Kesir Mühendislik, enerji sektöründe anahtar teslim bir projeyi hiç taşeron kullanmadan kendi uzman kadrosuyla a’dan z’ye tamamlayabiliyor. Son olarak TEİAŞ’a ait 430 indirici trafo merkezinin uzaktan izleme ve yönetme projesini hayata geçirdiklerini anlatan Kesir Mühendislik Teklif & Satış Müdürü Ahmet Tuna Sözer; “Elektrik Dağıtım İşlerini gerçekleştiren bölge dağıtım şirketlerinde yaklaşık 2000 adet enerji dağıtım merkezinin uzaktan izlenebilmesi ve kontrol edilmesi için projeler yaptık” dedi. 

Ahmet Bey, Kesir Mühendislik’in kuruluş ve gelişim sürecinden biraz bahsedebilir misiniz?

Kesir, 20 Mart 1996 yılında tamamen yerli sermaye ile merkezi İstanbul olarak kuruldu. Kurulduğu günden bu yana Ar-Ge çalışmalarına önem verip, yurt dışındaki mühendislik uygulamalarını da takip ederek, cihaz ve eğitim yatırımları ile ülkemizde lider bir mühendislik firması haline geldi. 

Türkiye’deki ilk akredite Trafo Yağ Analiz Laboratuvarını kurdu, aynı şekilde Servis ve bakım hizmetleri için de Akreditasyon belgesini aldı. Şu anki mevcut durumumuzda 12 farklı teknik departman ile hizmet vermekteyiz. Mevcut cihaz parkuru ile de 13 santralde aynı anda test yapabilme imkanına sahibiz. Enerji sektöründe anahtar teslim bir projeyi hiç taşeron kullanmadan kendi uzman kadromuz ile a’dan z’ye tamamlayabiliyoruz.

Kesir Mühendislik’in yapmış olduğunuz çalışmaları okuyucularımıza anlatır mısınız?

HES, RES, DGKÇS ve TES, EBOP, Açık Şalt Merkezleri, Gaz İzoleli Şalt Merkezleri, Endüstriyel Tesisler, Demiryolu Sistemleri çalışma alanımızı oluşturmaktadır. Test ve Devreye Alma, Dağıtım Scada ve DMS çözümleri, Pano İmalat, Mühendislik Dizayn ve Proje Yönetim alanlarında hizmetler vermekteyiz. 

Yurtdışında da dünyanın dört bir tarafında hizmet vermekteyiz. Ağırlıklı olarak çalıştığımız Hollanda, Irak, Gürcistan’da yurt dışı ofislerimiz mevcut. Bunun haricinde Rusya ve Sudi Arabistan’da da çalışmalarımız devam etmektedir. Irak’ ta MOE ile direkt çalıştık. Süpervizörlük alanında da Arjantin’den Japonya’ya kadar hizmetler verdik.

Gerçekleştirmiş olduğunuz projeler nelerdir? Yeni projeleriniz var mı? Çalışmalarınızda nasıl bir yol izliyorsunuz?

Türkiye’nin enerji iletimini sağlayan, TEİAŞ’a ait toplam 430 indirici trafo merkezinin uzaktan izlenebilmesi ve bu verilere bağlı yönetilebilmesi işlerini gerçekleştirdik. Elektrik Dağıtım İşlerini gerçekleştiren bölge dağıtım şirketlerinde yaklaşık 2000 adet enerji dağıtım merkezinin uzaktan izlenebilmesi ve kontrol edilmesi için projeler yaptık.  Türkiye’nin en büyük enerji yatırımı olan ilk Nükleer Enerji Santrali Projesi Akkuyu NGS projesinde yer almaktayız. 

Sektörü değerlendirecek olursak nasıl yorumlarsınız? Sizler sektörde kendinizi nasıl konumlandırıyorsunuz?

2020 pandemi ile birlikte tüm dünya için zorlu bir yıl oldu. Ancak biz kendi adımıza bu süreci başarıyla yönettik diyebiliriz. Yatırımlarımız pandemi dönemine rağmen devam etti. Bu süreçte yeni fabrikamızın inşaatına başladık, işe alımlarımız devam etti, yaklaşık 35 arkadaşımız kadromuza dahil oldu. 

Tabi bunları yaparken risk almadan kendi öz sermayemiz ile yolumuza devam ediyoruz. Bizim için sürdürülebilir başarı, müşteri memnuniyetini sürekli kılmak çok önemlidir. Uluslar arası kalite standartlarını her daim takip ederek çalışmalarımıza devam ediyoruz.

İleriye yönelik hedefleriniz nelerdir?

Ülkemizin ihtiyaçları doğrultusunda, teknik birikimimizle, yurtdışında edindiğimiz tecrübelerle sektörümüzdeki yenilikleri ülkemize kazandırmaya devam edeceğiz. Bu hizmeti öz sermayemiz ile yapmakta olduğumuz fabrikamızda, imalat alanımızı geliştirip yeni üretim alanları ile de taçlandırmayı planlıyoruz. Yurtdışına da yerli mühendisliğimiz ile hizmet vererek her birimiz için gurur duyulacak işlerin sayısını arttırmak için çalışmalarımız sürüyor. Şirketimizi ve çalışma şeklimizi görebilmeniz için ofisimizin kapısı her daim açık, bununla beraber fuarlarda bizi gördüğünüzde gelin birlikte çay içelim, neler yaptığımızı anlatalım. Biz yerli bir mühendislik firması olarak, neler başardığımızı göstermek ve yeni başarıları birlikte edinmek için çalışıyoruz, bu yolda değerli sektör paydaşlarını da yanımızda görmeyi arzuluyoruz.