı plastik enjeksiyon firmasıyız. Yerli markamız Plastobot aynı işi yapan ürün grubunda ilk tescilli Türk robot markası… İlk aklıma gelenler bunlar.

İş gündeminizi ve hedeflerinizi öğrenebilir miyiz? 

İlk önceliğimiz zor piyasa şartlarında sürdürülebilir ve kontrol edilebilir büyüme stratejimizi devam ettirmek. Ne yazık ki bugün pandemi şartları yanı sıra, ekonomik risk ve belirsizlikler bunu aşır zorlaştırıyor. Tedarik zincirinin bozulması ile yaşanan, sürekli hammadde fiyat artışları, temin sorunları, sürekli artan üretim maliyetlerine rağmen, güçlü finansal yapımız, genç ve dinamik kadromuz ve müşterilerimizin desteği ile bu dönemleri minimum kayıpla atlatmayı umuyoruz. Globalde ve ülkemizde yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen stratejik planlarımız doğrultusunda yatırımlarımız kontrollü şekilde sürecek. 

Yeni üretim hattı, Ar-Ge, tesis ya da teknoloji yatırımı kararı nasıl veriliyor? Yakın dönemde ne tür bir yatırıma imza attınız?

Yatırım kararlarımızda, stratejik planlarımıza öncelik veriyoruz. Planlanmış ve bütçelenmiş ise güncel finansal ve operasyonel duruma göre son kontrol yapıp, 5 kişiden oluşan yönetim kurulumuza sunuyoruz. Eğer oy çokluğu ile kabul edilirse yatırım süreci başlıyor.

2019 yılı sonuna kadar, 2 ayrı fabrikada faaliyetlerimizi sürdürmekteydik. Planlarımız doğrultusunda 1 Ocak 2020 yılında bugünkü teknolojik fabrikamıza taşındık. 15 gün gibi kısa bir sürede, hiçbir müşterimizi aksatmadan, ekip arkadaşlarımın yoğun gayretleri ile başarılı bir taşınma operasyonu gerçekleştirdik. Eş zamanlı, tüm alt faaliyetlerimizin ve üretim hatlarımızın da yeni fiziki koşullara göre kurulumunu başarılı şekilde gerçekleştirdik.

Taşınma kararı verdiğimizde 45 enjeksiyon makinamız vardı. 70 makinalık, tüm kritik ihtiyaç kaynakları yedeklenmiş olarak düşünülen yeni bir fabrika alt yapısı oluşturduk ve büyüme planlarına paralel 5 enjeksiyon makinası, 3D ölçüm cihazı, erezyon makinası yatırımları başta olmak üzere birçok yatırım yaptık ve yapmaya devam edeceğiz.

Fabrikanızda; hammadde girişinden, tasarım ve Ar-Ge çalışmalarına, oradan sevkine kadar olan üretim süreçlerini anlatır mısınız?

Fabrikaya giren hammadde ya da alt malzeme, ürün olup müşteriye gitse bile onu izlemeye devam ediyoruz. Oldukça güvendiğimiz bir izlenebilirlik sistemimiz var. Bu sayede üretimin her aşamasını da takip edebiliyoruz.

50 yıla yaklaşan firma tecrübemizi müşterilerimize fayda sağlayacak uygulamalarla sunuyoruz. Fikir aşamasından, nihai ürüne dönüşene kadar tüm sürece katkı sağlıyoruz. Ar-Ge bölümümüzde genç ve dinamik, sektör tecrübesi yüksek bir ekibimiz çalışıyor. Son dönemde çok yüksek tutarda maliyet avantajı sağlayan materyal dönüşüm projeleri ve süreç optimizasyon projelerini hayata geçirdik. Çeşitli konulardaki çalışmalarımız da hızla devam ediyor.

Sıfır duruş ve sıfır hata ile kaliteli üretim adına ne tür metod ve sistemler kullanılıyor? Daha çok hangi otomasyon donanım ve yazılım teknolojilerinden yararlanıyorsunuz?

Otomatik üretim verilerini toplamak üzere kullandığımız ProManage ve bu sistemi etkin kullanan ekip arkadaşlarımız en büyük silahımız. Bu sayede büyük bir data oluşturuyor ve ihtiyacımız olan verileri analiz ederek verimlilik çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Dönemsel TEEP raporları ile çalışma ve duruş süre ve detaylarını irdeliyor, hedeften sapan noktalarda faaliyet planları oluşturuyoruz. İnsana yapılan yatırımları çok önemseyerek, arkadaşlarımızı için sürekli eğitim ve gelişim planları uyguluyoruz. 

SEMAVİ YORGANCILAR, YORGLASS'IN DİJİTAL DÖNÜŞÜM VİZYONUNU ANLATTI SEMAVİ YORGANCILAR, YORGLASS'IN DİJİTAL DÖNÜŞÜM VİZYONUNU ANLATTI

IATF 16949- ISO 9001- ISO 14001-ISO 45001- ISO 13485 VE AS 9100 Kalite sertifikasyon belgelerine sahibiz. Temel de projeler seriye geçmeden önce yapılan FMEA çalışmalarını ciddiye alıyor, tüm tedbirleri maksimum düzeyde bu aşamada ön görmeye, almaya çalışıyoruz. Bunlara rağmen beklenmedik seri üretim sırasında çıkan kalite hatalarında da, “kalite kontrol edilmez, üretilir” prensibi ile hareket ediyor, standart kalite planları dışında, kalite duvarları oluşturma, 8D uygulamaları yanı sıra kök neden analizlerine kadar indiğimiz QRQC metodolojisini uyguluyoruz.

Makina parkurunuz hakkında bilgi vererek, son dönemde bu alanda yaptığınız yatırımları ve sağladığı avantajları anlatır mısınız?   

Plastik faaliyeti için 50 enjeksiyon makinamız ve 17 montaj hattımız mevcut. Makina yatırımlarında, ana parkurumuzdaki markaları da gözeterek, ürüne ve kullanılacak hammaddeye özel makina seçiyoruz. Etkin bakım yöntemlerimiz yanı sıra, 7 yaşını geçen makinaları gözlem altında tutuyor ve 10 yaşını geçen makinaları da yatırım planlarımıza paralel değiştiriyoruz. En son 5 enjeksiyon makinası almıştık ve aynı alt yapı ile orta vade de 20 makina daha alma planımız var. Kalıphane makina parkımızda ise, tel erezyon hariç tüm yeteneklerimiz mevcut. Tezgah parkımızı genişletmeye devam ediyoruz. Yakın gelecekte 3 eksen ve 5 eksen CNC yatırımları planlıyoruz.

Sanayinin Dijital Dönüşümü vizyonunuz nedir? Varsa pilot uygulamalarınızdan bahseder misiniz? 

Dijital dönüşüm, strateji planlarımızda da ana başlık olarak kabul ettiğimiz bir süreçtir. Bu konuda her yıl bütçemizde yatırım planımız bulunmaktadır. Üretim hatlarında otomatik veri toplama sistemini 2006 yılından bu yana kullanıyoruz. Pro data verilerini analiz ederek, hem kaynak verimliliklerini takip etmekte, hem de optimum kaynak ihtiyacını tespit etmekteyiz. Yapay zeka uygulamaları ve sensörler ile de hata önleme ve kestirimci bakım uygulamaları yapmaktayız.